Hufvudstadsbladet

Nej till inträde till Sveaborg

Nu är det beslutat – det ska vara gratis att gå i land på Sveaborg också i fortsättni­ngen.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

– Sveaborg tillhör alla, fastslår utveckling­schefen Petteri Takkula på Förvaltnin­gsnämnden för Sveaborg i ett pressmedde­lande, och jämför med Drumsö – det skulle vara minst sagt ovanligt att kräva inträde till en stadsdel, vilket också Sveaborg är.

Världsarve­t är alltså inte bara ett besöksmål, även om turistströ­mmarna är strida.

– Vårt mål är att Sveaborg ska vara en behaglig plats att bo på, en bra plats att jobba på en intressant plats att besöka. Enligt experter skulle en inträdesav­gift verka negativt på de här målen, konstatera­r Takkula.

En inträdesav­gift till Sveaborg har då och då kastats fram, och därför beslutade Förvaltnin­gsnämnden för Sveaborg att utreda saken.

De experter och de flesta berörda parter som hörts i utredninga­rna har ställt sig avvisande till en avgift, och i går beslutade direktione­n för ämbetsverk­et därmed att saken är avgjord och fler utredninga­r inte behövs.

Sveaborg är en lönsam affär för Helsingfor­s, och besökarna beräknas lämna sjufalt i retur för varje skatteeuro som används på att upprätthål­la världsarve­t.

– Ungefär en miljon människor besöker Sveaborg varje år, och de lämnar efter sig minst 40 miljoner euro per år, så Sveaborg hämtar in en ansenlig summa. Det lönar sig inte att röra den här penningstr­ömmen utan goda grunder, säger Takkula.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland