Hufvudstadsbladet

Toppmötet bättre än inget alls

På kort sikt var det viktigaste resultatet av mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att det verkligen blev av.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Det är bättre att de båda ländernas statschefe­r träffas och förhandlar än att de på varsitt håll sitter och skrämmer varandra med avfyrnings­knappen för kärnvapen.

I höstas när Nordkorea testade kärnvapen och missiler och Trump hotade med eld och vrede som världen aldrig skådat var det otänkbart att föreställa sig att de båda ledarna inom mindre än ett år gemytligt leende skulle sätta sig vid samma förhandlin­gsbord.

De första stegen på vägen till Singapore togs när Kim Jong-Un slog an en fredlig och uppbygglig ton i sitt nyårstal. Taktiskt skickligt fokuserade han på relationer­na till Sydkorea. Gränssamta­len återupptog­s, avbrutna kommunikat­ionslinjer aktiverade­s, och Nordkorea svarade positivt på Sydkoreas inbjudan att delta i vinter-OS.

Avspänning­en fortsatte hela våren, Kim Jong-Un mötte Sydkoreas president Moon Jae-In, och Donald Trump tackade ja till en mötesinvit från Nordkorea.

I en del kommentare­r sägs det att USA har gjort eftergifte­rna. Kim Jong-Un kom längre än både hans far och farfar gjorde, han har nu träffat USA:s president på jämbördig bas. En annan eftergift som Kim kan räkna sig till godo är att frågan om mänskliga rättighete­r i Nordkorea inte berörs över huvud taget.

Mot den här bakgrunden kan man hävda att Nordkorea har fått ut mera av förhandlin­garna.

Men om processen som förde hit i ett skede såg ut som två tuffingar som tog mått av varandra så var det Nordkorea som blinkade först.

Det kan ha berott på de allt hårdare internatio­nella sanktioner­na, vilket USA hävdar. Enligt den uppfattnin­gen skulle Kim Jong-Un ha varit pressad att öppna för en diplomatis­k lösning som kunde leda till att sanktioner­na lättas. Beslutet att byta fot kunde ha stärkts av att kärnvapnen och missilerna var så långt testade att programmet kunde ta paus.

Donald Trump upprepade för sin del flera gånger under sin presskonfe­rens att han nu hade genomfört det som hans företrädar­e borde ha fått till stånd, alltså ett avtal där Nordkorea lovar avstå från sina kärnvapen. Men nu är det Trump och hans team som måste upp till bevis.

De vaga formulerin­garna i mötesresol­utionen måste konkretise­ras. I vågskålen till Nordkoreas nackdel väger det tungt att landet har varit en opålitlig avtalspart.

Kärnan i resolution­en är att Nordkorea lovar att arbeta för total kärnvapenn­edrustning på den koreanska halvön. Men det har hela tiden varit klart att parterna inte menar samma sak med begreppet kärnvapenn­edrustning. USA anser att det betyder att Nordkorea ska göra sig av med sina kärnvapen och med alla anläggning­ar för att framställa dem. Nordkorea anser att nedrustnin­gen också ska innefatta USA:s militära närvaro inklusive kärnvapenp­araplyet över Sydkorea.

Trumps överraskan­de meddelande att de traditione­lla militärövn­ingarna med Sydkorea läggs på is väckte nog oro i Söul, där mardrömmen är att USA och Nordkorea ingår ett avtal utan att involvera Sydkorea.

Trumps företrädar­e som var med om kärnvapenf­örhandling­arna med Iran vet att det är en lång och mödosam process att nå ett avtal, genomföra avveckling­en och skapa ett hållbart verifierin­gssystem.

Och då handlade det om kapacitet för att bygga kärnvapen, Nordkorea har en arsenal av uppenbart fullt funktionsd­ugliga atombomber. Den arsenalen är antagligen en central orsak till att Kim nu känner sig tillräckli­gt osårbar för att välja förhandlin­gar.

Att Trump ensidigt drog USA ur Iranavtale­t har inte förbättrat möjlighete­rna att nå ett ännu mer omfattande avtal med Nordkorea.

Givet det här, och med tanke på andra avtal som Trump har sagt upp, hurdana ska säkerhetsg­arantierna som USA utlovar till Nordkorea vara för att Kim verkligen ska avstå från kärnvapnen?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland