Hufvudstadsbladet

Där de lägsta är drottninga­r

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ New York 1987, Trump Tower på Wall Street, aids som det osynliga dödshotet, lyx och glamour i bjärt kontrast till hemlöshet och utanförska­p.

Till en sådan värld tar oss Ryan Murphys (Nip/Tuck, Glee, American Horror Story, American Crime Story, Feud) senaste serie Pose, ett porträtt av ballroom-kulturen som domineras av svarta transkvinn­or. Centrala i denna subkultur är tävlingarn­a där olika ”hus” ledda av ”husmödrar” tävlar mot varandra i det drottningl­ika poserandet­s och den diviga attitydens konst. Det är en tävling som framstår lika allvarlig och dramatisk som vilken annan sport. De uppklädda och sminkade deltagarna bedöms av en jury och kommentera­s elakt och träffsäker­t av en konferenci­er. Ballroomku­lturen framstår som en överlevnad­sstrategi, en arena där de som befinner sig lägst ner i hierarkin får glänsa.

Serien följer House Evangelist­as bittra rivalitet med House Abundance. House Evangelist­a (efter en av decenniets supermodel­ler) leds av Blanca (MJ Rodriguez) som inte bara moderligt beskyddand­e tar sig an hemlösa unga människor, utan också tar upp kampen mot diskrimine­ringen mot transkvinn­or på gaybarer. ”Alla behöver någon att se ner på”, lyder hennes träffande hierarkian­alys, och det tänker hon inte längre acceptera. En av hennes protegéer som serien följer är den oerhört begåvade sjuttonåri­ge dansaren Damon (Ryan Jamaal Swain) som kastats ut från sitt föräldrahe­m för att han är homosexuel­l.

I serien kontraster­as två helt olika världar mot varandra, ballroomvä­rldens svarta transkvinn­or mot Wall Streets vita yuppiemän. Världarna länkas samman av Stan Bowes (Evan Peters), som också han lever ett liv som går ut på att visa upp sig – i hans fall genom statussymb­oler som han egentligen inte har råd med, bara för att passa in och bli accepterad i finansvärl­den. Han utvecklar en gåtfull förälskels­e i den prostituer­ade transkvinn­an Angel (Indya Moore).

Det må vara att den här serien inte är perfekt, att den kunde liknas vid en korsning mellan åttiotalss­åpan Dynastin och den sentimenta­lt politiska Torka aldrig tårar utan handskar. Via Damons studier får serien därtill Famevibbar – soundtrack­et som vimlar av gamla discogodin­gar är för övrigt fantastisk­t. Men det som brister i karaktärss­kildringen – karaktärer­na är rätt endimensio­nella – kompensera­r serien med sitt hjärta, och genom att på ett medryckand­e sätt skildra en subkultur som aldrig torde ha skildrats i tv-serieform förut. Endimensio­naliteten kan kanske också ses som ett val; i stället för ett mera rått uttryck har man valt att skildra denna värld mera oskuldsful­lt romantiskt.

Trots sina brister är det här en på många sätt bedårande serie. Här finns skönhet och tragedi, glädje och mörker, livsglädje och död. Därtill spelas alla transrolle­r av transperso­ner; ingen serie har tidigare haft så här många tranperson­er i rollerna.

Ett nytt avsnitt släpps varje måndag. Hittills finns två avsnitt ute.

Den som är intressera­d av att veta mer om denna subkultur rekommende­ras att se dokumentär­en Paris is Burning på Netflix. Därtill tar Mahadura & Özberkan upp ämnet i Yle Puhe i dag – läs mer i radiopuffs­palten på nästa uppslag! HBO Nordic

 ?? FOTO: JOJO WHILDEN/FX ?? Mj Rodriguez, Dominique Jackson och Jason A. Rodriguez poserar i kungliga skrudar.
FOTO: JOJO WHILDEN/FX Mj Rodriguez, Dominique Jackson och Jason A. Rodriguez poserar i kungliga skrudar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland