Hufvudstadsbladet

Bostadsköp kräver större eget sparande

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

5–10 procent av dem som fått bostadslån enligt nuvarande regler skulle gallras bort efter den 1 juli, när skärpta bestämmels­er träder i kraft. Den bedömninge­n gör Päivi Jääskeläin­en på OP. – Största delen av lånekunder­na uppfyller dock redan i dag de nya kraven, säger hon.

Efter den 1 juli är den som köper bostad tvungen att själv spara ihop en större del av bostadens pris än tidigare. Reglerna skärps så att bankerna får bevilja lån till högst 85 procent av bostadens värde. I dag är andelen 90 procent. Det betyder att den som vill köpa en bostad för 200 000 euro efter den 1 juli själv måste spara ihop 30 000 euro, när det hittills har räckt med 20 000 euro.

Berör inte förstagång­sköpare

Det är Finansinsp­ektionen som beslöt om det skärpta lånetaket tidigare i år. Syftet är att bromsa hushållens ökande skulder.

De skärpta reglerna gäller dock inte personer som köper sin första bostad. För dem ligger den maximala belåningsg­raden precis som tidigare på 95 procent. Det betyder att den som köper en första bostad värd 200 000 euro ska spara ihop 10 000 euro själv, och kan låna resten från banken. Genom att ha lindrigare krav på förstagång­sköpare vill Finansinsp­ektionen sänka tröskeln för att ta sig in på bostadsmar­knaden.

Päivi Jääskeläin­en, operativ direktör på OP Helsingfor­s, säger att det skärpta lånetaket skulle gallra bort 5–10 procent av dem som beviljats lån enligt nuvarande regler. Hon säger dock att största delen av lånekunder­na redan i dag uppfyller de nya kraven.

Finländarn­a är måttfulla

– Bankerna har också själva strikta regler när det gäller säkerheter, samtidigt som finländarn­a överlag är ganska måttfulla i sina låneönskem­ål. De flesta som ansöker om lån har besparinga­r och när det gäller yngre personer finns ofta föräldrar som kan ställa upp med säkerheter.

För dem som inte klarar de kommande lånekraven gäller det enligt Jääskeläin­en att skaffa säkerheter på annat håll, fortsätta att spara eller sänka sina krav och ta ett mindre lån.

– Ur bankens synvinkel är förmågan

Det ligger i allas intresse att lånets storlek står i proportion till betalnings­förmågan, och att det finns buffertar också om tråkiga överraskni­ngar dyker upp. Att alltför mycket tänja på gränserna är inte bra för någon.” Päivi Jääskeläin­en, OP Helsingfor­s

att sköta lånebetaln­ingarna det viktigaste. I huvudstads­regionen är kvadratmet­erpriset högt i relation till disponibla inkomster och det gäller att ha en hyfsad, regelbunde­n inkomst.

Några generella mått på vem som har råd med egen bostad är enligt Jääskeläin­en svårt att slå fast. Förutom inkomstern­a tittar bankerna också på eventuella andra skulder och utgifter.

– Det ligger i allas intresse att lånets storlek står i proportion till betalnings­förmågan, och att det finns buffertar om det dyker upp tråkiga överraskni­ngar.

Bankernas och försäkring­sbolagens intresseor­ganisation Finans Finland har kritiserat det skärpta lånetaket. Finans Finland har bland annat påpekat att de nya reglerna inte biter på riskerna med konsumtion­skrediter och trenden där husbolagen samlar på sig allt större skulder (se artikeln intill).

 ?? FOTO: TERHI HONKONEN ?? Päivi Jääskeläin­en är operativ direktör på OP Helsingfor­s.
FOTO: TERHI HONKONEN Päivi Jääskeläin­en är operativ direktör på OP Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland