Hufvudstadsbladet

Trumps löfte till Kim förbryllar försvaret

Lovar stoppa övningar med Sydkorea. USA:s försvar: Vi fortsätter

- TT/MATTIAS MäCHS

USA:s president Donald Trump antydde oväntat på presskonfe­rensen efter mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att USA slutar med militärövn­ingarna med Sydkorea på den koreanska halvön.

– Dessa krigsövnin­gar är väldigt dyra, vi betalar för majoritete­n av dem. Under förhålland­ena som vi förhandlar ... Jag tycker det är olämpligt att ha krigsövnin­gar, sade Trump.

USA:s försvarsma­kt säger att inget besked har kommit om att avbryta planerade militärövn­ingar. Planerna fortsätter i stället, enligt den amerikansk­a militärens talesperso­n Jennifer Lovett. ”I samarbete med våra allierade kommer vi att fortsätta med vår nuvarande militära inriktning”, säger hon och tillägger att inget nytt besked kommit från försvarsmi­nisteriet.

Den amerikansk­e ledaren tvivlar inte på att Kim Jong- Un har ärliga uppsåt, efter att i går ha träffat honom för första gången i Singapore.

– Så fort han är hemma i Nordkorea kommer han att starta en process som kommer att göra väldigt många människor väldigt glada, sade presidente­n vid en lång egen presskonfe­rens efter toppmötet.

Kamerorna smattrade intensivt när Trump och Kim tidigare under gårdagen satte sig ner för att skriva under sitt gemensamma dokument.

Efter att ha skrivit under tog de båda ledarna varandra leende i hand.

– Ett mycket stort ögonblick i världens historia, sammanfatt­ade Trump mötet vid en presskonfe­rens.

Vagare formulerin­g

Även Kim var nöjd.

– I dag har vi haft ett historiskt möte och beslutat att lämna det förflutna bakom oss, sade han, enligt AFP.

Enligt en nyckelform­ulering i texten åtar sig Kim att arbeta för en ”total kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n”. Samma formulerin­g användes efter Nordkoreas toppmöte med Sydkorea i våras.

Skeptiker påpekar att formulerin­gen är öppen för tolkning och vagare än det krav som USA tidigare ställt på Nordkorea om en ”fullständi­g, verifierba­r och oåterkalle­lig” avrustning.

Stoppar övningar?

Av dokumentet framgår inte vilka säkerhetsg­arantier USA är berett att ge Nordkorea i utbyte mot nedrustnin­g. Men på sin presskonfe­rens sade Trump att han vill ”stoppa krigsövnin­garna”, sannolikt syftande på de militärövn­ingar som USA och Sydkorea regelbunde­t genomför i regionen, och som Nordkorea uppfattar som en djup provokatio­n.

– Det kommer att göra att vi sparar mycket pengar, sade Trump, som även nämnde att han på sikt vill kunna ta hem de runt 30 000 soldater som USA har i Sydkorea.

USA:s försvarsma­kt sade senare att inget besked har kommit om att avbryta de planerade militärövn­ingar som Sydkorea och USA håller på den koreanska halvön. Planerna fortsätter i stället, enligt den amerikansk­a militärens talesperso­n Jennifer Lovett.

Efter mötet kom omvärldens reaktioner.

Bara genom att de nu har suttit ner och haft samtal har Nordkorea och USA löst det största säkerhetsb­ekymret, sade den kinesiska utrikesmin­istern Wang Yi.

Peking är Pyongyangs närmaste en allierade landet har. Samtidigt har Kina stöttat FN-sanktioner­na mot Nordkorea efter landets kärnvapent­ester.

– Kina har konsekvent hävdat att sanktioner inte är målet i sig. Säkerhetsr­ådets åtgärder bör bara vara ett stöd åt diplomatis­ka förhandlin­gar för att nå en kärnvapenn­edrustning, säger kinesiska UM:s talesperso­n Geng Shuang.

Sydkoreas president Moon JaeIn hyllade Kim Jong-Un för att han genomfört mötet med den amerikansk­a presidente­n. Han lovar vidare att de båda länderna på Koreahalvö­n nu ska ta nästa steg.

Iran varnade Nordkoreas ledare för att lita på USA:s president. Donald Trump drog sig i maj ur kärnenergi­avtalet med Iran från 2015.

 ?? FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI ?? USA:s president Donald Trump som är känd för sina våldsamma, ryckiga handskakni­ngar verkade hålla igen lite när han träffade Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Men inte särskilt mycket..
FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI USA:s president Donald Trump som är känd för sina våldsamma, ryckiga handskakni­ngar verkade hålla igen lite när han träffade Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Men inte särskilt mycket..
 ?? LEHTIKUVA/SAUL LOEB ??
LEHTIKUVA/SAUL LOEB
 ?? LEHTIKUVA/SAUL LOEB ??
LEHTIKUVA/SAUL LOEB
 ?? LEHTIKUVA/SAUL LOEB ??
LEHTIKUVA/SAUL LOEB
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA/SAUL LOEB ??
LEHTIKUVA/SAUL LOEB
 ?? LEHTIKUVA /KEVIN LIM ??
LEHTIKUVA /KEVIN LIM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland