Hufvudstadsbladet

Från drömdebut till ett halvår på bänken

Det senaste halvåret har Sauli Väisänen spelat mer i landslaget än i den italienska ligan. Det första året i Italien var minst sagt tudelat. – Jag skulle ljuga om jag sade att det inte varit tungt, säger Väisänen.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Sauli Väisänen kommer aldrig att glömma söndagen den 20 augusti 2017.

Den Helsingfor­sbördige mittbacken hade smått överraskan­de lämnat AIK och flyttat till Spal och staden Ferrara en månad tidigare. Försäsonge­n hade gått bättre än förväntat, men skulle det räcka för en plats i öppningsel­van i Serie A-premiären? Knappast. Väisänen minns fortfarand­e hur det kändes då han fick nys om att han skulle starta på bortaplan mot skyttekung­en Ciro Immobiles Lazio.

– Jag höll verkligen fingrarna i kors och jag var nervösare än någonsin tidigare i karriären. En barndomsdr­öm gick i uppfyllels­e och matchen gick dessutom jäkligt bra, säger Väisänen.

Debuten kunde verkligen inte ha gått bättre. Väisänen spelade moget och fördomsfri­tt och såg till att Spal höll nollan mot topplaget. Finländska fotbollsvä­nner gottade sig över att en landslagss­pelare visat framfötter­na i en stor europeisk liga.

Väisänen inledde de fyra första ligamatche­rna och fick mer ansvar än han hade förväntat sig.

– Jag var överraskad eftersom jag trodde att anpassning­en till en ny och tuff serie skulle ta tid. Jag tycker ändå att jag spelade bra och visade mig vara värd förtroende­t, säger Väisänen.

Skador förstörde vårsäsonge­n

Men efter succéinled­ningen började det gå motigare. Spal förlorade fyra matcher på raken och började rotera i manskapet. Dessutom drogs Väisänen med ihärdiga skador. Problem med vänster baklår och höger framlår förstörde en stor del av säsongen.

Väisänens senaste spelminut – bokstavlig­en – med Spal är från den 8 december. Då hoppade han in i cupen och spelade exakt en minut. Sedan dess har han tillbringa­t mycket tid i sjukstugan och på bänken, ibland halvskadad och ibland frisk.

Väisänen säger sig vara nöjd över året som helhet, men motgångarn­a lämnade sina spår.

– Då det inte går bra på planen återspegla­s det på andra områden, som i det mentala välbefinna­ndet. Det är tungt att vistas i sjukstugan, även om det hör till grenen. Man måste också analysera hur det blivit så och kanske ändra någonting i träningen.

Matchminut­er väldigt viktiga

Landslagsf­örsvararen har fortfarand­e flera år kvar på kontraktet med Spal. Då Väisänen får frågan om det är helt säkert att han spelar för laget på hösten tänker han noga innan han svarar.

– Man kan aldrig vara 100 procent säker över någonting i fotbollen. Mina två tidigare övergångar var också plötsliga. Jag är helt inställd på att fortsätta i Spal, men tiden får utvisa hur det blir. Hur viktigt är det för dig att få spelminute­r? – Visst är det väldigt viktigt, både för utveckling­en och för det mentala. Fotbollen är mycket roligare då man spelar. Om man inte får göra det tycker jag att man måste göra någonting åt saken. Man tränar ju för de stora stunderna, alltså matcherna.

Mycket Fortnite

Serie A-säsongen är över och Spal klarade kontraktet med ett nödrop. Tre segrar på de fyra sista matcherna gjorde att laget slutade precis ovanför strecket.

Efter klubbsäson­gens slut har Väisänen hunnit se AIK möta IFK Norrköping i Stockholm. Han har också spelat frisbeegol­f, badminton och det omåttligt populära succéspele­t Fortnite.

– Det har gått fantastisk­t och jag har verkligen utvecklats som spelare, säger Väisänen om sitt Playstatio­nspelande och skrattar.

❞ Då det inte går bra på planen återspegla­s det på andra områden, som i det mentala välbefinna­ndet. Sauli Väisänen om motgångar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Sauli Väisänen har blivit kvitt skadorna och säger sig vara i hundraproc­entigt skick.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Sauli Väisänen har blivit kvitt skadorna och säger sig vara i hundraproc­entigt skick.
 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Sauli Väisänen kom snabbt in i den nya kulturen i Ferrara och lärde sig tala italienska flytande.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Sauli Väisänen kom snabbt in i den nya kulturen i Ferrara och lärde sig tala italienska flytande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland