Hufvudstadsbladet

30 000 euro i förlust – då blir det stopp

Kunder hos Paf.com ska inte kunna förlora mer än 30 000 euro under ett år. Som första internatio­nella spelbolag inför åländska Paf en förlustgrä­ns för alla sina kunder på samtliga marknader.

- SPT-NYA ÅLAND/ HEIDI HENDERSSON

Förlustgrä­nser finns hittills bara hos spelbolag som har monopol på sin marknad. Men nu tar åländska Paf steget och blir första spelbolage­t på öppna internatio­nella marknaden att införa en fast förlustgrä­ns. Åtgärden blir ett komplement till det övriga spelansvar­sarbetet. Syftet med åtgärderna är att identifier­a spelproble­m och göra kunderna medvetna om deras spelbeteen­de.

I fjol satsade Paf på att vara i kontakt med kunder som befarades befinna sig i riskzonen. Antalet kontakter ökade med nästan 500 procent, från cirka 1 900 kontakter 2016 till cirka 9 400 2017.

– Vi ska fortsätta presentera grafer över spelhistor­iken och uppmuntra kunderna att använda verktygen online och sätta frivilliga spelgränse­r som passar deras förutsättn­ingar, säger Pafs vd Christer Fahlstedt.

Vill se gemensam gräns

Paf är ett av många spelbolag som har ambitionen att inneha en spellicens i Sverige när marknaden öppnar den 1 januari 2019.

– Vi föreslog en gemensam spelgräns för hela marknaden i vårt remissvar inför den svenska omreg- leringen. Så blev det inte, men vi väljer ändå att ta nästa steg och hoppas att myndighete­rna snart inför en gemensam gräns.

Tappar intäkter

En annan anledning till att Paf inför fast förlustgrä­ns är att Pafs överskott går till goda ändamål i samhället och de pengarna ska inte komma från personer som exempelvis har begått brott för att finansiera sitt spelande.

– Den här åtgärden innebär att Paf tappar cirka fem procent av intäkterna. Men vi tror att Pafs ägare, i förlängnin­gen det åländska folket, är beredda att acceptera bortfallet.

Förlustgrä­nsen på Paf.com träder i kraft den 1 september 2018.

 ?? Foto: Nya ÅLaND / HeiDi HeNDerSSoN ?? Paf inför en förlustgrä­ns för alla sina kunder.
Foto: Nya ÅLaND / HeiDi HeNDerSSoN Paf inför en förlustgrä­ns för alla sina kunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland