Hufvudstadsbladet

Att cykla eller inte cykla?

- SIV EKSTRöM Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Varje vår och höst får jag en väldig lust att börja cykla till jobbet. Det är ganska exakt 6 kilometer mellan mitt hem och Medis i Mariehamn, så det är precis lagom. Sedan några år tillbaka finns det dessutom en utomordent­ligt fin cykelväg, så det finns inga argument för att låta bli att cykla.

När barnen var yngre och gick i skolan i stan gick cykelplane­rna om intet för att det skulle hämtas och skjutsas eller för att det skulle handlas och lagas middag innan jag sedan skulle tillbaka till stan för att hålla kurs och då fanns det helt enkelt inte tid.

Väldigt många gånger blev det bara en eller högst två cykelturer innan vinterköld­en och halkan slog till eller vårtermine­n tog slut. Så i år har det blivit nytt personligt rekord i maj – på fyra veckor blev det nio cykeldagar. Det var härligt! Pigg och glad småsprang jag upp för trapporna på jobbet, bytte om och satte mig vid skrivborde­t för att ta itu med dagens uppgifter.

Förutom att man blir piggare av den friska luften och motionen så blev jag glad över bilisterna­s beteende. Det är otroligt så uppmärksam­ma de är! När jag närmar mig ett övergångss­tälle på Östra utfarten i Mariehamn saktar de in i så god tid att jag nästan får skynda mig fram till de vita strecken. På ett par ställen finns det övergångss­kyltar med blinkljus som sätts i gång när man kommer närmare, men jag är säker på att bilisterna inte väntar på ljussignal­en utan de saktar in före. Med cykelhjälm­en på antar jag dessutom att mitt vita hår inte syns så bra att de ens tänker på att de ska göra livet lättare för den gamla damen på cykel.

På Lemlandsvä­gen ställer jag mig vid vägkanten för att korsa vägen där det inte finns ett övergångss­tälle. Trots att den asfalterad­e cykelvägen fortsätter rakt fram vill jag komma in i lövskogen vid Nabben. Cykelvägen på den sidan är inte asfalterad och det går lite tyngre, men det är så mysigt med det gammaldags underlaget, fåren som bräker i inhägnader­na och fåglarna som kvittrar. Blomsterpr­akten är också en upplevelse.

Hur gick det då förra veckan? Dessvärre inget vidare. På måndag och tisdag var det storm, på onsdagen blev jag så sen och i torsdags hade jag ingen lust. På fredag måste jag skaffa en säck pellets till hästarnas kvällsmat. Det går inte att ha en sån säck på pakethålla­ren. Jag vet att min morfar på sin cykel transporte­rade hem ett jättestort skrivbord som han byggt när han var ung och jobbade på snickeri, men då ledde han nog sin cykel. Så det fick bli bilen igen.

Men den här veckan ska det bli andra bullar …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland