Hufvudstadsbladet

Emilie Nicolas gör förtrollan­de pop

-

Feel Fine – Emilie Nicolas

Norska indiepopar­tisten Emilie Nicolas släppte sitt hyllade debutalbum Like I’m a Warrior för fyra år sedan. Förväntnin­garna på uppföljare­n Tranquille Emile har således varit höga, åtminstone i hemlandet. När hon nu släppt det vi sar hon dels att hon utvecklat sitt sound under åren, dels att hon fortfarand­e kan göra popmusik som hör till Norges bästa.

Jag vill egentligen rekommende­ra alla låtar på albumet, men det är i synnerhet Feel Fine som jag fastnat för. I låten efterlyser Nico las en plats för att känna sig trygg, med en kör som sjunger i bakgrunden. Musiken är fortfarand­e primärt elektropop, men innehåller också stråkarran­gemang och element från R’n’B. Resultatet är harmoniskt, vackert och otroligt berörande.

Ögon – Cajsa Siik

”Jag gjorde allting som jag sagt men tvärtemot”, sjunger svenska artisten Cajsa Siik i nya singeln Ögon. Låtraden är passande för singeln från artistens kommande EP. Cajsa Siik sjunger nämligen i allmänhet på engelska, men här väljer hon svenska i stället.

Det är ett tacksamt undantag. Jag gillar Cajsa Siiks låtar på engelska, men det är som att hon kommer närmare och blir mera genuin på svenska. Jag noterar hennes intonation och stavelser, tänker på detaljer i ordval som ”en jävla natt” och ”jag brinner upp men du har svalnat”. När hon slutligen konstatera­r att ”även jag känns främmande för mig” tycker jag tvärtom – plötsligt är Cajsa Siik inte alls så främmande.

The Sweetest Thing – Smoke Season

Amerikansk­a popduon Smoke Season gör en dansgolvsv­änlig pop där de samtidigt tar upp seriösa ämnen som genus, sexualitet och ras. Deras senaste singel The Sweetest Thing är dock mer okomplicer­ad. Den handlar om attraktion, flörtighet och lekfullhet, med musiken som reflektera­r textens teman. Låten är medryckand­e, leker med jamaikansk­a rytmer och fastnar lätt efter första genomlyssn­ingen. Den är med andra ord en riktigt bra sommardäng­a.

Norska popartiste­n Emilie Nicolas är tillbaka efter en paus på fyra år medan svenska singer-songwriter­n Cajsa Siik imponerar med låt på svenska.

ANNA LILLKUNG

 ?? FOTO: PERNILLE SANDBERG ?? Norska artisten Emilie Nicolas skapar vacker elektropop i låten Feel fine.
FOTO: PERNILLE SANDBERG Norska artisten Emilie Nicolas skapar vacker elektropop i låten Feel fine.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland