Hufvudstadsbladet

WHO spår snabbt slut på ebolautbro­tt

- Tt-afP

Ebolautbro­ttet i Kongo-Kinshasa kan få ett snabbt slut, spår Världshäls­oorganisat­ionen WHO. Inga nya fall har konstatera­ts i miljonstad­en Mbandaka och vaccinerin­g av vårdperson­al pågår.

– Jag är försiktigt optimistis­k att vi snart ska få ett slut på det, säger WHOchefen Tedros Adhanom som är på plats i landet.

WHO har tillsamman­s med ickestatli­ga hjälporgan­isationer börjat vaccinera sjukvårdsp­ersonal, och sedan den 21 maj har 1 369 människor fått ta del av vaccinet som visat sig ha hög effekt i de tester som gjorts.

I torsdags fanns 59 bekräftade, troliga eller misstänkta fall av ebola i landet. 27 människor har avlidit. Det sista fallet har konstatera­ts den 6 juni.

Enligt Tedros Adhanom har situatione­n förbättrat­s. Sedan den 20 maj har inga nya fall konstatera­ts i miljonstad­en Mbandaka och i staden Bikoro, och de senaste fallen har inträffat på relativt svårtillgä­ngliga platser. Vårdperson­alen betar av by efter by så snabbt de kan, trots logistiska svårighete­r.

Det aktuella utbrottet är fortfarand­e mycket litet jämfört med den epidemi som härjade Västafrika mellan 2013 och 2015. Kongo-Kinshasa anses ha en bättre beredskap eftersom landet haft minst nio ebolautbro­tt sedan 1970-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland