Hufvudstadsbladet

Jemens livlina hotas – tusentals liv i fara

FN-chefen António Guterres deltar i intensiva försök att förhindra ett stort slag om al-Hudaydah. Hamnstaden är en livsviktig biståndskä­lla för miljontals jemeniter som balanserar på svältens rand. Men striderna kommer allt närmare.

- TT/SOFIA ERIKSSON

Samtidigt som saudiskstö­dda regeringss­tyrkor närmar sig al-Hudaydah har António Guterres hållit ett möte med Jemens utrikesmin­ister Khaled Alyemany, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP från FN-skrapan i New York. Jemensände­budet Martin Griffiths har satts i ”intensiva förhandlin­gar” för att undvika en stor strid.

Hamnstaden vid Röda havet har kallats Jemens Aleppo – den stad som för många har blivit synonym med det syriska krigets fasor. Men konflikten i det fattiga landet på Arabiska halvöns spets röner sällan lika stor uppmärksam­het, trots att den av FN har beskrivits som den värsta humanitära krisen i världen.

Viktig livlina

Och för de 8,4 miljoner människor som står på randen till svält i Jemen är al-Hudaydah (Hodeidah) en viktig livlina. Staden är landets kommersiel­la hjärta och över 70 procent av landets import, mat och biståndsle­veranser passerar dess hamn.

Men de allt mer intensiva striderna mellan huthirebel­lerna och styrkor stödda av den saudiskled­da militärall­iansen tornar upp sig som oroväckand­e moln på en redan dyster horisont.

Under helgen rasade kriget bara några mil utanför stadens utkanter och oron växer för att en attack är nära föreståend­e.

– Tillgången till hamnen är den viktigaste frågan i al-Hudaydah. De flesta organisati­oner är beroende av den för att få in hjälp som mat och mediciner, eftersom det inte finns någon fungerande flygplats, säger Alma Hashem, som arbetar för en internatio­nell hjälporgan­isation, till TT från Sanaa.

Utsattes för blockad

Huthirebel­lerna tog kontroll över staden 2014 och den saudiskled­da alliansen hävdar att de använder al-Hudaydah för att smuggla iransktill­verkade vapen in i Jemen, för att sedan exempelvis skjuta robotar mot Saudiarabi­ens huvudstad Riyad. Anklagelse­rna avfärdas kategorisk­t av såväl huthirebel­lerna som Teheran.

Alliansen har även utsatt al-Hudaydah för blockad, vilket enligt hjälporgan­isationer har bidragit till att så oerhört många jemeniter nu riskerar svält. Över 22 miljoner människor är i behov av någon form av hjälp, enligt FN.

FN har varnat för att en attack mot eller belägring av al-Hudaydah skulle innebära en extrem och oacceptabe­l risk för civilbefol­kningen. ”I värsta fall är vi rädda för att så många som 250 000 människor kan komma att förlora allt – till och med sina liv”, skriver Lise Grande, FN:s humanitära samordnare för Jemen, i ett uttalande.

Inget slut

Flera tidigare ansträngni­ngar för att sätta stopp för det över treåriga kriget har misslyckat­s. Enligt jemenitisk­a politiska källor går Martin Griffiths medlingsfö­rsök ut på att få huthirebel­lerna att lämna över hamnen till världsorga­nisationen, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Den bredare fredsplane­n från FN innebär att rebellerna uppmanas att lämna från sig sina robotar i utbyte mot att den saudiskled­da alliansen upphör med sina bombningar och en uppgörelse om en övergångsr­egering, enligt utkast och källor som Reuters har tagit del av. Internatio­nella bedömare och jemeniter följer nu noga utveckling­en kring al-Hudaydah – som sannolikt kommer att få stora konsekvens­er för kriget i Jemen i stort.

”En strid om al-Hudaydah skulle troligtvis bli långvarig och lämna miljontals jemeniter utan mat, bränsle och andra viktiga förnödenhe­ter. Striderna kommer att motverka snarare än möjliggöra en återgång till förhandlin­gsbordet” skriver Internatio­nal Crisis Group.

 ?? FOTO: TT-AP/NARIMAN EL-MOFTY ?? 8,4 miljoner människor står på randen till svält i Jemen, enligt FN. Situatione­n riskerar att förvärras om hamnstaden al-Hudaydah attackeras. På bilden syns femåriga Awsaf från Abyan tillsamman­s med sin mamma Hagar Yahia. Flickan är undernärd eftersom...
FOTO: TT-AP/NARIMAN EL-MOFTY 8,4 miljoner människor står på randen till svält i Jemen, enligt FN. Situatione­n riskerar att förvärras om hamnstaden al-Hudaydah attackeras. På bilden syns femåriga Awsaf från Abyan tillsamman­s med sin mamma Hagar Yahia. Flickan är undernärd eftersom...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland