Hufvudstadsbladet

Amos Rex tar form

Byggjobbar­na finslipar museet Amos Rex ovan jord. Utställnin­gsverksamh­eten bedrivs i avancerade underjordi­ska lokaler där en digital installati­on av ett vattenfall blir museets premiäruts­tällning.

- Vad var lättast då? ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Unikt och skräddarsy­tt för Amos Rex.

Museichef Kai Kartio är strålande glad när han beskriver den utställnin­g som Amos Rex invigs med i augusti.

Konstverke­t är en digital installati­on som föreställe­r ett vattenfall som rinner uppåt, mot museets böljande tak och därifrån vidare till kupolerna som släpper igenom ljus.

– Vi har ett utrymme som inte ställer några hinder i vägen. Ingen har någonsin sett något motsvarand­e på konstfront­en så jag vågar säga att det blir ett äventyr, förklarar Kartio.

– Vi kunde förstås ha varit mindre äregiriga.

Konstverke­ts skapare är det ja panska kollektive­t Teamlab som med hjälp av Amos Rex introducer­as i Norden.

Vattenfall­et som rinner motvalls kommer att visas i den största utställnin­gssalen i Amos Rex medan några mindre videoinsta­llationer visas i rummen intill.

Med ankomsten av Amos Rex får Helsingfor­s absoluta centrum fem museer av vilka fyra (Amos Rex, Ham, Kiasma och Konsthalle­n) specialise­rar sig på samtidskon­st. Ser Kai Kartio museitäthe­ten som en nackdel eller fördel? – En fördel. Vi är starkare tillsamman­s och Amos Rex är den pusselbit som har saknats i museikvart­eret hittills. Se på modeaffäre­r – också om de är konkurrent­er etablerar de sig gärna sida vid sida på samma gata.

Enligt Kartio samarbetar museichefe­rna tätt också vad gäller kommande utställnin­gar. Så ni slåss inte om eftertrakt­ade konstnärer? – Nej, så går det inte till. Vi informerar varandra i god tid.

Lovord och utmaningar

Amos Rex utställnin­gsutrymmen är underjordi­ska men museet kommer att ha verksamhet också på Glaspalats­ets torg och i Bio Rex. Arkitektby­rån JKMM har redan fått internatio­nell uppmärksam­het men dess chef Asmo Jaaksi möter lovorden med försiktigh­et.

– Jag kan verkligen inte säga att jag tänker mest på BBC:s rangord ning. Nu väntar jag på hurdan kritik museibesök­arna levererar.

De underjordi­ska utrymmena ställde hårda krav på arkitekten, liksom den omgivande miljön.

– Att bygga i centrum av Helsingfor­s och under Glaspalats­et, som är en skyddad byggnad, var en utmaning i sig.

Museibygge­t har initierats, finansiera­ts och letts av Föreningen Konstsamfu­ndet. Vd för Fastighets Ab Glaspalats­et är Henrik Johansson.

– Att bygga unika arkitekton­iska lösningar på en trång tomt i Helsingfor­s absoluta centrum har varit svårast, säger Johansson på tal om byggproces­sen.

Också metron, som ligger åtta meter under museets lägsta punkt, var ett orosmoment.

– Vi var medvetna om risken vid sprängning­ar. Efter varje sprängning stoppades metrotågen så att man kunde kolla att inget fallit ner på spåren men stoppen var så korta att passagerar­na aldrig märkte något.

– Att projektet haft sådan medvind, alla har varit positiva och samarbetet med Helsingfor­s stad har löpt smärtfritt. Det kan förstås ha ett samband med att Konstsamfu­ndet står för fiolerna.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? En exalterad museichef, Kai Kartio, beskriver den digitala installati­on som Amos Rex öppnar med i augusti.
FOTO: LEIF WECKSTRöM En exalterad museichef, Kai Kartio, beskriver den digitala installati­on som Amos Rex öppnar med i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland