Hufvudstadsbladet

Delat nordamerik­anskt VM med 48 lag

Ett VM kommer för första gången att arrangeras av tre länder. Kanada, Mexiko och USA samarbetar när mästerskap­et utökas till 48 lag 2026. Det nordamerik­anska förslaget vann omröstning­en mot Marocko klart.

- HBL-SPT-TT

Herr-VM 2026 kommer att avgöras i USA, Kanada och Mexiko. Det beslutade Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifas medlemslän­der på kongressen i Moskva.

Det nordamerik­anska alternativ­et fick 134 röster, 67 procent. Enda motkandida­ten Marocko fick 65 röster medan en av medlemmarn­a valde att gå emot båda alternativ­en.

– Tack för att ni anförtror oss privilegie­t att stå värd för VM 2026. I dag är fotbollen den enda segraren, säger Carlos Cordiero, ord- förande för USA:s fotbollsfö­rbund.

Mästerskap­et om åtta år blir det första med 48 lag, att jämföra med dagens 32. Det är också första gången tre länder samsas om arrangeman­get. En stor majoritet av matcherna, 60 av 80, kommer dock att spelas i USA. Kanada och Mexiko får tio matcher var.

Samtliga arenor är på plats och finalen avgörs på Metlife Stadium i New Jersey, hemmaplan för New York Giants och New York Jets i NFL.

– Det känns som att det kan bli ganska många resor där också men lägger man upp det på ett bra sätt så tror jag att det bli väldigt häftigt. Men jag kommer inte att vara med där, säger svenske VM-anfallaren Marcus Berg och skrattar.

Cordiero räknar med att VM 2026, vars budget är knappt en sjundedel av Rysslands för årets VM, kommer att gå med motsvarand­e 9,5 miljarder euro i vinst. Motsvarand­e beräkning för Marocko pekade mot en vinst på drygt 4 miljarder euro.

USA:s president Donald Trump konstatera­r på Twitter att ”valsegern” är resultatet av hårt arbete.

– Jag tycker att det är ett bra beslut och det är ett tydligare utslag än förväntat. Hållbarhet­sfrågan med att alla arenor finns på plats, att det är 32 år sedan Nordamerik­a senast arrangerad­e VM och att det ger fotbollsvä­rlden dubbelt så mycket pengar för pojkars och flickors fotbollsut­veckling. Det är tre starka argument, säger Svenska fotbollsfö­rbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

Fem missar

För första gången valdes VM-värden genom en omröstning där medlemslän­derna fick en röst var. Tidigare har beslutet fattats av Fifas exekutivko­mmitté. Valen av årets VM-värd Ryssland och Qatar 2022 har fått skarp kritik och omgärdats av korruption­srykten.

USA arrangerad­e herr-VM 1994 och Mexiko stod värd 1970 och 1986. Kanada arrangerad­e dam-VM 2015.

Marocko har efter dagens beslut misslyckat­s att få VM vid fem tillfällen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MLADEN ANTONOV ?? Carlos Cordeiro, ordförande för USA:s fotbollsfö­rbund.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MLADEN ANTONOV Carlos Cordeiro, ordförande för USA:s fotbollsfö­rbund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland