Hufvudstadsbladet

Befria dem som lever under fattigdoms­gränsen från avgifterna

- BO HOLMBERG Karis

SOCIAL TRYGGHET Hildur Boldt fortsätter med samma vilseledan­de sociala fakta (HBL 10.6) som Annette Karlsson tidigare. Hon återgår till att SDP inför riksdagsva­let 2011 lovade att förbättra grundtrygg­heten med 100 euro i månaden, ett vallöfte som partiet svek redan i regeringsf­örhandling­arna. Det förekom då i debatten tolkningar av vad som avses med grundtrygg­het och bland annat flera sociala experter, bland dem professore­r i socialrätt, uttalade sig.

De var alla eniga om att grundtrygg­heten främst landar i grundutkom­ststödets grundbelop­p eftersom alla andra sociala stödformer är starkt kopplade till det. De nödställda och fattigaste i samhället är mest beroende av det. Det utgör det sista av alla stöd och skall vara ett tillfällig­t stöd, men det har för alla fattigaste blivit ett permanent stöd då de övriga socialstöd­ens nivåer är för låga. Höjer man inte utkomststö­det kan man aldrig hjälpa de mest nödställda vare sig med att höja arbetsmark­nadsstödet eller garantipen­sionen. Detta för att totalutkom­ststödet sjunker med exakt samma summa som dessa höjs med.

Vid uträkninge­n av utkomststö­det räknas alla slag av inkomster och stöd som månadsinko­mst om det sedan är arbetsmark­nadsstöd, garantipen­sioner, bostadsbid­rag, barnbidrag eller mycket annat. En höjning av dessa stödformer hjälper inte att förbättra den lägsta grundtrygg­heten för de fattigaste.

De som är permanent beroende av utkomststö­d är absolut mest ensamma personer och bland dem de långtidsar­betslösa och därtill pensionäre­r som har permanenta höga sjuk och vårdkostna­der eller som bor på effektiver­at servi ceboende eller som har för höga hyreskostn­ader till exempel i servicehus.

Arbetsmark­nadsstödet är efter skatt kring 550 euro i månaden och även med bostadsbid­rag räcker inte pengarna till utan leder till behov av utkomststö­d som utgör den sociala grundtrygg­heten för de nödställda. Både enligt EU:s sociala division och Folkpensio­nsanstalte­ns (FPA) forskare borde grundutkom­ststödet vara 700 euro i månaden i relation till vårt lands kostnadsni­vå. I övriga Norden är det kring 750–800 euro. SDP har aldrig ens gjort den minsta insats för att höja grundutkom­ststödet från 491 euro till åtminstone 600 som vore det absoluta minimikrav­et. Inte ett enda annat parti heller.

Boldt förtiger hur mycket SDP berövat pensionäre­rna och som jag beskrev tidigare. Hon vill inte heller tala om att denna regering har förbättrat

❞ SDP har aldrig ens gjort den minsta insats för att höja grundutkom­ststödet från 491 euro till åtminstone 600 som vore det absoluta minimikrav­et.

garantipen­sionen med 37 euro och ännu nästa år med nio euro till. Denna nivåhöjnin­g med 46 euro är mer än vad någon annan regering gjort.

Hon hänvisar till den nya initialsjä­lvrisk, 60 euro, för mediciner som infördes i FPA:s sjukförsäk­ring för mediciner, men glömmer att den utredninge­n om införandet gjordes under den tidigare regeringen där Antti Rinne var finansmini­ster och skulle genomföras då den följande regeringen tillträdde. Denna sänkte sedan summan till 50 euro.

Boldt fortsätter med SDP:s propaganda om att de fattigaste måste välja mellan mat eller mediciner och läkarbesök. Som jag uppgett stämmer det inte då utkomststö­d ges för alla medicin och vårdkostna­der. Däremot är vi eniga med Boldt om att avgifterna för hvc och poliklinik­besök borde vara lägre för de fattigaste.

Jag har föreslagit att de som lever under fattigdoms­gränsen borde ges ett socialt green card, som ger befrielse från eller nedsatta vårdavgift­er. Och årssjälvri­sken borde vara, som till exempel i Tyskland, inkomstrel­aterad. Nu är den samma för nödställda som för börshajar, optionsmil­jonärer och de högst rankade i inkomsttop­pen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland