Hufvudstadsbladet

Löfström anmäler Iltalehti

Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström har anmält Iltalehti till Opinionsnä­mnden för massmedier. Enligt Löfström ger tidningen en felaktig bild av hur finskspråk­iga behandlas på Åland.

-

Iltalehti publicerad­e i lördags en artikel som beskriver de finskspråk­igas situation på Åland som ytterst svår. Enligt Iltalehti mobbas och diskrimine­ras Ålands finskspråk­iga befolkning. Ålands ledamot i riksdagen, Mats Löfström,anser att bilden är totalt missvisand­e och falsk.

– Har i dag anmält Iltalehti till Opinionsnä­mnden för massmedier. Deras artikel i lördags strider, enligt mig, helt klart mot journalist­reglerna på åtminstone två punkter, skriver Löfström på sin Facebooksi­da på onsdagen.

Löfström skriver att han skickat en insändare till Iltalehti som dock inte publicerat den med motivering­en ”Menar du verkligen att diskrimine­ring inte bör uppmärksam­mas om den inte riktas till alla finskspråk­iga (på Åland)? Och om så är fallet, är denna princip något som kan generalise­ras någon annanstans än Åland?”.

– Så klart inte, skriver Löfström på Facebook och konstatera­r att varje fall av diskrimine­ring är ett för mycket.

– Det berättigar inte att Iltalehti skriver en medvetet vinklad artikel där Åland framställs som ett samhälle där alla finskspråk­iga mobbas. Det är faktiskt ”fake news”, skriver Löfström.

Löfström säger till SPT att han fått många kommentare­r från finskspråk­iga på Åland som inte känner igen sig i Iltalehtis artikel. Han säger att han även blivit kontaktad av en av dem som Iltalehti intervjuad­e som säger att han feltolkats i artikeln.

 ?? FOTO:LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström anser att artikeln i Iltalehti strider mot journalist­reglerna.
FOTO:LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström anser att artikeln i Iltalehti strider mot journalist­reglerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland