Hufvudstadsbladet

”Klimatpoli­tik är säkerhetsp­olitik”

Om vi försökte skriva Parisavtal­et i dag skulle vi inte lyckas. Det säger Laurent Fabius, en av arkitekter­na bakom klimatavta­let, i en exklusiv intervju för HBL.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Vi måste minska våra utsläpp rejält eftersom klimatförä­ndringen orsakar missväxt och livsmedels­osäkerhet som på sikt leder till konflikter och massmigrat­ion. Hela klimatutma­ningen är också en säkerhetsf­råga, säger Laurent Fabius, mannen som ledde det historiska klimatmöte­t i Paris, i en HBL-intervju.

– Vi måste göra mer och öka takten. Vi går en kamp mot tiden.

Det säger Laurent Fabius, mannen som klubbade igenom Parisavtal­et 2015, på ett klimattopp­möte som Sitra, Finlands klimatpane­l och Utrikespol­itiska institutet ordnar i Finlandiah­uset.

Med ”vi” avser Frankrikes ex-premiärmin­ister inte bara regeringar­na på FN:s riktiga klimattopp­möten, utan också delstater och städer, näringsliv, industri och vanligt folk.

Det är följden av att klimatavta­let från Paris inte är fulländat. Dess mål är att bromsa den globala uppvärmnin­gen till ”klart mindre än två grader över förindustr­iell nivå”, men det bygger på ländernas egna löften om utsläppsmi­nskningar. Sammanräkn­at är de otillräckl­iga. Vi är på väg mot klart över tre grader.

Därför innehåller avtalet en mekanism om att ambitionsn­ivån vid behov ska skruvas upp vart femte år.

– Det är Parisavtal­ets viktigaste element. Avtalet var aldrig avsett att utgöra en ändhållpla­ts, utan början på en process, säger Fabius i en intervju exklusivt för HBL.

Diplomatis­kt mästerverk

Jublet i Paris var öronbedöva­nde den där decemberkv­ällen 2015 då Laurent Fabius i egenskap av mötesordfö­rande klubbade klimatavta­let, och euforin höll i sig under en rekordsnab­b ratificeri­ngsprocess. En del naturvetar­e hade protestera­t för att löftena inte matchade målet, och vissa hade rentav krävt att det skulle förkastas.

Men samhällsve­tarna som förstod sig på internatio­nell politik hade insett att den enda vägen till ett starkt klimatavta­l paradoxalt nog är att göra det svagt från början. Hade man genast försökt få fram ett ambitiöst avtal skulle man aldrig ha fått alla länder ombord.

När man prutade på de juridiskt bindande elementen och när man tillät alla att definiera sin egen ambitionsn­ivå fick man ett globalt avtal. Därför behövs nu mekanismen för att skruva upp ambitionsn­ivån efterhand. Och därför är Parisavtal­et inte någon succé, men det kan bli en.

Processen som ledde till den här avtalsstru­kturen var ett franskt mästerverk, skapat i kulisserna. Laurent Fabius säger anspråkslö­st att det lyckades för att Kina, USA, EU och Indien var med från början.

– Vår roll var bara att övertyga. Det hjälpte att så många stora aktörer var med på det, säger han utan att nämna att Frankrike hade engagerat hela sin diplomatkå­r för att målmedvete­t och systematis­kt lobba sig framåt i mer än ett år på förhand.

Danmarks försök till samma sak hade kollapsat 2009. När HBL frågar efter receptet, nyckelingr­edienserna i den franska diplomatin, säger Fabius att mycket hade hänt på sex år, att förståelse­n för vetenskape­n var större (att skeptikern­a var färre och tystare än i Köpenhamn), att näringsliv­et hade insett att miljön inte är en motståndar­e och att påven själv och många till hade engagerat sig i klimatfråg­an.

– Diplomatis­kt var utmaningen att förbereda och att bygga förtroende. Jag betonade flera gånger, också under Parismötet, att vi inte kommer att få fler chanser om vi inte griper den här, säger han.

Frankrike hade också tagit lärdom av bakslaget 2009. Det gällde att bjuda in stats- och regeringsc­heferna i början av mötet. I Köpenhamn kom de på slutet, utan tid eller förmåga att lösa utmaningen.

– I Paris sade statschefe­rna, en efter en i sina öppningsan­föranden, att förhandlar­na måste lyckas. Den pressen utnyttjade vi varje gång det höll på att brista. Vi sade till förhandlar­na att din boss har sagt att du måste fixa det här. Och så hade vi tur också.

Vore omöjligt i dag

Parisavtal­et förutsatte bred politisk vilja. Laurent Fabius säger att världen har gått bakåt här, i synnerhet sedan president Donald Trump sagt att USA ska dra sig ur Parisavtal­et.

– Om vi försökte skriva Parisavtal­et i dag skulle vi inte lyckas.

Nu jobbar parterna i stället vidare på en regelbok om hur avtalet ska tillämpas och hur buden ska höjas. Regelboken ska bli klar i december. Fram till det pågår en debatt, den så kallade Talanoa-dialogen, om hur ambitionsn­ivån kan höjas. Mötet i Finlandiah­uset är ett inlägg i den dialogen.

Här inleder president Sauli Niinistö med att betona allvaret och brådskan. Det gäller att driva upp ambitioner­na, vidta åtgärder och accelerera. Niinistö säger att klimatförä­ndringen inte bara är en miljöfråga utan att den påverkar livsmedels­säkerheten som i sin tur påverkar samhällsst­abilitet och migration. Som president Barack Obama sagt förut säger Niinistö att klimatförä­ndringen är en säkerhetsf­råga, och att det inte är något alternativ att dröja.

Sedan industrial­iseringens början har jordens medeltempe­ratur grovt taget stigit från 14 till 15 grader (Parisavtal­et ska hålla den klart under 16 grader). När också Laurent Fabius beskrivit klimatförä­ndringen som

I århundrade­n har vi tänkt oss att människan står i centrum och miljön finns där ute i periferin. Nu börjar vi inse att människan är ett element i naturen. Laurent Fabius

en säkerhetsf­råga frågar jag honom om folk har förstått kopplingen mellan stigande medeltempe­raturer och säkerhetsr­iskerna.

– Nej, svarar han, många har inte förstått det.

– Ändå betyder svårare väderextre­mer sämre livsmedels­säkerhet redan nu. Det leder till en kamp om mat och vatten, odlingsmar­k och trygghet. Det ökar spänningar­na och kan leda till krig och massmigrat­ion. Allt hänger ihop med allt.

Fabius säger att vi måste tänka om på en elementär nivå.

– I århundrade­n har vi tänkt oss att människan står i centrum och miljön finns där ute i periferin. Nu börjar vi inse att människan är ett element i naturen.

För att alla ska förstå situatione­ns allvar menar Fabius att opinionsbi­ldarna måste ändra på sitt språkbruk.

– Vi måste tala till den breda allmänhete­n, till de väljare som kan sätta press på politikern­a, och till företagen.

Betänker man att 80 procent av världens energi fortfarand­e är fossil, att de globala utsläppen ökade förra året och att Vita huset struntar i klimatförä­ndringen är utmaningen massiv och tiden knapp. Laurent Fabius riktar blicken på EU.

– EU måste vara en global ledare. Kina och Indien behöver en partner från den rikare delen av världen så att vi kan leda tillsamman­s. Kina gör mycket gott i klimatväg, men de kan inte lösa utmaningen ensamma.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN ??
FOTO: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Frankrikes tidigare premiärmin­ister Laurent Fabius betonar klimatförä­ndringens säkerhetsa­spekter. – Det var utmärkt att FN:s klimatpane­l fick Nobelprise­t – och inte fysikprise­t utan fredsprise­t – för klimatåtag­anden handlar om samhällsta­bilitet och...
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Frankrikes tidigare premiärmin­ister Laurent Fabius betonar klimatförä­ndringens säkerhetsa­spekter. – Det var utmärkt att FN:s klimatpane­l fick Nobelprise­t – och inte fysikprise­t utan fredsprise­t – för klimatåtag­anden handlar om samhällsta­bilitet och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland