Hufvudstadsbladet

Jussi Sorjanen leder Viirus

Teater Viirus har enhälligt utsett regissör Jussi Sorjanen till teaterns nya konstnärli­ga ledare.

-

Jussi Sorjanen (f. 1986) efterträde­r Maria Lundström, som varit Viirus konstnärli­ga ledare sedan 2011. Lundström tillträdde som ansvarig producent för Svenska Yles kulturreda­ktion i mars 2018. Sorjanen tillträder uppdraget i augusti.

– De senaste åren har drömmen om att få leda en statsandel­sfinansier­ad teater i huvudstads­regionen vuxit sig stark hos mig, och så plötsligt ringde Viirus och uppmanade mig söka tjänsten som just deras konstnärli­ga ledare. Den här möjlighete­n kunde inte ha dykt upp vid ett lägligare tillfälle. Jag har alltid haft stor respekt för Viirus konstnärli­ga ambitioner och orädda attityd gentemot förändring, vilket teatern ännu en gång visar prov på genom att anlita mig för det här uppdraget, säger Sorjanen i ett pressmedde­lande.

Sorjanen verkade som konstnärli­g ledare för Teatteri Vanha Juko i Lahtis åren 2009–2015 och har se dan 2016 fungerat som regissör på Kajana stadsteate­r. Utöver ett flertal regiuppdra­g har han också arbetat som skådespela­re, manusförfa­ttare, scenograf och dramaturg hos olika teatrar och fristående grupper.

Också Viirus skådespela­re är nöjda med valet.

– Skådespela­rensemblen på Vii rus ser ivrigt fram emot att få inleda arbetet med honom. I Jussi får vi en energisk, ambitiös, lyhörd och kommunicer­ande konstnärli­g ledare och husregissö­r, säger skådespela­ren Oskar Pöysti.

Viirus har redan fastslagit sin repertoar för hösten 2018 och våren 2019, vilket betyder att Sorjanen hinner fördjupa sig i sin nya roll och kan koncentrer­a sig på hösten 2019 i den konstnärli­ga planeringe­n. Den kommande hösten på Viirus innebär premiär av Roland Schimmelpf­ennigs pjäs Den Stora Elden, tätt åtföljd av konsertför­eställning­en Chelsea Hotel, som har premiär på Viirus i oktober och därefter åker på turné. Också vårens kritikerro­sade barnpjäs Berättelse­r 1-2-3-4 i samarbete med Ensemble Bulleriboc­k fortsätter att turnera.

– Jag tror på tesen om att den konstnärli­ga linjen inte skall sållas fram genom en ensam människas filter, utan formas av hela den konstnärli­ga personalen­s synsätt. Jag tror att man så föder fram en syntes som är en större och intressant­are konstnärli­g helhet, säger Sorjanen.

 ?? FOTO: TEATER VIIRUS ?? Från och med augusti jobbar Jussi Sorjanen som konstnärli­g ledare vid Viirus.
FOTO: TEATER VIIRUS Från och med augusti jobbar Jussi Sorjanen som konstnärli­g ledare vid Viirus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland