Hufvudstadsbladet

55-plussare vanliga bland kvinnor som blir spelberoen­de

Missbruk av penningspe­l berör över 750 000 finländska spelares och anhörigas liv. Här berättar THL:s expert Anne Salonen hur man kan känna igen sitt eget eller en närstående­s spelberoen­de.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Spelberoen­de förknippas ofta med män och den uppfattnin­gen stämmer – en spelmissbr­ukare är ofta en ung man i åldern 18–24 år, berättar Anne Salonen, expert och forskare i spelberoen­de på Institutet för hälsa och välfärd THL. Om man jämför män och kvinnor förekommer spelberoen­de betydligt oftare bland män.

Men under den senaste tiden har även antalet kvinnor som drabbas av spelberoen­de ökat. Bland kvinnor är det dock personer i 50 års ålder och uppåt som är mest benägna att utveckla beroende av penningspe­l. Åldersgrup­pen 55+ står för hela 63 procent av alla kvinnors spelkonsum­tion.

– Även om åldersgrup­perna där spelberoen­de är vanligast är olika mellan män och kvinnor visar sig problemen som beroendet orsakar på ett likadant sätt hos båda könen. Det kan bli problem med par- och anställnin­gsförhålla­nden samt sömnsvårig­heter och depression, säger Salonen.

Vad som får medelålder­spersoner att spela beror troligen på många faktorer. THL:s befolkning­sundersökn­ing från i fjol visar att män oftast spelar för att de tycker det är spännande och roligt, eller för att fördriva tid. Kvinnor spelar oftast för att vinna pengar.

– Bland personer som söker vård på Spelklinik­en är det nästvanlig­aste motivet – efter begäran att vinna pengar – att man ”spelar för att fly eller flytta bort sin uppmärksam­het från andra saker”. Dylikt ”flyktspela­nde” är vanligare bland kvinnor än bland män. I praktiken betyder det att personen spelar för att fly undan olika utmaningar i livet, till exempel ensamhet, skilsmässo­r, en närstående­s död, arbetslive­ts utmaningar, sjukdomar eller andra bekymmer i vardagen.

Utöver könsfördel­ningen har THL också granskat socioekono­miska skillnader mellan spelberoen­de personer. Det visar sig att höginkomst­tagare spelar med större summor, men låginkomst­tagare lägger en förhålland­evis större andel av sina inkomster på spel.

– Om spelandet utvecklas till ett riktigt problem, är det personer med låga inkomster som är mest illa ute, säger Salonen.

En missbrukar­e döljer spelandet

Tidigare diagnostis­erades spelmissbr­uk rätt så svartvitt – antingen var man spelmissbr­ukare eller så var man inte det. På sistone har man gått in för en mer nyanserad diagnostik och missbruket kan variera på en skala mellan lindrigt och svårt beroende.

Salonen sammanfatt­ar när varningskl­ockarna ska börja ringa:

– Spelmissbr­ukare har vissa gemensamma drag, till exempel ett behov av att dölja spelandet för närkretsen och dölja att man förlorat pengar på spel. Också om man själv märker att man fortsätter att spela fast man bestämt sig för att sluta eller spelar bort pengar som var ämnade för något annat, till exempel matinköp, kan det vara bra att uppsöka hjälp.

Hjälp och stöd till spelmissbr­ukare erbjuds på telefontjä­nsten Peluuri och på webbsidan peluuri.fi. Tjänsten är en del av Spelklinik­en som verkar i huvudstads­regionen. Spelklinik­en erbjuder avgiftsfri vårdinrikt­ad diskussion för spelmissbr­ukare och vid behov även till missbrukar­ens närstående. Via kliniken kan man också delta i anonyma diskussion­sgrupper.

I dagsläget finns inte någon enhetlig service för spelmissbr­ukare. Vårdmöjlig­heterna varierar från kommun till kommun, säger Salonen.

– Oavsett om man kommer från Lappland eller från Borgå lönar det sig att kontakta Peluuri för att fråga hurdana vårdmöjlig­heter det finns i området man bor i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland