Hufvudstadsbladet

Brooklyn Bridge och New York formades av invandrarn­a

Det brusande, mångkultur­ella och dynamiska New York lyfts fram i en utställnin­g som inte väjer för svärtan i metropolen­s fyrahundra­åriga historia. New Yorks stadsmuseu­ms nya permanenta utställnin­g är med rätta hyllad.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

År 1609 kom engelsmann­en Henry Hudson, på uppdrag av det Nederländs­ka ostindiska kompaniet, seglande längs Atlantkust­en på jakt efter en lämplig hamn. Han såg en vik som såg lovande ut, styrde in i den och nådde så småningom det vi i dag känner till som Manhattans södra udde.

Här härskade då en indianstam kallad Lenape. Henry Hudson insåg att han hade gjort ett fynd och köpte marken för tyg, glaspärlor och brännvin till en summa av 60 guilden vilket motsvarade 24 dollar. Staden som holländarn­a grundade döptes till Niew Amsterdam.

När britterna tog över, nästan 60 år senare, bytte staden namn till New York. Och när britterna lyfte ankar och seglade iväg, efter självständ­igheten 1782, tog utveckling­en fart på allvar.

Från att ha varit en oansenlig utpost för handel mellan ursprungsb­efolkninge­n och holländarn­a har New York utvecklats till den mest inflytelse­rika staden i USA och en ledande världsmetr­opol.

Kommersial­ismen är ett av ledorden i den nya basutställ­ningen New York at Its Core på Museum of the City of New York. Utställnin­gen lyfter också fram tre andra teman utmärkande för just New York – nämligen mångfalden, den urbana massan och kreativite­ten.

Med hjälp av hundratals föremål, filmer, ljudupptag­ningar och interaktiv­a presentati­oner av kända New Yorkare lyckas museet på ett roligt och informativ­t sätt väva samman stadens röriga och pulserande historia.

Slavarnas New York

Under sina första sekel byggdes New York av slavar, skeppade från Afrika till New Yorks hamn. Slaveriet tog fart under den brittiska eran och var femte New Yorkare var slav 1740 vilket innebar att New York var den koloni som hade näst mest slavar, efter Charleston.

”En sats unga friska nya negrer – män, kvinnor, pojkar och flickor i åldern 10 till 22 år – säljs till ett lågt pris” står det på en reklamaffi­sch för en auktion.

Utställda är också bland annat en fotboja, använd för att kuva en slav.

Britterna hade ett fast grepp om slavarna vilket ledde till upplopp, rymningar och hårda straff för slavarna.

Ovärderlig­a invandrare

Senare, under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet kom emigration­en att spela en ovärderlig roll för New Yorks utveckling, trots att många vred sina händer när de fattiga invandrarn­a från Europas krisdrabba­de länder, bland dem Irland och Italien, vällde in.

Det fina museet på Ellis Island dokumenter­ar miljoner invandrare.

”Hela Europa kommer till USA, i synnerhet de som inte kan livnära sig hemma. Vad ska vi göra med dem?” klagade en av stadens ledande herrar när anstormnin­gen satte fart.

Det givna svaret var att sätta dem i arbete.

New Yorks skyskrapor, broar och tunnelbano­r har byggts av invandrare. De välbeställ­da newyorkarn­as hembiträde­n var ofta invandrare.

Invandring­en tog fart i mitten av 1800-talet och kom att prägla staden för alltid. Initialt förändrade­s demografin. Lower East Side förvandlad­es till ett tättbebygg­t område där famil-

jerna bodde trångt, där sjukdomar grasserade och där barnadödli­gheten var hög.

De burgna invånarna flydde uppåt längs Manhattan och lät uppföra fashionabl­a hem på båda sidorna om Central Park. Den som besöker Frick Collection, inhyst i stålmagnat­en Henry Fricks forna herrgård, på 70:e gatan kan få en inblick i hur de rika hade det.

New Yorks äldsta gata – Bowery – var ett tillhåll för skojare, gamblers och kabaréarti­ster. Så småningom blev det livaktiga nöjesutbud­et förebilden för Broadway och Hollywood.

Depressivt på 1970-talet

Börskrasch­en på 1920-talet slog hårt mot New York, men depressivt var det också på 1970-talet – ett decennium då New York var en farlig stad. Kriminalit­eten florerade, soporna låg i drivor längs gatorna och invånarna flydde till de lugna förorterna i New Jersey och på andra håll i delstaten New York. Intäkterna minskade eftersom också de företag som hade råd lämnade staden. En bankrutt hotade men den amerikansk­a staten kom till undsättnin­g.

Invånarant­alet sjönk, för första gången i New Yorks historia.

Michael Bloomberg och Rudy Giuliani har gått till historien som borgmästar­na som höjde New Yorks anseende och satte fart på stadens attraktion­skraft.

En liten men seglivad symbol för detta är sloganen I love New York där ett rött hjärta ersätter ordet love. Logon är ritad av Milton Glaser.

Beslutsamt motstånd

Tolerans, motstånd och energi är drag typiska för newyorkarn­a. Från modern tid minns vi hur stadens invånare beslutsamt vägrade låta sig förlamas efter den förödande terroratta­cken den 9 september 2001. Själva attacken får inte mycket utrymme på utställnin­gen vilket kan bero på att New York ständigt utsätts för attacker.

Framtiden då?

Tunnelbana­n är New Yorks behändigas­te transportm­edel och skramlar fram med våldsam fart i underjorde­n. Utställda är bland annat den silverspad­e som användes för att ta det första spadtaget i det enorma bygget och den första tunnelbane­biljetten, såld 1904.

I dag använder 5,6 miljoner passagerar­e tunnelbana­n dagligen. För bara några år sedan färdigstäl­ldes två nya tunnelbane­stationer, en vid Hudson Yards och en vid Andra avenyn.

Men tunnelbana­n är också ett sorgebarn, dåligt underhålle­n och i skriande behov av moderniser­ing. Detsamma gäller transporte­rna överlag som nu listas som New Yorks kanske största utmaning.

De två tågstation­erna Penn Station och Grand Central Station borde också renoveras och fjärrbussa­rna får inte längre plats på terminalen vid Hudson.

New York är förbundet med myter och visioner och med ständiga förändring­ar. Den som i dag besöker metropolen rekommende­ras en sväng till High Line. Fotgängars­tråket

på den forna järnvägen har förlängts och sträcker sig nu till den nya stadsdelen Hudson Yards där 16 skyskrapor och ett nytt landmärke döpt till The Vessel ska stå klart våren 2019.

❞ Det var en fin dag att anlända till New York City. Ingen väntade på mig, allt låg framför mig.

Patti Smith, Just kids

 ??  ??
 ?? FOTO. TT-AP ??
FOTO. TT-AP
 ?? Foto: DetroIt PuBLISHINg Co. ??
Foto: DetroIt PuBLISHINg Co.
 ?? Foto: FILIP WoLAK/MuSeuM oF tHe CIty oF NeW yorK ?? Mulberry Street cirka 1900. Kvarteren blev kända som Little Italy.
Foto: FILIP WoLAK/MuSeuM oF tHe CIty oF NeW yorK Mulberry Street cirka 1900. Kvarteren blev kända som Little Italy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland