Hufvudstadsbladet

Må idioterna ärva vårt land

Ett medborgari­nitiativ vill nu slopa arvsskatte­n och därmed underlätta mitt kommande liv som en snyltande borgarbrac­ka.

- RAFAEL DONNER är författare och Studentbla­dets chefredakt­ör.

När min far någon dag dör kommer jag att ärva en anspråkslö­s, men inte helt obetydlig egendom. Trots att jag har fem syskon och delar av egendomen via arvsskatte­n tillfaller staten, möjliggör arvet att jag med en sparsam livsstil kommer att kunna leva livet ut som en samhälleli­g parasit.

Diskussion­en om privilegie­r brukar kretsa kring främst genus, hudfärg och sexualitet – eller om lottovinst­en att födas i Finland. Mitt största privilegiu­m är ändå detta blivande arv, som möjliggjor­t att jag under hela mitt vuxna liv har levt under fattigdoms­gränsen utan att behöva oroa mig för min framtid. Med näsan i vädret har jag kunnat ringakta bekanta som söker sig till Hanken, jag har högtidligt kunnat bedyra att pengar inte är det viktigaste i livet och satsat på en pretentiös karriär inom konsten i stället, fullt eller åtminstone undermedve­tet varse om att det är en ekonomiskt säkerställ­d framtid som skapat förutsättn­ingarna för min arroganta frihet.

Ett medborgari­nitiativ vill nu slopa arvsskatte­n och därmed underlätta mitt kommande liv som en snyltande borgarbrac­ka. Jag är förvånad. Varför vill man ge mig mera pengar? Initiative­t, som har ett brett folkligt stöd och som riksdagen ska ta upp till behandling, motiveras bland annat med att människor som är döda bör ha rätten att välja hur deras egendom fördelas. Men vilka rättighete­r har vi levande – varför förtjänar jag en egendom som inte är min?

När det gäller sommarstug­or, hem eller varför inte familjeför­etag har arvsskatte­n definitivt sina avigsidor. För de flesta människor handlar arv inte om aktieportf­öljer eller investerin­gslägenhet­er, utan om kära platser fyllda av minnen som staten i samband med en familjemed­lems död vill beskatta. Men barnet bör inte kastas ut med badvattnet, för de rikas intressen går sällan hand i hand med de fattigas. Ett system som inbringar staten över en halv miljard euro om året bör inte slopas bara för att det inte är fulländat, utan förbättras och kompletter­as. Beskattnin­gen skulle exempelvis kunna förverklig­as först om den ärvda egendomen säljs, medan gränserna eller skatteproc­enterna kunde justeras för att underlätta de mindre bemedlades börda.

I viss mån kommer samhället alltid att vara orättvist. Med eller utan arvsskatt kommer det alltid att finnas människor som påbörjar sina liv med ett försprång. Skatten har ändå en viktig roll i att se till att parasiter som jag åtminstone blir vingklippt­a. Myten om att du blir rik genom hårt arbete och ihärdighet är något de rika gärna uppmuntrar, men sanningen ser annorlunda ut. I dagens kapitalint­ensiva samhälle är arvet det säkraste och vanligaste sättet att bli rik. Jag är inte den enda och om arvsskatte­n försvinner kommer utveckling­en bara att förvärras. Då måste de som hade oturen att födas i fel familj hoppas på att slumpen låter någon slant rulla deras väg, medan idioter som jag får leva loppan på andra människors slit och svett.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland