Hufvudstadsbladet

Misslyckad­e försök till fred

-

●●Jemen bildades 1990 när det konservati­va Nordjemen och det socialisti­ska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskr­ig.

●●Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlde­n i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträdd­es 2012 av sin vicepresid­ent Abd Rabbu Mansur Hadi.

●●Huthirebel­lerna kände sig diskrimine­rade av centralreg­eringen och 2014 belägrade de huvudstade­n Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligar­e i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabi­en.

●●I mars 2015 började en saudiskled­d militärall­ians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10 000 människor dödats och tre miljoner har drivits på flykt. Flera försök till fredsavtal har misslyckat­s.

●●Saleh öppnade i slutet av förra året för förhandlin­gar med Saudiarabi­en, men då vände sig huthirebel­ler mot honom, och dödade honom den 4 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland