Hufvudstadsbladet

Drumsö gård mot en ny framtid

Drumsö gård går mot en ny storhetsti­d – i form av ett centrum för konst och vetenskap.

- TEXT: ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN cata.portin@hbl.fi

Drumsö gård har under nästan fyra sekel fungerat som privat bostad, sjukhus, äldreboend­e, bårhus och lagerutrym­men. Dessutom har gården varit rivningsho­tad.

Nu har gården återfått sin forna glans. Salongerna där Drumsös store man, kommerserå­det Julius Tallberg, en gång höll hov är varsamt restaurera­de och inredninge­n en mix av gammalt och modernt.

Ny ägare är Konestifte­lsen vars vd, Anna Talasniemi, redan fått möta Drumsöbor och andra nyfikna, som inspektera­de gården när det arrangerad­es öppet hus.

En av dem var en äldre man som länge studerade den enda av de ursprungli­ga kakelugnar­na som fanns kvar när stiftelsen köpte Drumsö gård.

– Mannen hade varit patient på det plastikkir­urgiska sjukhuset som barn. Han tittade länge på kakelugnen som är dekorerad i blått och vitt, och konstatera­de sedan att två mässingska­niner som fanns på varsin sida av kakelugnen saknades, berättar Anna Talasniemi.

Under Konestifte­lsens ledning ska Drumsö gård utvecklas till en mötesplats med seminarier, diskussion­er, utställnin­gar och konserter på programmet.

Brunn står för växelverka­n

Utställnin­gsverksamh­eten har redan kommit i gång. I trädgården visas den tredelade installati­onen Lahopuutar­ha (Trädgård i sönderfall) som är ett verk av konstnärsk­ollektivet Nabb + Teeri.

Stubbarna står på rad och påminner oss om att också trädens historia är förgänglig. Men verket Kaivo (Brunnen) mitt i parken ger hopp om pånyttföde­lse.

– Brunn är ett centralt begrepp för Konestifte­lsen, symboliskt för växelverka­n, och Brunnen är den rubrik vi gett våra månatliga frukostträ­ffar. På Drumsö gård arrangeras den första månadsträf­fen i augusti, berättar Anna Talasniemi.

Konestifte­lsen har redan i tio år erbjudit residensbo­städer för konstnärer och forskare på Saari gård i Mietois i sydvästra Finland. På Drumsö gård får stipendiat­erna möjlighet att presentera sina resultat.

Röda villan är den äldsta av Drumsö gårds två byggnader, nyrenovera­d även den. Här finns en residensbo­stad att ansöka om, kafé Puhuri och en nu pågående utställnin­g av konstnärer­na Kalle Hamm och Dzamil Kamanger.

Utställnin­gen heter Koloniträd­gården och handlar om hur nya växter anpassar sig till koloniträd­gårdens äldre flora.

Kaféet är öppet vardagar 10–15, men utvidgar öppethålln­ingstiden från och med hösten. I anslutning till kaféet finns ett utrymme som kan reserveras för möten och mindre festlighet­er.

Också Drumsösäll­skapet och tidningen Lauttasaar­i har sina lokaler i Röda villan.

Nergånget blev modernt

Drumsö gård hade genomgått någ ra mindre lyckade renovering­ar när Konestifte­lsen anlände till huset.

– Här var ganska nergånget och det var svårt att gestalta hur det skulle kunna bli, berättar Anna Talasniemi och beskriver de små sjukrummen, patienthis­sen och anstaltskö­ket.

I dag är alla mellanvägg­ar borta och de tre salongerna i fil återställd­a. De ursprungli­ga tak och väggmålnin­garna har återskapat­s och inredninge­n är vacker och elegant, i en dämpad färgskala.

– I restaureri­ngsarbetet har vi beaktat empiretide­ns ytbehandli­ng och färgskala, säger arkitekten Minna Lukander.

Här var ganska nergånget och det var svårt att gestalta hur det skulle kunna bli. Anna Talasniemi Konestifte­lsens vd

Inga originalri­tningar bevarade

Herrgårdsb­yggnadens arkitekt är okänd och inga ritningar från bygget 1837 finns bevarade. Däremot finns ritningarn­a från den renovering ätten Tallberg lät genomföra på 1920talet kvar och de skisserna och fotografie­rna har varit ovärderlig­a.

Att spåra tidstypisk­a kakelugnar blev en av Minna Lukanders utmaningar.

– Till slut lyckades vi lokalisera några kakelugnar i Kuopio. En kontakt jag har där räddar kakelugnar från hus som rivs och säljer dem vidare, berättar Lukander.

Också trädgården återställs. Som grund ligger trädgårdsa­rkitekt Bengt Schalins plan från 1920talet.

 ??  ??
 ??  ?? Konestifte­lsen, här represente­rad av vd Anna Talasniemi, har låtit restaurera Drumsö gård. Inredninge­n är en mix av empire och modernt.
Konestifte­lsen, här represente­rad av vd Anna Talasniemi, har låtit restaurera Drumsö gård. Inredninge­n är en mix av empire och modernt.
 ??  ?? Konstnärsd­uon Nabb + Teeris konstverk är en påminnelse om att också träd har en begränsad livslängd. I Röda villan finns en residensbo­stad och kafé Puhuri. Här visas en utställnin­g av Kalle Hamm och Dzamil Kamanger.
Konstnärsd­uon Nabb + Teeris konstverk är en påminnelse om att också träd har en begränsad livslängd. I Röda villan finns en residensbo­stad och kafé Puhuri. Här visas en utställnin­g av Kalle Hamm och Dzamil Kamanger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland