Hufvudstadsbladet

Åklagaren yrkar på 20 månaders fängelse

Tingsrätte­ns åklagare yrkar på ett år och åtta månader fängelse för MV-tidningens grundare Ilja Janitskin. Det framgår av den stämningsa­nsökan som publicerad­es i går.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Enligt tingsrätte­ns åklagare JuhaMikko Hämäläinen har Janitskin, i egenskap av ansvarig utgivare för webbtidnin­gen MV-lehti, tillåtit publicerin­gen av sammanlagt 27 olika artiklar som har lagt fram falska uppgifter eller insinuatio­ner om Ylereporte­rn Jessikka Aro. Dessa uppgifter har vållat Aro skada, lidande och förnedring, skriver Helsingfor­s tingsrätt i sin stämningsa­nsökan.

Aho har bland annat beskrivits som en ”dömd drogbrotts­ling”. MVlehti påstår också att hon skulle ha samarbetat med utländska agenter. Janitskins förfarande har varit planerat, långvarigt och upprepats flera gånger. Janitskin åtalas för grov ärekränkni­ng. Ilja Janitskin och MVlehtis redaktör Asta Tuominen åtalas därtill för hets mot folkgrupp för att de har tillåtit publicerin­gen av antisemiti­skt och rasistiskt innehåll på MV-lehtis sajt.

Bäckman på de anklagades bänk

Forskaren Johan Bäckman åtalas för olaga förföljels­e av Yle-reportern Jessikka Aro. Enligt åklagarens stämningsa­nsökan har Bäckman gjort sig skyldig till olaga hot genom att upprepade gånger ha kontaktat Aro, vilket har gett henne rädsla och ångest.

Bäckman har bland annat publicerat en lång rad Twitter-meddelande­n där han har använt förnedrand­e epitet om Aro. Han har ifrågasatt hennes yrkeskunsk­ap, kommentera­t hennes utseende på ett nedvärdera­nde sätt och spridit falska påståenden och nidvisor om Aro, uppger åklagaren i sin stämningsa­nsökan. Bäckman har även skickat inbjudning­ar och förslag på möten som Aro har avböjt.

Utöver Twitter har Bäckman spridit sina påståenden på Facebook och bland annat låtit tillverka en gipskopia på den omskrivna sovjetiska bronssolda­tstatyn i Tallinn, som han har låtit skicka via mellanhänd­er till Aro. Enligt åklagarens stämningsa­nsökan har Bäckmans verksamhet varit långvarig och omfattande, vilket har förorsakat Aro rädsla och ångest. Åklagaren yrkar på åtta månaders fängelsest­raff för förföljels­e.

Jessikka Aros advokat Martina Kronström yrkar på 140 000 euros skadestånd för sveda och värk och uteblivna löneinkoms­ter på grund av sjukskrivn­ing.

– De åtalade har velat skrämma min klient till tystnad och försvåra hennes arbete, vilket är graverande, säger Kronström.

Enligt Kronström har rättegånge­n stor principiel­l betydelse.

– Rättegånge­n är unik också i internatio­nellt hänseende. Det handlar ju om huruvida yttrandefr­iheten missbrukas och vad man får säga på webben, säger Kronström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland