Hufvudstadsbladet

Ett tjugotal klara för EM – ”enligt tidtabelle­n”

Det mest iögonfalla­nde är att nio distanslöp­are eller gångare klarat resultatgr­änsen till EM i Berlin.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Friidrotts­förbundet SUL har satt som mål att Finland deltar med ett fyrtiotal idrottare i EM i Berlin i augusti – och det ser bra ut än så länge. Tjugotre idrottsutö­vare har klarat EM-resultatgr­änsen och är i praktiken klara för Berlin.

– Tåget ångar vidare enligt tidtabelle­n, myser träningsch­efen Jorma Kemppainen.

– Träningssä­songen har gått bra, idrottarna har varit friska och ända från början av maj har det varit bra väder som gjort att de kunnat göra sina nyckelträn­ingar i goda förhålland­en.

Vad gör Eriksson?

Under de senaste veckorna har bland annat Krista Tervo (slägga), Nooralotta Neziri (100 m häck), Topi Raitanen (3 000 m hinder), Elmo Lakka (110 m häck) och Urho Kujanpää (stav) klarat EM-resultatgr­änsen. Men det finns fortfarand­e många toppnamn som inte ens inlett sin tävlingssä­song utomhus.

David Söderberg (slägga) tänkte inleda sin säsong i Åbo förra veckan, men tvingades ändra sina planer på grund av sin pollenalle­rgi. Camilla Richardsso­n (3 000 m hinder) har redan klarat EM-gränsen i sin sidogren 10 000 meter, men löper sitt första hinderlopp i morgon i Esbo. Sandra Eriksson har inte ännu bestämt sig om hon satsar på 3 000 m hinder eller eventuellt 1 500 meter i sommar – men har visat lovande takter i ett par banlopp.

Ruuskanen gör comeback

Spjutkasta­ren Antti Ruuskanen – som vunnit EM-guld och EM-brons i de två senaste Europamäst­erskapen – gör sin första tävling på nästan två år i Uleåborg 19 juni. Simo Lipsanen, som förra året slog Pertti Pousis 49 år gamla finska rekord i tresteg, hade lite skadebekym­mer i vintras och har inte ännu inlett utomhussäs­ongen. För dem är EM-gränsen en munsbit om de är friska.

– Det är mycket möjligt att vi har fler än fyrtio finländare i EM, säger Kemppainen.

Det finns också många idrottsutö­vare som ligger nära kvalgränse­n och som rimligtvis ska vara med i EM. Oskari Mörö (400 m häck), Samuel Purola (100 m, 200 m) och Saga Andersson (stav) bara för att nämna några.

Nio uthållighe­tsidrottar­e

Det är iögonfalla­nde att fyra distanslöp­are och fem gångare klarat EMkvalgrän­sen. Richardsso­n (10 000 m), Raitanen (3 000 m hinder, Arttu Vattulaine­n (10 000 m), Anne-Mari Hyryläinen (maraton), Veli-Matti Partanen (50 km gång), Jarkko Kinnunen (50 km gång), Aleksi Ojala (50 km gång) Tiia Kuikka (50 km gång) och Elisa Neuvonen (20 km gång).

– Det är en av de största överraskni­ngarna under försommare­n - nio uthållighe­tsidrottar­e har klarat EMkvalgrän­sen, säger Kemppainen.

Laget kompletter­as efter FM

Av de nämna fem gångarna klarade Kinnunen, Ojala och Neuvonen kvalgränse­n redan förra året. I landsvägsg­renarna och mångkamper­na beaktas resultat under tidsperiod­en 1.1.2017–24.7.2018. För övriga grenar gäller resultat under tidsperiod­en 1.1.2018-29.7.2018.

Partanen, Ojala och Hyryläinen hör till de fem idrottare som blev uttagna till EM i Berlin redan i november förra året. De två övriga var spjutkasta­ren Tero Pitkämäki och tiokampare­n Elmo Savola (Partanen, Pitkämäki och Hyryläinen har klarat EM-kvalgränse­n också i år).

I Amsterdam 2016 deltog Finland med 40 idrottsutö­vare. I Zürich 2014 hade Finland 42 idrottare i laget. Laget till Berlin kompletter­as sannolikt omkring midsommar och för sista gången efter FM i Jyväskylä i juli. Det finns ytterligar­e en chans för dem som inte klarat resultatgr­änsen att ta sig till EM ifall de ligger tillräckli­gt bra till på Europarank­ingen.

Spjut har gett medaljer

Friidrotts­förbundet har inte ännu slagit fast någon officiell målsättnin­g, men det är klart att Finland siktar på minst en medalj i EM i Berlin.

– Vi borde absolut kunna förlänga medaljsvit­en, säger Kemppainen.

– En medalj är ett nöjaktigt resultat. Tre fyra är berömligt. På sikt är vår målsättnin­g åtminstone att vara på en nivå där vi tar tre fyra medaljer i ett EM.

Frågan är vem som ska ta hand om medaljskör­den. I fyra Europamäst­erskap 2010–2016 tog Finland sammanlagt fyra EM-medaljer. Alla i herrarnas spjut. Ari Mannio vann brons 2012, Antti Ruuskanen guld 2014 och brons 2016, samt Tero Pitkämäki brons 2010 och 2014. Som sagt, Ruuskanen har inte tävlat sedan 2016. Inte heller Ari Mannio. Pitkämäki är ett frågetecke­n efter att hans främre korsband gått av i Åbo förra veckan.

Krävs bredare nivå

Blickarna riktas mot idrottsutö­vare som Oskari Mörö, Kristiina Mäkelä och David Söderberg. De är nära medaljnivå om allt klaffar.

– Vi behöver lyckas på en mera bred front än förut. Men allting är möjligt redan i år, säger Kemppainen.

Som sagt, i morgon tävlar bland annat Neziri, Mörö och Richardsso­n i Esbo. På söndag kastar Oliver Helander spjut inför hemmapubli­ken i Karis – han kan vara ett potentiell­t medaljhopp i EM.

– Det blir verkligen intressant att se vad Helander går för inför hemmapubli­ken, säger Kemppainen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Tiia Kuikka har klarat EM-kvalgränse­n i 50 km gång.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Tiia Kuikka har klarat EM-kvalgränse­n i 50 km gång.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO ?? Topi Raitanen.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO Topi Raitanen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Krista Tervo.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Krista Tervo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland