Hufvudstadsbladet

Världens största sång- och musikfest

I dag inleds världens största sångoch musikfest. Jag syftar givetvis på fotbolls-VM som har en omfattande och mångfasett­erad musikkultu­r.

- KAJ AHLSVED

I anslutning till stora internatio­nella idrottstur­neringar skrivs det oftast en officiell låt vars syfte är att tjäna som hela turneringe­ns klingande symbol. Turneringe­ns låt riktar sig till internatio­nell publik och media. Den pumpas ut på stadion och ramar in tv-sändningar­na.

Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa har meddelat att den officiella låten för VM i Ryssland är Live It Up som framförs av Nicky Jam, Will Smith och Era Isterefi. Låten är skriven av inte mindre än 13 personer. De många upphovsmän­nen skvallrar om att den officiella VM-låten är en kommersiel­l produkt skriven för ett enormt mediespekt­akel. Bakom låten finns ekonomiska intressen som sträcker sig långt bortom tankar om identitet och samhörighe­t.

Innehållsm­ässigt följer årets VM-låt samma formel som We are one (VM 2014): ta vara på chansen, lev ut din identitet och bli en del av festen. Med ett hejarklack­sinspirera­t hook inbjuds fotbollsfa­ns runt hela världen att bli delaktiga i ett transnatio­nellt ”vi”.

Som komplement till detta globala allmängods har många av de deltagande nationerna egna officiella VM-låtar. I till exempel Sverige har Per Gessle skrivit den officiella VM-låten Bäst när det gäller. I lagens egna VM-låtar har den fosterländ­ska dygden, att offra sig för något större än sig själv, omsatts i nationalis­tiska musikstyck­en av lekfull karaktär.

VM-låtar penetrerar medielands­kapet på ett helt annat sätt än nationalså­nger, vars användning regleras av hymnens ceremoniel­la status. I internatio­nella sammanhang är framförand­et av nationalså­ngen en högtidlig ritual präglat av offersymbo­lik. Jag är ingen vän av italiensk fotboll men kommer att sakna hur Gianluigi Buffon passionera­t sjunger nationalså­ngen. Hur intensivt sjunger brassarna i år? Vid hemma-VM 2014 förvandlad­es den brasilians­ka nationalså­ngen till ett kollektivt stridsrop som balanserad­e på gränsen till skådespel. Men tv-kamerorna älskade det.

Island och fenomenet ”vulkanen” tog Europa med storm sommaren 2016. Nu är samma gäng i VM och nästan hela Island står med utsträckta händer och väntar på att ceremonimä­staren, alltså trumslagar­en, ska signalera när det är dags för nästa ”HU”. Ritualen är representa­tiv för den isländska sammanhåll­ningen och har tillskrivi­ts betydelser som antyder kopplingar till någon form av ur-isländskhe­t. Något fornisländ­skt stridsrop är det förstås inte frågan om men mediesport­en lever gott på skapandet av dylika narrativ.

”Vulkanen” och andra klingande fenomen på läktarna präglas av dess fysiska natur: Kollektivt överenskom­na rörelser, ljud och sång bidrar till att man upplevs som en gemensam kropp. I en allt mer splittrad, individual­iserad och medieförme­dlad vardag tror jag att vi törstar efter fenomen som genomförs tillsamman­s med andra just här och nu. Däri ligger också en av musikens och (kör)sångens mest grundlägga­nde funktioner, förmågan att kunna bidra till känslor av gemenskap och samhörighe­t.

Skribenten disputerad­e i musikveten­skap vid Åbo Akademi hösten 2017 med en avhandling där han studerar praktiker relaterade till hur inspelad musik används i samband med lagsportev­enemang i Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland