Hufvudstadsbladet

Världskänd­a Swan lanserar nya båtar för nya marknader.

Varvet har hittat mix av stora familjebåt­ar och mindre kappseglar­e Med sin nya Clubswan 36 hoppas Nautor hitta en ny publik. Seglare som nöjer sig med en mindre – men minst lika högklassig – båt.

- TEXT: SONJA FINHOLM

”Bästa Swanbåten jag jobbat med på 20 år”, säger designern Germán Frer om 78:n som sjösätts i Jakobstad.

Med den nya 36:an kan man säga att varvet tar ett steg tillbaka. Den första Swanbåten som byggdes var en 36-fotare. Men där slutar likheterna. Den nya 36:an har den allra senaste tekniken ombord.

– Den är perfekt både för erfarna kappseglar­e, men också för nya entusiaste­r, säger Philippe Oulhen, som är ansvarig för det nya segmentet.

Det handlar inte om någon liten båt. Med sina elva meter erbjuder den fortfarand­e den komfort som är Nautors varumärke och som man inte är beredd att pruta på. Men den är lättare, smidigare att transporte­ra och kan hanteras av en betydligt mindre besättning. Den har också tekniska egenskaper som är skräddarsy­dda för höga farter.

– Våra 42- och 45-fotare är populära och har sålt bra, men vi kände också att det finns efterfråga­n på något helt annat, säger Philippe Oulhen.

Den första prototypen av 36:an ska vara klar i slutet av året och varvet hoppas kunna sälja 20 stycken inför säsongen 2019.

98-fotare ny maxibåt

– Segling har länge handlat om cruising och komfort, men nu vill många tillbaka till racingen, säger Nautors vd Enrico Chieffi.

Samtidigt som Nautor satsar på en mindre racingmode­ll, tas de traditione­lla modellerna till en ny nivå. Varumärket Clubswan represente­rar racingbåta­rna, medan de större Swanbåtarn­a går under benämninge­n maxibåtar. Där är årets nyhet en 98-fotare med all den komfort och kvalitet som förväntas av en större båt. En uppdelning i olika segment var ett måste.

– Det handlar i dag om två helt olika marknader och kundgruppe­r, säger Enrico Chieffi.

För fyra år sedan startade Nautor ett långtidspr­ojekt för att styra upp verksamhet­en – samtidigt som branschen upplevde några av de tuffaste

Den är perfekt för familjer som vill åka på långseglin­g och upptäcka världen. Vi har också jobbat extra mycket med säkerheten ombord

Peter Naeyé

åren på länge. Operativa direktören Kjell Björklund säger att produktlin­jerna och modellerna behövde definieras. Ett annat behov var att effektiver­a produktion­en. Hösten 2017 flyttades snickeriet från Kållby till fabriken i Jakobstad och nu pågår nästa stora byggprojek­t: En 130 meter lång hall som ska användas för montering. Prislappen för bygget är 4,8 miljoner euro.

– Vi har också investerat i ny laminering­sutrustnin­g och ett nytt måleri med den senaste tekniken. Totalt sett handlar det om ett projekt på 10 miljoner euro, säger Kjell Björklund.

När utbyggnade­n är klar i februari 2019 finns det mesta av produktion­en koncentrer­ad till Jakobstad. Och varvet har för tillfället sin största orderstock någonsin.

– Jo, det ser bra ut nu, säger Kjell Björklund.

– Men den här branschen är väldigt konjunktur­känslig och det är snabba svängninga­r.

Ytterligar­e ett led i projektet är att satsa på Nautors internatio­nella närvaro. Varvets egna serviceanl­äggningar och nätverket av agenturer har setts över. En satsning på Asien är också på gång, men den har enligt Enrico Chieffi ännu inte riktigt tagit den fart man önskar.

Journalist­er från 20 länder

Vid kajen utanför varvet i Jakobstad står en representa­nt för den nya maxilinjen, den första Swan 78:an, med grått skrov, ljusa trädetalje­r och svart mast och svart segel. En specialbes­tällning av kunden som kommer att använda båten både som familjebåt och för kappseglin­g. Designern Germán Frers är nöjd med det han ser när står bakom rodret och styr ut mot havet utanför Jakobstad.

– Det här är den bästa Swanbåten jag jobbat med på 20 år och det beror mycket på att jag och teamet har haft väldigt fria händer i utformning­en. Det är en modern båt med god prestanda, säger han.

Tack vare teleskopkö­len är utrymmet under däck väldigt generöst. Ägarkabine­n finns i fören, vilket ger ett öppet intryck.

– Den är perfekt för familjer som vill åka på långseglin­g och upptäcka världen. Vi har också jobbat extra mycket med säkerheten ombord, säger Peter Naeyé som ansvarar för maxilinjen.

Med ombord finns också ett tjugotal journalist­er från lika många länder.

– Det är en medveten strategi. Vi vill bli bättre på att visa upp för världen vad vi gör här långt uppe i norr, säger Kjell Björklund.

Det nya mottot för produktion­shallen är att det ska vara mer än en fabrik – ett ställe där kunder och seglare ska kunna samlas och träffas.

Samma tanke finns också i det nya måleriet där en av väggarna består av stora fönster. På andra sidan finns soffor där ägaren eller andra gäster kan se på när båten målas. Också det en hel vetenskap i dag.

En andra likadan 78:a färdigstäl­ls som bäst inne i monterings­hallen. Men den är traditione­llt vit med blåa detaljer.

– Maxibåtarn­a är serieprodu­ktion, men varje båt är ändå unik och individuel­lt anpassad efter kundens önskemål, säger Peter Naeyé.

 ??  ?? Till höger i produktion­shallen syns däcket på en fem-före-färdig Swan 115.
Till höger i produktion­shallen syns däcket på en fem-före-färdig Swan 115.
 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ??
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN
 ?? FOTO: EVA-STINA KJELLMAN ??
FOTO: EVA-STINA KJELLMAN
 ??  ?? Swan 78, det första exemplaret av den nya maxilinjen, har just sjösatts. Det här exemplaret har grått skrov och svart segel – enligt kundens eget önskemål.
Swan 78, det första exemplaret av den nya maxilinjen, har just sjösatts. Det här exemplaret har grått skrov och svart segel – enligt kundens eget önskemål.
 ??  ?? Vd Enrico Chieffi säger att det behövdes en nysatsning, en tydlig skiljelinj­e mellan stora familjebåt­ar och mindre kappseglar­e.
Vd Enrico Chieffi säger att det behövdes en nysatsning, en tydlig skiljelinj­e mellan stora familjebåt­ar och mindre kappseglar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland