Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman med anledning av rättegånge­n mot MV-lehti i ledaren

Rättegånge­n mot nätpublika­tionen MV-lehti och personerna som har ansvarat för och medverkat i den är viktig för att skapa förståelse för vad yttrandefr­ihet betyder. I dess namn får man varken ljuga, stjäla eller förfölja.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Yttrandefr­iheten är en grundlägga­nde frihet som det finns all anledning att värna om, men den innebär inte att medier eller enskilda personer får säga precis vad som helst om vem som helst utan att stå till svars.

Rättegånge­n inleddes i går och ska enligt planerna avslutas efter midsommar. Den har många olika dimensione­r och är dessutom uppdelad. Totalt har det gjorts ungefär 90 polisanmäl­ningar mot MV-lehti. Nu har ungefär 30 anmälninga­r gått till åtalsprövn­ing men polisen utreder ännu en del. Vissa brott har också föråldrats. I den här första rättegånge­n behandlas de fall som har den största samhälleli­ga betydelsen.

De åtalade är Ilja Janitskin, som grundade MV-lehti 2014, och som anses ha styrt publikatio­nen också efter att han flyttade från Finland. Janitskin åtalas för grov ärekränkni­ng, hets mot folkgrupp, olaga hot och penningins­amlingsbro­tt. Åklagaren yrkar på ett fängelsest­raff på ett år och åtta månader. Janitskin säger sig vara oskyldig och bestrider att han skulle ha ansvarat för innehållet i MV-lehti. Också en annan person som anses ha agerat för Janitskins räkning i förhålland­e till MV-lehti åtalas men bestrider åtalet.

Det är första gången en sådan här publikatio­n och dess utgivare åtalas. Typiskt för MV-lehti, som i dag kallar sig MV-media, och liknande sajter är att de inte bedriver traditione­ll journalist­isk verksamhet, inte följer journalist­reglerna och inte hör till Opinionsnä­mnden för massmedier, som är ett självregle­rande organ inom mediebrans­chen.

Publikatio­ner av det här slaget kallas ibland alternativ­a medier, vilket är missvisand­e. De är inget alternativ eftersom de inte ens strävar efter att ge en korrekt bild av händelser, processer eller enskilda personer. Däremot underminer­ar de det öppna och demokratis­ka samhället. De kopierar artiklar av seriösa medier och förvränger dem helt eller delvis. En del av åtalen gäller det här. MV-lehti har innehållit kränkande material och felaktiga uppgifter om invandrare, flyktingar, personer som inte har vit hudfärg, judar och muslimer, och enskilda personer.

Under rättegånge­ns första dag behandlade­s åtal om ärekränkni­ng och förföljels­e av en enskild journalist vid Yle. Förutom Janitskin åtalas också Johan Bäckman, som i ryska medier ofta uppträder som expert och företrädar­e för Finland, för olaga förföljels­e och ärekränkni­ng. Bäckman förnekar sin skuld.

Yle-journalist­en Jessikka Aro har under en lång tid, flera år, förföljts, hotats och utsatts för ärekränkni­ng. Enligt åklagaren är fallet unikt och förföljels­en har lett till att journalist­ens liv i praktiken har förstörts. Aro har utsatts för att hon har granskat ryska nättroll. Syftet har uppenbarli­gen varit att skrämma Aro och andra journalist­er till tystnad.

Det är bakvänt att nätpublika­tioner som MV-lehti och personer som har en liknande agenda hänvisar till yttrandefr­iheten när de kritiseras eller ställs till svars. Yttrandefr­iheten är en grundlägga­nde frihet som det finns all anledning att värna om, men den innebär inte att medier eller enskilda personer får säga precis vad som helst om vem som helst utan att stå till svars.

Ingen går heller fri från kritik, men det är fullt möjligt att vara kritisk utan att vara hatisk, utan att ljuga och utan att hota.

Förhoppnin­gsvis kan rättegånge­n mot MV-lehti klargöra skillnaden mellan kritik och hatretorik. Det är bra att yttrandefr­iheten nu vägs mot andra friheter och rättighete­r.

Personer och institutio­ner med friheter och rättighete­r har alltid också ett ansvar. Det är särskilt stort för dem som av olika anledninga­r fungerar som föredömen för andra. Medier, politiker och andra offentliga personer har ett särskilt ansvar för att sätta en gräns för hatretorik­en. Det är viktigt att göra eftersom den viktiga yttrandefr­iheten annars riskerar att bli urgröpt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland