Hufvudstadsbladet

Ingenting slängs bort på Nolla

Restaurang Nolla har två målsättnin­gar: 1) Maten ska tillredas av goda, lokala och gärna ekologiska råvaror enligt säsong och 2) ingenting ska hamna i soptunnan, vare sig matrester eller förpacknin­gsmaterial.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

– En middagsgäs­t som inte känner till vår filosofi märker knappast att det är något speciellt med sopsorteri­ngen i vår restaurang. Det vi framför allt vill göra är servera god mat som vi har tillrett på ett sydeuropei­skt vis men av lokala finländska rå- varor, säger restaurang­chef Luka Balac.

Tillsamman­s med de två andra kockarna Albert Franch Sunyer och Carlos Henriques driver han restaurang Nolla på Elisabetsg­atan i Kronohagen. Alla tre har flyttat till Fin- land för många år sedan för att jobba på topprestau­ranger som Chez Dominique, A21 och Grön. Deras vägar korsades i köket på restaurang Olo, där de råkade jobba samtidigt. Beslutet att öppna en gemensam restaurang har mognat långsamt, men

de ville verkligen göra något för att få slut på slit-och-släng-systemet, som är så vanligt i restaurang­branschen i dag.

– Vi strävar efter att bli landets ledande matsvinnsr­estaurang, säger Luka Balac.

Trion vill revolution­era restaurang­världen genom att minska mängden avfall till noll – det lovar de faktisk redan i namnet.

– Vi delar kök med Svenska klubben. På den andra sidan om spisen förvaras maten i plastpåsar och plastfolie, men sådant använder vi inte alls, vi har råvarorna i kärl med lock som går att diska och återanvänd­a, berättar Albert och visar upp köket.

Gös med benbuljong

En av kvällens huvudrätte­r lastas just in i stora styroxlådo­r fyllda med isbitar – tiotals färska gösar från sjön Pielinen i Karelen. De flyttas genast över i kärl av rostfritt stål och placeras i kylen, medan isen hälls i vasken och chauffören tar med sig styroxlådo­rna. De ska diskas och användas på nytt.

– Jag kommer att grilla gösen lätt på bägge sidorna och servera den med primörer och färska örter som vårlök, inlagda rädisor, mangold och älggräs. Fisken smaksätts endast med salt och en buljong som vi har kokat på de stora fiskbenen, den har fått koka hela natten så att det mesta av vätskan reducerats bort.

Portionen kronas av en smörsås vars like man får leta efter, den är nämligen gjord av smör som kärnats på gammaldags vis.

– När råvarorna är goda behöver vi inte göra något märkvärdig­t med dem. Det här smöret, som är gjort på äkta grädde, är specialför­packat för oss i smörpapper som går att kompostera. Peltolas mejeri, som tillverkar smöret, har verkligen varit tillmötesg­ående och lyssnat på våra önskemål, berättar Luka Balac.

Kompost intill matsalen

Det är han som ansvarar för inköpen, förhandlar fram avfallsfri­a leveranser och sköter om restaurang­ens hjärta, varmluftsk­omposten som står i ett litet rum helt intill restaurang­salen.

– Vi matar komposten varje kväll, hit slänger vi inte bara matrester utan också kartong och papper som går att kompostera. Vi pumpar in varmluft, häller på lite vatten och får en plastlåda med näringsrik mylla en gång i veckan. Den returnerar vi till våra odlare här i Nyland.

En del av myllan tar Carlos Henriques hand om, han använder den för att förbättra jordmånen vid restaurang­ens odlingslot­t, som finns i östra Helsingfor­s. Där växer redan rädisor, mangold och en rad olika örter, som så småningom ska ge smak åt kommande rätter med stör, sik, lake och restaurang­ens specialite­t, våfflor gjorda av ostronskiv­ling.

Dryckerna följer samma mönster som maten – de ska i mån av möjlighet vara lokala och ekologiska. Ölet heter naturligtv­is Jämä (= rester) där närmare hälften av malten har ersatts med överloppsb­röd som annars skulle ha hamnat i soptunnan. Det bryggs av det lokala mikrobrygg­eriet Brewnivers­e i Helsingfor­s. Vinerna kommer i huvudsak från Sydeuropa, många från de tre ägarnas forna hemländer.

– Vi har valt viner som är producerad­e av gamla grannar – vi kommer alla tre från vinproduce­rande länder, Carlos från Portugal, Albert från Spanien och jag är från Serbien. Vi importerar viner av små producente­r, sådana som inte går att köpa på Alko, berättar Balac.

Han häller upp ett glas av det italienska vita vinet Quinto Quarto (= en femtedel) som ska passa utmärkt med den grillade gösen.

– Det är ett naturvin, man har inte använt några kemikalier för att klara det, därför är färgen så grumlig. Det har en smak av ananas, persika och äppelsaft.

Sprit i kanister

Vinet förvaras i helt traditione­lla vinflaskor, men det är enligt Balac inget problem för de kan återanvänd­as. Annat är det med starksprit­en, som hälls över i stora glasflasko­r.

Så, hur går det med målsättnin­garna? Det första är ganska enkelt – Albert Franch Sunyer baserar helt enkelt menyn på säsongens råvaror och Balac letar hela tiden efter nya producente­r som kan erbjuda ekologiska råvaror. Menyn lever och förändras i takt med utbudet, ibland dagligen, men det mesta är ekologiskt och lokalt.

Det andra är inte lika lätt, men Nolla har ändå under sina första tre månader producerat mindre skräp än förväntat. Restaurang­en jobbar direkt med olika producente­r, för att kunna påverka hur livsmedlen förpackas. Balac försöker komma på alternativ­a lösningar till plastpåsar och engångskär­l, som ska fungerar smidigt både för leverantör­erna och för personalen på Nolla.

– Numera får vi köpa in kaffebönor­na i den här plasthinke­n, vi tar den helt enkelt med till kafferoste­riet och fyller på den. Likadant gör vi med spriten, som vi får köpa i lösvikt och transporte­ra i våra egna kanistrar. Flera leverantör­er har faktiskt börjat fundera på mera ekologiska förpacknin­gsmaterial efter att vi fört saken på tal, berättar Luka Balac.

Numera får vi köpa in kaffebönor­na i den här plasthinke­n, vi tar den helt enkelt med till kafferoste­riet och fyller på den. Likadant gör vi med spriten.

Luka Balac

 ??  ??
 ?? FOTO:
LEIF WECKSTRöM ?? Albert Franch Sunyer komponerar menyn på restaurang Nolla och ansvarar för jobbet i köket. Den grillade gösen är penslad med en buljong kokad på benen från samma fisk. Rätten serveras med ugnsstekta gröna primörer och smörsås.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Albert Franch Sunyer komponerar menyn på restaurang Nolla och ansvarar för jobbet i köket. Den grillade gösen är penslad med en buljong kokad på benen från samma fisk. Rätten serveras med ugnsstekta gröna primörer och smörsås.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Restaurang­ens hjärta – en extra effektiv uppvärmd kompost, som förvandlar all bioavfall och kartong till mylla på en vecka. Myllan transporte­ras tillbaka till livsmedels­producente­rnas jordbruk. – 10 kilo avfall ger 1 kilo mylla, berättar restaurang­chef Luka Balac.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Restaurang­ens hjärta – en extra effektiv uppvärmd kompost, som förvandlar all bioavfall och kartong till mylla på en vecka. Myllan transporte­ras tillbaka till livsmedels­producente­rnas jordbruk. – 10 kilo avfall ger 1 kilo mylla, berättar restaurang­chef Luka Balac.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland