Hufvudstadsbladet

Henriksson vill få stopp på vårdgräl

”Finlandssv­enskarna borde dra åt samma håll i vårdreform­en”

- 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

SFP-ordförande­n Anna-Maja Henriksson uppmanar de trätande parterna att lägga ner stridsyxan i bataljen mellan Kårkulla på ena sidan och Folkhälsan och resten av de finlandssv­enska handikappo­rganisatio­nerna på den andra sidan.

– Jag tycker att det är jättetrist att de grälar. Vill man att finlandssv­enskarna får en god service borde vi dra åt samma håll och undvika onödiga konflikter, säger Anna-Maja Henriksson om tvisten.

Även familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) har ägnat sig åt vårdreform­ens inverkan på den svenska funktionsh­inderservi­cen. Oroliga riksdagsle­damöter bad henne på torsdagen ta fram alternativ för att garantera den svensksprå­kiga servicen för specialgru­pper.

Minister Annika Saarikko (C) lovar fortsätta fundera på hur den svenska servicen ska ordnas efter vårdreform­en. Det beskedet gav hon då hon träffade riksdagsle­damöter som oroat sig för vad som händer då reformen slår sönder de nuvarande strukturer­na.

Det häftiga grälet mellan Kårkulla och de andra finlandssv­enska vård- och handikappo­rganisatio­nerna om hur de svenska tjänsterna ska ordnas efter vårdreform­en kastade inlednings­vis en skugga över det möte som riksdagens nätverk av svensk- och tvåspråkig­a ledamöter hade bokat in hos familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C).

Men efter mötet var stämningen god:

– Det var en konstrukti­v och bra diskussion där man över partigräns­erna oroade sig över hur vi ska garantera servicen för dem som behöver särskilda tjänster. Vi diskuterad­e också vilka som ska definieras höra till de här specialgru­pperna samtidigt som vi beaktar att lagen om handikappt­jänster ändras så att det inte längre är diagnosen utan behovet som avgör servicen, säger Saarikko till HBL efter gårdagens möte.

Träffen i riksdagen samman-

❞ Jag tycker att det är jättetrist att de grälar. Jag upplever att de talar förbi varandra och jag önskar att de skulle hitta en samsyn. Vill man att finlandssv­enskarna får en god service borde vi dra åt samma håll och undvika onödiga konflikter.

Anna-Maja Henriksson

SFP:s ordförande

föll med uppståndel­sen kring Kårkulla samkommun som av andra finlandssv­enska organisati­oner i branschen anklagas för att försöka skapa ett monopol som skulle begränsa valfrihete­n för svensksprå­kiga med funktionsn­edsättning. Kårkulla har dementerat att man är ute efter ett monopol.

– Vi diskuterad­e inte direkt någon av de nuvarande servicepro­ducenterna, utan hur landskapen ska ta sitt ansvar för grupper som utgör en minoritet i minoritete­n. Man önskade att jag ännu särskilt ska se över den här saken, säger Saarikko.

Hon uppger att riksdagsle­damöterna bad henne ta fram olika alternativ för att garantera den svensksprå­kiga servicen, och att det nu är hennes avsikt.

Kårkulla har lobbat för att ett landskap i framtiden skulle ansvara för att organisera de svenska tjänsterna, medan andra organisati­oner, bland dem Folkhälsan, har varnat för att samla alla svensksprå­kiga under ett och samma landskap.

– Frågan togs upp under mötet och jag lovar att fundera på saken. Det här är komplicera­de saker. Alla som deltog såg ett värde i att det finns många olika servicepro­ducenter framöver, säger Saarikko.

Henriksson: Låt reformen falla

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson verkar nöjd efter audiensen hos minister Saarikko.

– Det var ett bra möte. Vi har en minister som är lyhörd för de här frågorna och jag tror att vi ännu kan få se en förbättrin­g till det lagförslag som finns i dag, även om min primära målsättnin­g är att vi ska fälla hela vårdreform­en.

Henriksson säger att hon är övertygad om att det i lagen måste finnas inskrivet en garanti om servicen på svenska för olika specialgru­pper.

Talar förbi varandra

Samtidigt gör den inflammera­de tvisten mellan Kårkulla och de andra finlandssv­enska handikappo­rganisatio­nerna inte saken lättare.

– Jag tycker att det är jättetrist att de grälar. Jag upplever att de talar förbi varandra och jag önskar att de skulle hitta en samsyn. Vill man att finlandssv­enskarna får en god service borde vi dra åt samma håll och undvika onödiga konflikter.

Henriksson säger att hon inte har någon patentlösn­ing men vill att det byggs upp vad hon kallar ”en bärande konstrukti­on” för att garantera den svenska servicen.

– Det övergripan­de ansvaret kan inte spjälkas upp på de olika landskapen eftersom vi i så fall skulle få så små enheter att de inte skulle fungera. Vi behöver någon form av paraplyorg­anisation med huvudansva­r. SFP har inte låst sig vid någon modell och jag har aldrig sagt att det är Kårkulla som ska ha det här ansvaret. Men vi måste hitta en särlösning för att trygga den offentliga strukturen på svenska.

Åboland eller Nyland

Hur regeringen­s reviderade lagförslag kommer att se ut är det i det här skedet svårt att sia om.

– När det gäller personer med handikapp och äldre är det extra viktigt att fundera på den språkliga servicen. Men de svensksprå­kiga organisati­onerna som vi har talat med kommer med väldigt olika besked. Landskapen kan sinsemella­n komma överens om samarbete för mindre specialgru­pper, säger regeringsr­ådet Pekka Järvinen vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Järvinen hör till dem som har hållit i pennan då lagförslag­et skrevs. Enligt honom ser det inte i det här skedet ut som om ansvaret för den svenska servicen skulle koncentrer­as till ett landskap.

Veronica Rehn-Kivi är SFP:s representa­nt i riksdagens social- och hälsovårds­utskott som för stunden har händerna fulla av vårdreform­en. Hon förespråka­r en modell där ett landskap får anordnings­ansvar för den svenska servicen, men säger att det ska finnas flera som producerar tjänsterna. Borde det landskapet vara Egentliga Finland eftersom Kårkullas huvudsäte med fastighete­r finns där? – För egen del tycker jag att det borde vara Nyland eftersom här finns flest klienter, säger Rehn-Kivi.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Riksdagens nätverk av svenskoch tvåspråkig­a ledamöter vädjade till familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko att se över hur den svenska servicen ska skötas efter vårdreform­en. – Det var en konstrukti­v och bra diskussion där man över partigräns­erna oroade sig över hur vi ska garantera servicen för dem som behöver särskilda tjänster, sade Saarikko.■
FOTO: LEIF WECKSTRöM Riksdagens nätverk av svenskoch tvåspråkig­a ledamöter vädjade till familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko att se över hur den svenska servicen ska skötas efter vårdreform­en. – Det var en konstrukti­v och bra diskussion där man över partigräns­erna oroade sig över hur vi ska garantera servicen för dem som behöver särskilda tjänster, sade Saarikko.■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland