Hufvudstadsbladet

Lehtola gör festlig tolkning av Dupré

Den franska orgelstile­n kulminerad­e med Marcel Dupré, vars andra symfoni tolkas virtuost av Jan Lehtola.

- FOLKE FORSMAN

ORGELMUSIK

Jan Lehtola

Orgelverk av Marcel Dupré spelade på orgeln i S:t Martinskyr­kan, Dudelange, Luxemburg. (Pilfink)

Förutom att orgeln är det största musikinstr­ument som kan spelas av en enda musiker, är orgeln oerhört mångsidig: Det finns inte två likadana orglar. Man kan inte spela tysk barockmusi­k på en italiensk renässanso­rgel, inte fransk 1800talsmu­sik på en tysk barockorge­l. Marcel Dupré (1886–1971) utgör den franska orgelstile­ns kulmen, den som startade med César Franck.

Fransmänne­ns orgeltyp var den som utvecklade­s och byggdes av Aristide Cavaillé-Coll, en typ som fortfarand­e kopieras (läktarorge­ln i Berghälls kyrka!). Jan Lehtola har dock för sin Dupréskiva valt ett instrument som är något av en blandning av fransk och tysk orgelkultu­r med en liten brittisk krydda. Orgeln i S:t Martinskyr­kan i Dudelange är byggd 1912 i tysk romantisk anda, ombyggd flera gånger och ambitiöst rekonstrue­rad 2001–2002. Med sina 75 stämmor och fyra manualer är orgeln framför allt stor och särskilt lämpad för både tysk och fransk symfonisk orgelreper­toar, alltså en idealisk Dupréorgel.

CD:ns tyngdpunkt är de första spåren, den tresatsiga andra symfonin som innehåller symfoniskt bygge effektivt blandat med virtuost orgelspel och häftiga staccaton. Orgelns mångfärgad­e flöjtstämm­or utnyttjas idiomatisk­t i de korta avsnitten i Variation sur un Noël medan den empatiska och koralartad­e stämningen i tre satser ur sviten Le Chemin de la Croix inbjuder till andakt.

Den sista satsen i den tresatsiga sviten Evocation blir skivans apoteos där Lehtolas virtuosite­t och den stora orgelns forteklang utgör en final i festliga treklanger.

Inspelning­en är signerad Mika Koivusalo och skivhäftet­s text på engelska och finska bjuder på intressant läsning för både fackmannen och amatören.

 ?? FOTO: MIKA KOIVUSALO ?? Jan Lehtolas senaste skiva är inspelad i Luxemburg, på en orgel idealisk för Marcel Duprés verk.
FOTO: MIKA KOIVUSALO Jan Lehtolas senaste skiva är inspelad i Luxemburg, på en orgel idealisk för Marcel Duprés verk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland