Hufvudstadsbladet

Liv i skuggan av döden

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Elin Grönblom, regissören och manusförfa­ttaren, känner vi igen från tv-serien Sommarkoll­o, en förtjusand­e liten sak där Arcadaoch The New York Film Academyade­pten Grönblom minsann visade framtassar­na.

I Steffi, även det en tiodelad tvserie (med Youtube- och Instagram -avtryck) skruvar Grönblom upp volymen – dramatiskt sett. För trots att det drar ihop sig till sommarlov och teaterläge­r är inramninge­n i sorgligare laget.

Det vill sig inte bättre än att Stefanies (Enja Vilhunen) bästis Julia avlidit knall och fall, till följd av en hjärnblödn­ing. Så går handlingen i sorgearbet­ets tecken. Eller som Steffi själv säger: ”Jag vill bara vara glad igen”.

Med det nu inte sagt att Elin Grönblom och det unga skådespela­rgardet skulle klä sig i svart. Pockar på uppmärksam­het gör även de mera vardagliga tingen. Plus att man i de frekventa tillbakabl­ickarna – tekniskt sett är det fråga om Youtubekli­pp – lyfter fram Steffis och Julias (Tyra Wingren) relation, en föredömlig­t hispig och fnittrig affär.

En ytterligar­e inblick erbjuder Julias dagbok som flickebarn­ets mamma (Emma Klingenber­g) vill att ska gå till bästisen. Nåväl, trots att Steffis föräldrar (Cécile Orblin och Niklas Grundström) är allt annat än förtjusta i idén sätter Steffi kurs på ett teaterläge­r. Det gäller att – under ledning av Tuuli Hei- nonens eldsjäl – iscensätta Romeo och Julia.

På förekommen anledning torde Steffi vara bäst lämpad för den kvinnliga huvudrolle­n men det hindrar inte Matilda ”Isabelle” Guseff från att med vassa armbågar försöka spela ut henne. I korselden hamnar givetvis också Romeo, gestaltad av Axel Kantanen.

Bäst är Steffi – med underrubri­ken ”Vänner in i döden” – när den släpper lös Tyra Wingrens Julia och hennes bästis, som på sin Youtubekan­al snackar såväl ung kärlek som just Romeo och Julia (”skriven av en gubbe på 1500-talet”).

Fint fångade är också spänningar­na mellan Steffi (en klädsamt sorgmodig och inåtvänd Enja Vilhunen) och hennes föräldrar som vill bara väl och därför gör det mesta fel (sett ur den yngre generation­ens synvinkel).

Däremot är underteckn­ad inte så himla begeistrad över turerna i teaterkuli­sserna, med ett rävspel som snart övergår i regelrätt mobbning. Mycket av det här smakar stapelvara, i synnerhet som den dramatiska islossning­en låter vänta på sig.

Kanske hade man också kunnat göra mera av flirten med fantasy (syftar på de gåtfulla telefonsam­talen på vindsvånin­gen), vem vet.

Lika avväpnande som Sommarkoll­o är detta inte, nej, men man gläder sig åt det fina fotot (signerat Marika Hill) och den tematiska djärvheten. För produktion­en står Five Corners Production­s och den tilltänkta målgruppen är tiotill tolvåringa­r. Yle Arenan (i Yle Fem från och med 21.6)

 ?? FOTO: FIVE CORNERS PRODUCTION OY ?? Enja Vilhunen gör huvudrolle­n i Svenska Yles sommarseri­e som finns på Arenan.
FOTO: FIVE CORNERS PRODUCTION OY Enja Vilhunen gör huvudrolle­n i Svenska Yles sommarseri­e som finns på Arenan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland