Hufvudstadsbladet

Slutet på krispoliti­ken – så påverkas din ekonomi

Veckans centralban­ksmöten ger en fingervisn­ing om vart vi är på väg efter åren med nollräntor. På lång sikt väntas dyrare bolån och sjunkande aktiekurse­r.

- 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi PATRIK HARALD

Vi befinner oss mitt i en penningpol­itisk supervecka. Tre av världens stora centralban­ker – amerikansk­a Fed, Europeiska centralban­ken och Bank of Japan – håller möten som kan ge en vink om vad som ska hända efter åren med nollräntor och krispoliti­k. Eftersom den globala ekonomin rullar på för fullt borde centralban­kerna att backa till normalläge, men det är ingen enkel uppgift.

I kväll finsk tid väntas Fed meddela att man höjer styrräntan med 0,25 procentenh­eter från dagens nivå som ligger i intervalle­t 1,5–1,75 procent. Det blir den sjunde höjningen sedan starten i slutet av 2016.

Bakgrunden är att den amerikansk­a ekonomin går bra. Inflatione­n ligger nära idealnivån 2 procent (energi och livsmedel inräknade), samtidigt som arbetslösh­eten är extremt låg, 3,8 procent. Inför mötet har Fed också självt signalerat att en räntehöjni­ng är att vänta.

Men räntan är inte centralban­kernas enda verktyg. Som hjälpåtgär­d efter finanskris­en 2008 har både Fed och ECB stödköpt stora mängder värdepappe­r på finansmark­naden med nytryckta pengar. Fed, som hunnit längre än ECB, har redan avslutat sitt köpprogram och i stället börjat göra sig av med värdepappr­en.

Att höja räntan och samtidigt avveckla köpprogram­met innebär en okänd situation för Fed. Det säger Heidi Schauman, chefsekono­m på Aktia.

– Vi räknar med att Fed är försiktigt i sina räntehöjni­ngar under resten av året, eftersom avveckling­en av köpprogram­met i sig har en åtstramand­e effekt, också utan räntehöjni­ngar, säger Schauman.

Därför väntar sig Aktia bara en räntehöjni­ng senare i höst, till skillnad från vissa andra bedömare som tror på upp till tre höjningar.

Att omdömena varierar hänger samman med vissa frågetecke­n i den amerikansk­a ekonomin. Till exempel vilken effekten blir av Donald Trumps finanspoli­tiska stimulanse­r med skattelätt­nader mitt i en högkonjunk­tur. Om det leder till en överhettni­ng kan Fed strama åt mer än väntat.

– Tajmningen av Trumps skattelätt­nader är sällsynt dålig. Priserna och lönerna stiger redan, och arbetslösh­eten är extremt låg. Var ska kapacitete­n tas? Vilka hjul ska ännu sättas i rullning av den stimulans som en skattesänk­ning ger? Risken är en överhettni­ng som leder till en stor åtstramnin­g och där har vi nästa lågkonjunk­tur, säger Schauman.

Allt kommer att gå mycket långsamt eftersom man inte vill ta några risker. Vi får leva med relativt låga räntor i flera år ännu. Men i kombinatio­n med bland annat dyrare olja så ser vi en situation där omständigh­eterna inte är lika stimuleran­de som för ett år sedan. Heidi Schauman

chefsekono­m på Aktia

ECB väntas ge ledtrådar

Vilket budskap ECB kommer med efter torsdagens möte är inte lika klart. Peter Praet som är ledamot i ECB:s direktion och ordförande Mario Draghis högra hand, sade härom dagen att man kommer att diskutera köpprogram­met, vilket har tolkats som att ECB ger vissa ledtrådar om sina planer. Praets uttalande har också setts som ett tecken på att ECB inte fäster så stor vikt vid det politiska kaos som rått i Italien, utan bedömer att läget som helhet fortfarand­e är bra. ECB vill normaliser­a penningpol­itiken för att ha fler verktyg att ta till när nästa lågkonjunk­tur kommer.

ECB:s månatliga stödköp av värdepappe­r har gradvis trappats ner och ligger nu på 30 miljarder euro per månad.

– Vår syn har länge varit att ECB minskar på köpen i september och kör ner hela programmet under slutet av året, förutsatt att inget oväntat inträffar i ekonomin.

Enligt Schauman är en intressant fråga om ECB ger några nya signaler om kommande räntebeslu­t. Budskapet har hittills varit att det tar lång tid mellan nedkörning­en av köpprogram­met och räntehöjni­ngen. Aktia tror att ECB höjer räntan efter sommaren 2019, medan en del andra bedömare väntar sig en höjning först i slutet av nästa år eller i början av 2020.

Höjd ränta ger dyrare bolån

På kort sikt torde centralban­kernas beslut inte få några dramatiska effekter, eftersom de väntas gå mycket försiktigt fram. På lång sikt kan en normaliser­ad penningpol­itik ändå få en rad konsekvens­er: ●●Högre ränta betyder dyrare lån för hushåll och företag. ECB:s räntor går hand i hand med de korta marknadsrä­ntorna, till exempel tre och tolv månaders euribor. I Finland är över 90 procent av bostadslån­en kopplade till euribor, vilket är en klart större andel än i andra europeiska länder. Därför får ECB:s penningpol­itik större genomslags­kraft i Finland än i andra europeiska länder.

●●För företagen kan dyrare lån innebära en högre tröskel för att investera, vilket kan dämpa tillväxten.

●●Högre ränta gör det mer lockande för investerar­e att placera pengar i ränteinstr­ument, som åter ger en viss avkastning till relativt låg risk. Om investerar­na flyttar bort pengar från aktiemarkn­aden till ränteinstr­ument kan det betyda att aktiekurse­rna sjunker.

Hur det går hänger i stor utsträckni­ng på i vilken takt centralban­kerna går fram. Enligt Heidi Schauman kommer ECB att vara otroligt försiktigt, både i sin kommunikat­ion och i de steg man tar.

– Allt kommer att gå mycket långsamt eftersom man inte vill ta några risker. Vi får leva med relativt låga räntor i flera år ännu. Men i kombinatio­n med bland annat dyrare olja så ser vi en situation där omständigh­eterna inte är lika stimuleran­de som för ett år sedan.

 ?? FOTO: TT/AP/JOSE LUIS MAGANA ?? ECB-ordförande­n Mario Draghi och Fed-chefen Jerome Powell fotografer­ade vid Internatio­nella valutafond­ens och Världsbank­ens vårmöte i Washington i april.
FOTO: TT/AP/JOSE LUIS MAGANA ECB-ordförande­n Mario Draghi och Fed-chefen Jerome Powell fotografer­ade vid Internatio­nella valutafond­ens och Världsbank­ens vårmöte i Washington i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland