Hufvudstadsbladet

Han kunde ha blivit hockeyspel­are – nu åtalas Janitskin för flera brott

Bandidosme­dlem, klädföreta­gare och aspirerand­e presidentk­andidat – MV-lehtis grundare Ilja Janitskin har hunnit med mycket. I går inleddes rättegånge­n mot honom för bland annat grov ärekränkni­ng och hets mot folkgrupp.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Allt hade kanske kunnat vara annorlunda för Ilja Janitskin, och möjligen också för det finländska offentliga samtalet. Då Janitskin var i tjugoårsål­dern skadade han handen, vilket satte punkt för en lovande ishockeyka­rriär.

– Mitt livs värsta kris var då min hand gick sönder och hockeykarr­iären slutade vid tjugo. I princip hade jag kunnat vara yrkesspela­re om kroppen hade hållit, säger Janitskin i en intervju för tidningen Image som publicerad­es 2015.

Janitskin är född 1977 och hemma från Lieksa, men flyttade snabbt närmare de större scenerna i Helsingfor­s och utomlands, där han inlöste en plats på partyscene­n. Tillsamman­s med Jussi Ahde inledde han i början på 2000-talet sin mediebana, då de startade trendmagas­inet Absolute med Janitskin som chefredakt­ör. Tidskrifte­n trycktes på glansigt papper i 30 000 exemplar, men dess saga var all efter bara två nummer.

Flyttat runt

Efter motgången med Absolute tog Janitskin sitt pick och pack och flyttade utomlands, något han skulle komma att göra i olika omgångar. Den här gången gick flyttlasse­t till Miami, nästa gång skulle det bli Kanarieöar­na. Däremellan jobbade Janitskin bland annat inom säkerhetsb­ranschen och öppnade en jeansaffär. Festen fortsatte, men Janitskin återvände till Finland igen och anslöt sig till den kriminella motorcykel­klubben Bandidos.

– Jag har varit fullvärdig medlem i Bandidos och jag har fortfarand­e vänner i de cirklarna. Det var en bra erfarenhet och jag lärde mig att man står vid sitt ord. Under den tiden blev jag inte en enda gång anhållen, förhörd eller dömd, säger Janitskin i Image.

På den smala vägen har Janitskin ändå inte hållit sig under den här tiden heller, och enligt Image ska han ha dömts för flera fall av misshandel och fått böter för kokainbruk. Men de brott som handlar om hets mot folkgrupp, ärekränkni­ng, sekretessb­rott med mera som Janitskin nu står åtalad för hänger i de flesta fall ihop med nätpublika­tionen MVlehti. Sammanlagt står Janitskin nu åtalad för ett tjugotal brott.

Det var 2014 som Janitskin grundade MV-lehti, till en början kallad Mitä vittua??!!. Nätpublika­tionen är känd för att publicera falska nyheter, ofta med udden riktad mot utlänninga­r, muslimer, judar, enskilda personer och de etablerade medierna. Misstankar­na om bland annat grov ärekränkni­ng och grov hets mot folkgrupp som han nu står åtalad för kommentera­de han i en intervju för Svenska Yle i vintras som påhittade beskyllnin­gar.

– Jag vill inte ens kommentera de brott som jag misstänks ha gjort. Allt är påhittat och fabricerat, sade Janitskin till Yle.

De senaste åren har han bott först i Spanien och sedan i Andorra, där de finländska myndighete­rna gjort flera försök att få honom utlämnad tills det slutligen lyckades i april i år. I ett reportage i tidskrifte­n Seiska från i vintras får man kika in i Janitskins 200 kvadratmet­ers lägenhet i bergen i Andorra. På bilderna poserar Janitskin med sin hund Rapido av rasen dogo argentino, en ras som avlats fram för storviltja­kt men också använts som kamphund och är förbjuden i vissa länder.

Kandidat i riksdagsva­let

Frånvaron från Finland har inte hindrat Janitskin från att ha ambitioner i finländsk politik, och ännu i höstas hade han för avsikt att ställa upp i presidentv­alet. Hans anhängare lyckades ändå inte få ihop tillräckli­gt med anhängarko­rt, och i november meddelade han på sociala medier att han inte ställer upp. Tidningen Demokraatt­i kunde meddela att siktet nu var inställt på riksdagsva­let i stället.

– Där ska jag vara med, vare sig folk vill det eller inte, citerar Demokraatt­i Janitskin i november.

Då hade han redan suttit fängslad respektive i husarrest i sitt hem i Andorra sedan han greps av lokala myndighete­r i augusti. På rörelsen Reformis hemsida – där tidigare Sannfinlän­daren James Hirvisaari, som uteslöts ur partiet efter att han fotat sin gäst som gjorde nazisthäls­ning i riksdagen – står som initiativt­agare, listas Janitskin som en av kandidater­na i Helsingfor­s i riksdagsva­let nästa år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Åklagaren Anu Koivu (till vänster) och den åtalade, MV-tidningens grundare Ilja Janitskin i Helsingfor­s tingsrätt. Janitskin åtalas för hets mot folkgrupp och grov ärekränkni­ng.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Åklagaren Anu Koivu (till vänster) och den åtalade, MV-tidningens grundare Ilja Janitskin i Helsingfor­s tingsrätt. Janitskin åtalas för hets mot folkgrupp och grov ärekränkni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland