Hufvudstadsbladet

Sjunde raka för HJK

HJK är ett lag i stark medvind. IFK Mariehamn ett lag i relativt tuff motvind. Det märktes då lagen drabbade samman i Tölö.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Det blev lite onödigt spännande. HJK kunde och borde ha avgjort detta under de inledande 25 minuterna då laget snurrade som bålgetinga­r runt och i gästande Grönvitts straffområ­de.

Målchanser­na avlöste varandra och det var ett under att endast Nikolai Alho hittade rätt före paus. Juha Pirinens inlägg höll högsta möjliga klass.

– Vårt spel i första halvlek är verkligt bra. Vi hittar rätt ytor, rör oss rätt och skapar chanser. Det är otroligt att vi inte leder med fyra eller fem bollar i paus, säger HJKtränare­n Mika Lehkosuo.

HJK:s spel stämmer bra och har gjort det en längre tid. Segern var den sjunde raka i ligan och man kan redan i detta skede av säsongen konstatera att det ska till ett smärre under för att laget inte ska åka i väg med ligatiteln i höst.

– Som tränare blir man väldigt glad över att vi hittar rytmen så här snabbt efter landslagsp­ausen. Killarna var verkligt taggade.

Lite tyngre i IFK Mariehamn som inte vunnit på fem matcher i ligan. Laget dras med skadeprobl­em och det märks.

– Vi springer bort oss i första halvlek. Vi pressar fel och oenhetligt och gör det lätt för HJK, säger Aleksei Kangaskolk­ka.

IFK Mariehamn spelade upp sig något efter paus då HJK kanske lättade lite på gasen.

– Visst hade vi väl ett par lägen där vi kunde ha kvitterat men det är ingen tröst, säger Kangaskolk­ka.

– Vi försvarar inte bra. Mot HJK måste du göra det, säger Ivan Tatomirovi­c med ett förflutet i HJK.

Då Joao Klauss från elva meter satte 2–0 var det definitivt game over för gästerna som inte har många dagar på sig att återhämta sig. RoPS kommer på besök på lördag, fyra dagar senare är det dags för en resa upp till Vasa.

För Klauss var fullträffe­n redan den tolfte i år. Den stora brassen är för det mesta förödande effektiv även om han brände ett jätteläge i första halvlek.

HJK:s inledande halvtimme var en fröjd att skåda. Ett högt passningst­empo, många djupledslö­pningar och en härlig rörlighet inom laget bäddade för en orgie i chanser och halvchanse­r.

Mostagh Yaghoubi hörde till de synligare i Klubi, likaså unga Eetu Vertainen som snabbt blivit ett utropsteck­en hos de regerande mästarna. 19åringen har en härlig en ergi i sitt spel. Nu spelade han strax bakom Klauss.

– Det är där han spelat mest under sin karriär. Vi har säkert i viss mån också tänkt honom som center men Klauss i den här formen är rätt svår att rubba. På sikt kanske han kan bli en spelare som kan spela på flera olika positioner, säger Lehkosuo.

Vårt spel i första halvlek är otroligt bra. Vi hittar rätt ytor, rör oss rätt och gör allt bra. Det är otroligt att vi inte leder med fyra eller fem bollar i paus. Mika Lehkosuo HJK-tränare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? 19-årige Eetu Vertainen har många fina attribut i sitt spel.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N 19-årige Eetu Vertainen har många fina attribut i sitt spel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland