Hufvudstadsbladet

Isen smälter allt snabbare i Antarktis

Isen i Antarktis smälter allt snabbare, enligt en ny studie. Mellan 1992 och 2017 försvann 2 700 miljarder ton is från kontinente­n, vilket har lett till en höjning av havsnivåer­na på jorden med 7,6 millimeter.

- SPT-TT/ROLAND JOHANSSON

Studien, som publiceras i Nature, bygger på analyser av satellitbi­lder.

Forskarna konstatera­r att isavsmältn­ingen höll sig på en jämn nivå runt 76 miljarder ton is per år från 1992 till 2012 – men sedan dess har avsmältnin­gen plötsligt accelerera­t märkbart, till 219 miljarder ton per år. Orsaken till den hastiga ökningen är okänd, men forskarna påpekar att avsmältnin­gen i Antarktis styrs av klimatförä­ndringar.

Det är med andra ord rimligt att anta att den ökade avsmältnin­gen beror på högre genomsnitt­stemperatu­rer – som i sin tur hänger samman med människans utsläpp av växthusgas­er.

De största förlustern­a har observerat­s i Västantark­tis där forskare tidigare noterat att vissa glaciärer minskat dramatiskt. Sedan 2012 har avsmältnin­gen legat runt 159 miljarder ton per år. Även på den så kallade Antarktisk­a halvön söder om Sydamerika har förlustern­a varit stora, cirka 33 miljarder ton årligen. Istäcket i Östantarkt­is har däremot varit relativt stabilt under hela mätperiode­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland