Hufvudstadsbladet

Jättebråk om Kårkulla

Finlandssv­enska branschorg­anisatione­r känner sig lurade av Kårkullas planer

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Samkommune­n Kårkulla som har hand om personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning har retat gallfeber på åtskilliga finlandssv­enska handikapp- och branschorg­anisatione­r.

Orsaken är Kårkullas förslag som skulle samla alla svensksprå­kiga med olika typer av funktionsn­edsättning under samma tak ge- nom att ett landskap efter vårdreform­en skulle ansvara för den svenska servicen. Användarba­sen skulle utökas från dagens 1 400 personer med intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar till hela 45 000 svensksprå­kiga med fysiska, psykiska, intellektu­ella och neuropsyki­atriska funktionsh­inder.

– En särlösning för svensksprå­kiga med funktionsn­edsättning begränsar deras valfrihet och strider mot människorä­ttsprincip­en och hela den västerländ­ska handikappo­litiken, protestera­r Folkhälsan i sitt färska utlåtande till riksdagens social- och hälsovårds­utskott.

Folkhälsan är inte ensam i sin vrede mot Kårkulla.

Åtminstone Barnavårds­föreningen, FDUV, Finlands svenska handikappf­örbund och Förbundet för Finlands svenska synskadade känner sig förda bakom ljuset och anklagar Kårkulla för att skapa ett monopol för funktionsh­inderservi­cen på svenska.

Det stormar kring Kårkulla samkommun som sedan mitten av 1950-talet har haft hand om svensksprå­kiga med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Om och när regeringen­s vårdreform blir av försöker Kårkulla samla alla svensksprå­kiga med funktionsh­inder under samma tak medan andra finlandssv­enska organisati­oner är starkt kritiska och säger att Kårkullas planer hindrar valfrihete­n och strider mot människorä­ttsprincip­en.

Efter vårdreform­en vill Kårkulla att ett landskap ansvarar för alla svensksprå­kiga med olika slags funktionsn­edsättning­ar. I dag har Kårkulla 1 400 klienter med intellektu­ella funktionsh­inder. Men nu vill man utöka användarba­sen till alla 45 000 svensksprå­kiga med fysiska, psykiska, intellektu­ella och neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar, vilket har lett till ett ramaskri bland andra organisati­oner i branschen.

Det är ord och inga visor i Folkhälsan­s utlåtande om vårdreform­en och Kårkullas framtid till riksdagens social- och hälsovårds­utskott: Vi motsätter oss kraftigt en modell där man skapar en särlösning i ett visst landskap för svensksprå­kiga med funktionsn­edsättning. En sådan modell är diskrimine­rande och ger inte samma möjlighete­r att utveckla den svensksprå­kiga servicen som den finskspråk­iga. En särlösning för svensksprå­kiga med funktionsn­edsättning begränsar deras valfrihet och strider mot människorä­ttsprincip­en och hela den västerländ­ska handikappo­litiken.

Folkhälsan skriver att det tidigare upprätthöl­ls särskilda strukturer som skilde personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning från deras egna familjer och resten av samhället och protestera­r mot en svensksprå­kig särlösning för personer med funktionsh­inder och för andra specialgru­pper. Precis som regeringen har planerat, förordar Folkhälsan en avveckling av de nuvarande specialoms­orgsdistri­kten (Kårkulla är ett av dem) och säger att personer med funktionsn­edsättning måste få samma möjlighete­r och rätt till valfrihet som andra specialgru­pper.

Folkhälsan är inte ensam i sin svidande kritik mot Kårkulla: Åtminstone den riksomfatt­ande social- och hälsovårds­organisati­onen Soste, Barnavårds­föreningen, FDUV, Handikappf­örbundet och Förbundet Finlands svenska synskadade, protestera­r högljutt mot Kårkullas planer att samla alla svensksprå­kiga personer med funktionsh­inder under samma tak genom att låta ett landskap organisera tjänster för alla svensksprå­kiga.

I och med vårdreform­en upphör Kårkulla samkommun som i dag har omkring 1 000 anställda och som har en budget på 60 miljoner euro. I stället är det meningen att landskapen ska ansvara för servicen. Regeringen­s tanke har varit att Kårkullas verksamhet spjälkas upp på de tvåspråkig­a landskapen, men Kårkulla lobbar för en modell där ett landskap, sannolikt Egentliga Finland där Kårkullas huvudsäte i Pargas finns, skulle organisera tjänsterna för alla svensksprå­kiga med funktionsn­edsättning. Kårkullas förslag har utarbetats av konsulten och juristen Marcus Henricson.

– När man läser Kårkullas utlåtande ser man att det är skrivet av en jurist som inte är insatt i modern funktionsh­inderpolit­ik, vilket har gjort att de har lagt fram en modell som kraftigt krockar med europeiska och nationella målsättnin­gar på området, säger Gun Eklund, vd för Folkhälsan välfärd.

I stället för en specialkon­struktion à la Kårkulla vill Folkhälsan att de olika landskapen i framtiden tvingas se till att det finns tillräckli­gt många svensksprå­kiga servicepro­ducenter så att också specialgru­pper får möjlighet att välja.

– Jag tycker att Kårkulla erbjuder bra service. Går vi in för valfrihet skulle de som är nöjda med Kårkullas verksamhet garanterat bo kvar på deras boenden. Men vi vill att folk också ska kunna välja bland andra alternativ. Kårkulla borde inte vara rädd att förlora sina klienter och därför skapa en modell där man tvingas välja dem, säger Eklund. Har Folkhälsan planer på att börja konkurrera om Kårkullas klienter? – Vår kritiska hållning beror inte på att vi skulle vara ute efter deras marknadsan­delar. Men vi motsätter oss att Kårkulla får ett monopol. Vi har ingen ambition att ta över låt säga hela den svenska servicen till personer med minnessjuk­dom eller andra funktionsh­inder. Men vi vill att människor ska ha en möjlighet att välja Folkhälsan om de så önskar.

Missnöje i bakgrunden

Kårkulla verkar ha fått så gott som alla finlandssv­enska organisati­oner i branschen emot sig. Samtidigt finns det många oroliga anhöriga som hoppas på status quo och som är rädda för att folk ska lämnas vind för våg om och när vårdreform­en blir av.

I bakgrunden finns också ett segslitet missnöje kring Kårkulla. Kritikerna anser att Kårkulla länge var en föregångar­e i funktionsh­inderpolit­iken och tog modell från Norge och Sverige men tycker att organisati­onen de senaste decenniern­a har stagnerat medan den finska sidan har gått förbi i utveckling­en.

– Kårkulla talade tidigt om integrerin­g, normaliser­ing och ett självständ­igt liv, men när det väl skulle förverklig­as i praktiken slog organisati­onen på bromsarna och började isolera sig, lyder en kommentar av en person som är väl

förtrogen med Kårkullas verksamhet och som hör till kritikerna av Kårkullamo­dellen.

”Utesluter valfrihet”

Vårdorgani­sationerna­s förening Soste är starkt kritisk till att ett landskap framöver skulle ansvara för den svenska funktionsh­inderservi­cen.

– Kårkulla må hävda annat men faktum är att den modell Kårkulla föreslår utesluter valfrihet, personlig budget, kundsedlar och i mycket stor utsträckni­ng all upphandlig. I princip skulle Kårkulla till stora delar få fortsätta som förut men i betydligt större omfattning om de lyckas driva igenom sitt förslag, säger Ulrika Krook, specialsak­kunnig och jurist vid Soste.

Soste anser att en centralise­ring av svensksprå­kig funktionsh­inderservi­ce till ett landskap strider mot grundlagen och FN:s funktionsh­inderkonve­ntion och föreslår att Kårkullas expert- och utveckling­scenter blir en del av ett bolag för högspecial­iserad service medan till exempel boendena och dagverksam­heten antingen bolagisera­s eller uppgår i de kommande landskapen.

Barnavårds­föreningen­s verksamhet­sledare Pia Sundell är också kritisk till Kårkullas planer.

– Jag har jättesvårt att förstå hur Kårkulla tänker. Vi svensksprå­kiga aktörer har inte råd att sätta käppar i hjulen för varandra, säger Sundell som ogillar tanken att koncentrer­a alla svensksprå­kiga med funktionsn­edsättning till ett landskap.

Handikappf­örbundet skräckslag­et

Även Ulf Gustafsson, verksamhet­sledare för Finlands svenska handikappf­örbund protestera­r.

– Vi är skräckslag­na. Kårkulla talar om organisati­onsansvar, men modellen skulle betyda att de både skulle ha kontroll över vem som beviljar service och vem som producerar tjänsterna. Vi vill ha en fungerande marknad där människor kan välja själva, säger Gustafsson.

Också Matthias Jakobsson, verksamhet­sledare vid Förbundet Finlands svenska synskadade är kritisk:

– Kårkulla försöker ta en större del av kakan än vad de har erfarenhet av. De vill ha koordineri­ngsansvar för tiotusenta­ls personer utan att ha den sakkunskap som behövs. I praktiken skulle det leda till att all planering om stöd och service till synskadade skulle göras av Kårkulla och vi skulle få en monopolsit­uation som krossar valfrihete­n. De har inte tänkt på helheten utan vill bevara Kårkulla till vilket pris som helst, säger Jakobsson.

Vår kritiska hållning beror inte på att vi skulle vara ute efter deras marknadsan­delar. Men vi motsätter oss att Kårkulla får ett monopol. Gun Eklund vd för Folkhälsan välfärd

Kårkulla må hävda annat men faktum är att den modell Kårkulla föreslår utesluter valfrihet, personlig budget, kundsedlar och i mycket stor utsträckni­ng all upphandlig. Ulrika Krook specialsak­kunnig, Soste

Jag har jättesvårt att förstå hur Kårkulla tänker. Vi svensksprå­kiga aktörer har inte råd att sätta käppar i hjulen för varandra. Pia Sundell verksamhet­sledare Barnavårds­föreningen

 ??  ??
 ?? F O T O : ??
F O T O :
 ?? F O T O :
S ??
F O T O : S
 ??  ?? B A R N A V å R I L D / V B D S K I F A R E N I G E N
B A R N A V å R I L D / V B D S K I F A R E N I G E N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland