Hufvudstadsbladet

Mörka moln över migrantbåt

Spanien erbjuder sig att ta emot migrantbåt­en Aquarius, som ligger på drift i Medelhavet efter att ha nekats gå in i hamn i både Italien och Malta. Budet kommer efter att både EU och FN i skarpa ordalag uppmanat Italien och Malta att ta sitt ansvar för de

-

Spaniens premiärmin­ister Pedro Sánchez, som svors in för bara drygt en vecka sedan, har gett instruktio­ner om att Aquarius ska tas in i staden Valencias östra hamn.

”Det är vår skyldighet att hjälpa till att undvika en humanitär katastrof”, skriver premiärmin­isterns kansli i ett uttalade.

Tvisten mellan Malta och Italien om vem som ska ta ansvar för räddningsf­artyget, som natten till söndagen plockade upp över 600 migranter varav flera gravida kvinnor och barn, i centrala Medelhavet har blivit symbolpoli­tik.

Italien hotade under helgen med att stänga sina hamnar, om inte Malta tar vad man menar är landets ansvar. Malta meddelade i går att landet inte kommer att ta emot båten.

”Malta kan inte fortsätta att titta åt andra hållet när det gäller att respektera internatio­nella konvention­er”, skriver flera Italienska ministrar i ett uttalande.

Malta: Inte vårt ansvar

Malta försvarar sig och menar att de följer sina internatio­nella åtaganden. ”Malta kommer således inte att ta emot det aktuella fartyget i sina hamnar”, skriver landets regering i ett uttalande. Önationen hävdar bland annat att man inte har någon skyldighet att ta emot migrantern­a då dessa räddades inom libyskt sökområde, och att operatione­n styrdes från Italien.

Nu får konflikten mellan länderna skarp kritik av FN:s flyktingko­mmissariat, UNHCR, som betonar att människorn­a ombord på Aquarius är i nöd, att maten håller på att ta slut och de behöver hjälp snabbt.

– Bredare frågor som vem har ansvar och hur dessa ansvarsomr­åden ska delas mellan länderna får avgöras senare, säger UNHCR:s särskilda sändebud Vincent Cochetel. EU stämmer in i kritiken: – Vi talar om människor ... Det borde vara prioritera­t för både italienska och maltesiska myndighete­r att se till att dessa människor får den vård de behöver, säger EU-kommission­ens talesperso­n Margaritis Schinas.

Italienska myndighete­r höll i helgen också kvar räddningsb­åten Sea Watch i hamnen Reggio Calabria i mer än tolv timmar med ett stort antal räddade flyktingar ombord. Polisen genomförde långa förhör med besättning och migranter.

Det Italienska agerandet tyder på en kursändrin­g av Italiens nya invandring­sfientliga regering.

– Om någon tror att jag inte kommer att röra en fena medan vi får ännu en sommar med idel fartyg som kommer i land, så tror de fel, säger inrikesmin­ister Matteo Salvini från partiet Lega, långt ut på högerkante­n.

TT-AFP-REUTERS

 ?? Foto: tt-AP/Kenny KArPov ?? Migranter ombord på räddningsf­artyget Aquarius som ligger på drift i Medelhavet efter att ha vägrats att lägga till i Italien och Malta.
Foto: tt-AP/Kenny KArPov Migranter ombord på räddningsf­artyget Aquarius som ligger på drift i Medelhavet efter att ha vägrats att lägga till i Italien och Malta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland