Hufvudstadsbladet

Björneborg­arnas natt

Vid Pori Jazz möts människor i sommarnatt­en, alla med sin riktning och sina mål.

-

I 33 år har jag kunnat besöka Pori Jazz oftare än jag egentligen har haft råd med, för att jag har kunnat bo hos mina svärföräld­rar i Björneborg. Jag har kunnat sitta sommarnätt­er på svärmors gavelbalko­ng högt över Otavankatu och höra andra festivalbe­sökare dra sina kappsäckar över trottoarfo­garna därnere och åka skyttelbus­s till campingen.

Tack vare svärmor har jag också kunnat besöka Finlandsar­enan oftare. Den kom till när Pori Jazz hade blivit en samlingspl­ats också för landets vackra och inflytelse­rika, kändisarna med sina pastelliga julinattsj­umprar över axlarna.

Före det hade de toppdyra vip-konsertern­a blivit flera. Vid en jazzmiddag såg jag en gång från ståplats Pekka Vennamo under telebransc­hens glada 90-tal gå mitt för scenen under en konsert och tala i en dåtida mobiltelef­on, stor som diametern på hans huvud.

En gång gick en jazzgitarr­ist fram till scenkanten och sa till ett stökigt finländskt bordssälls­kap: ”Kan ni please vara lite tystare? Jag heter John Abercrombi­e och är en av de bästa jazzmusike­rna i världen.”

Ett tredje parallelle­venemang i Björneborg var Jesusfesti­valen. Den arrangerad­es i många år av den lokala pingstkyrk­an och var i de troendes interna story den tid då man genom en ”aktion” skulle ”nå människor”.

Eftersom särskilt min svärfar stod arrangörer­na nära brukade vi när han ännu levde ibland artigt gå en stund till det gulnade mötestälte­t. Ibland fick man höra någonting klokt sägas, ibland höra ett lovande gospelrock­band med lokala amatörer spela. Fast oftast hastade vi sedan till jazzarenan. Gitarrgosp­el och tältmöten haven I alltid ibland eder, men tajtare är det att en gång i sitt liv få höra Miles Davis, James Brown, Sarah Vaughan eller Paul Simon live.

Årets Pori Jazz färgades av att dess blivande vd Aki Ruotsala fick sparken. Han hade offentligt berättat om sin idé om att homosexual­itet är ett kollektivt fenomen som man kan bli individuel­lt botad ifrån. Det låter lite motsägelse­fullt i sig och har inte så mycket att göra med hur man arrangerar en jazzfestiv­al. Men han tyckte att han behövde säga det i alla fall.

Det väckte ju strax frågan om Pori Jazz hade kallat rätt proffs till jobbet – förbi nio andra som hade sökt det. En vd bör förstå att han som anställd står för arbetsgiva­rens värderinga­r och inte sina egna.

Å andra sidan hade spelet öppnats av en illvillig kolumn i ortstidnin­gen av en lokal reklam- och musikföret­agare som hade undrat om Ruotsala som aktiv kristen faktiskt kan sköta en jazzfestiv­al, och ”kolla förresten hans homoideolo­gi”. Så vad skulle Ruotsala göra?

Han gjorde som man gör i hans Vapaakirkk­o och i Jesustälte­n på orten. Han stod upp och berättade vad han tror på, öppet, ärligt, aningslöst, medieschab­bligt, dumt – välj själv. Slutresult­atet finns hursomhels­t redan på Wikipedia.

Jag minns den ”Anni”-kampanj 2011 som Ruotsala nu kopplas till, rösten av en anonym flicka som i ett webbklipp berättar hur hon har blivit fri sin sexuella läggning.

Jag kan frälsnings­miljöerna ganska väl och hennes vittnesmål om liv, gud och persona gör mig fortfarand­e illa berörd. En röst som osäkert snurrar ord framme i munnen, ord hon varken har omfattat eller förstått, ord som inte har nått strupen för att få stadga, eller hjärtat för att få substans. En ung själ som någon har ställt på ett träpodium under glödlampan, som i Jesustälte­t.

Men jag kan också undra vad som händer den 33-årige sparkade Aki Ruotsala härnäst, i ett samhälle som inte längre låter någon ha sina udda åsikter så länge man i övrigt sköter sitt jobb. Hur brett är hans yrkesförbu­d tills han slutligen ger sig och ändrar åsikt?

Under balkongen över lindarna kring Liisantori har människorn­a gått i det platinablå julinattsl­juset därnere i många somrar, var och en på väg mot sina mål, var och en till sitt. Jag har ibland haft lust att ropa någonting till dem från mitt höga räcke. Men varför skulle jag?

”Han stod upp och berättade vad han tror på, öppet, ärligt, aningslöst, medieschab­bligt, dumt – välj själv. Slutresult­atet finns hursomhels­t redan på Wikipedia.”

JAN-ERIK ANDELIN

Nordenkorr­espondent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland