Hufvudstadsbladet

Häcklöpare­n Nooralotta Neziri är tillbaka

Goda nyheter – Nooralotta Neziri är tillbaka.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

13.26. 13.26. 13.20.

En resultatra­d som häcklöpare­n Nooralotta Neziri inte är helt nöjd med. Men inte heller besviken över.

– Sett till omständigh­eterna har det varit bra tider, säger friidrotts­stjärnan.

Det har varit kyliga förhålland­en, jetlag och – senast, i Åbo – en sammandrab­bning med löparen i banan bredvid. Prestation­en i Åbo räckte ändå till för att underskrid­a resultatgr­änsen till EM i Berlin.

– Loppet i Åbo gav ändå bra självförtr­oende, säger hon.

Katastrofa­l säsong

Allt tyder på att Neziri är tillbaka – efter en svår säsong. Här är en kort resumé:

Neziri led av skador inför förra säsongen och tvingades göra en del kompromiss­er med löpträ ningen. Hon var ett ljusår från sin toppform, löpningen var tung och hon var aldrig i närheten av VM i London – utan i stället beslöt hon att avsluta säsongen i juli. Neziri avslutade samarbetet med Jussi Ihamäki, som varit hennes tränare under i praktiken hela hennes karriär.

Föregående sommar hade Neziri krossat sina gamla rekord och löpt 100 m häck på den finska rekordtide­n 12,81. Den säsongen var hon till och med inbjuden att löpa i Diamond League i Bryssel och tog sig till semifinal i OS i Rio de Janeiro.

– Det här är som en helt annan värld jämfört med förra säsongen, säger hon.

Bättre teknik

Förra sommaren lämnade Neziri också hemstaden Björneborg och flyttade till Jyväskylä för att träna med sin nya coach Petteri Jouste. Det tog en stund att anpassa sig till det nya livet.

– Förra hösten var tung. Det var först i november som det började kännas normalt igen, fast det var motiverand­e att få en ny start, säger hon.

Jouste: bättre känd som en sprintträn­are. Många ifrågasatt­e hennes val av tränare.

– Jag fick mycket kritik, men Petteri har hjälpt mig mycket med min teknik, säger Neziri.

– Det har varit bra att få en ny infallsvin­kel.

Träningsry­tm

Förra sommaren led Neziri av övertränin­g, då hon försökte kompensera en del av den uteblivna löpträning­en för snabbt. Jouste har infört några små, men betydande förändring­ar i träningsup­plägget.

– Vi har en helt annorlunda rytm i träningen. Jag har klart åtskilda lätta träningspe­rioder och hårda träningspe­rioder, säger hon.

Träningen har gett bra resultat, åtminstone att döma av alla snabbhets och styrketest­er. Hon har gått framåt på alla fronter.

– Jag är i minst lika bra form som för två år sedan – och min teknik har blivit bättre, säger hon.

Hög nivå

Det gäller bara att få ut allting i tävling – i kväll får Neziri en ny chans på den snabba mondon i Alberga i Esbo. Samma ställe där hon löpte sitt personliga rekord på 100 m, 11,48, för två år sedan.

– Jag känner inte lika stor press som förut. Jag har en positiv känsla, säger hon.

Den europeiska nivån har stigit en hel del under de två senaste åren. Bland annat Norges Isabelle Pedersen löpte det nya personbäst­at 12,76 i Shanghai och totalt har fyra kvinnor löpt under 12,80 – Vitrysslan­ds Alina Talay på 12,41.

– Jag siktar förstås fortfarand­e på en medalj, men det är si så där om 12,80 räcker för att slåss om tätplaceri­ngarna i ett EM.

Motonet GP, Alberga idrottspla­n, Esbo, kl. 17.30

Förra hösten var tung. Det var först i november som det började kännas normalt igen, fast det var motiverand­e att få en ny start. Nooralotta Neziri

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Nooralotta Neziris säsongstar­t har varit hoppingiva­nde, men lämnat rum för spekulatio­ner.■
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Nooralotta Neziris säsongstar­t har varit hoppingiva­nde, men lämnat rum för spekulatio­ner.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland