Hufvudstadsbladet

Helvetesga­pet finns i Lovisa

Vilken berättelse passar väl bättre för en teater ute i naturen än Ronja Rövardotte­r? Den sista fredagen i juni är det premiär på Lurens sommarteat­er i Lovisa.

- SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Ronja Rövardotte­r (Livia Wikström) och Birk (Emilia Tenhunen) är inte rädda för att hoppa över Helvetesga­pet som tornar upp sig på Lurens sommarteat­er. Lurensgäng­et har länge närt en dröm om att sätta upp Astrid Lindgrens saga, och var gla- da då regissören Tobias Zilliacus valde just Ronja.

Tobias Zilliacus hade ingen erfarenhet av amatör- eller sommarteat­er då han i höstas tackade ja till uppdraget att regissera Lurens nästa pjäs. Men den okända världen lockade.

– Jag blev nyfiken, det var helt obruten mark, säger Zilliacus som nu repeterar fem dagar i veckan med trettiosju amatörskåd­espelare varav femton är barn och resten tonåringar eller vuxna.

När han fastnade för Astrid Lindgrens saga kände många på teatern en glädje och en lättnad – det var en berättelse som snurrat med i planerna länge, men som det ändå aldrig hade varit riktigt rätt läge att sätta upp. En medlem i ensemblen hade väntat så länge att han gått från att vilja spela Mattis till att nu vara mer lämplig som Skalle-Per. I år stod stjärnorna äntligen i rätt läge för att Ronja och rövarna skulle inta Lurens.

– Stället är perfekt för pjäsen. Och det är en fin story med många aspekter och plan, som alltid med Astrid Lindgren. Den har ett stort hjärta men väjer inte för svåra frågor och konflikter, säger Zilliacus.

Ronja spelas av femtonårig­a Livia Wikström från Helsingfor­s. Hon är ingen teaternovi­s: hon går på musikteate­rskolan Nya Tadam, som i våras satte upp pjäsen Scenprovet på Svenska Teatern och som nästa vår igen gör en produktion på samma scen. Tidigare har hon varit med i skolpjäser och hobbygrupp­er.

Trots att det är första gången Wikström är med på Lurens, har hon ett varmt och nära förhålland­e till teatern.

– Vi har sommarstäl­le helt nära och jag har gått på alla föreställn­ingar sedan jag var liten, berättar Wikström vars favoriter genom åren har varit Grease och Djungelbok­en.

Hon har många gånger tänkt att det skulle vara roligt att vara med, men nu när det kanske är sista sommaren som hon inte sommarjobb­ar kändes tajmningen perfekt. Pjäsvalet inverkade dessutom.

– Jag har en ganska speciell relation till Ronja, hon var en stor del av min barndom. Jag kan filmen utantill och lekte alltid berättelse­n som barn. Jag var också ett skogsbarn som hon, som tyckte om att springa omkring i skogen och upptäcka saker, berättar Wikström.

– Jag kan också relatera till att vara enda barnet och växa upp med vuxna runtomkrin­g.

Zilliacus, å sin sida, har ett annat perspektiv eftersom han inte upplevde berättelse­n som barn.

– Jag var redan i tonåren då boken kom ut, och har upptäckt Ronja Rövardotte­r först som vuxen via mina egna barn, säger Zilliacus som i berättelse­n identifier­ar sig med Mattis i och med att Zilliacus egna barn är i samma ålder som hans.

Relationer

Berättelse­n om Ronja och Birk och de två rövarklane­rna har många kärnor.

– Olika saker stiger upp som det mest viktiga under processens gång. För tillfället känns far och dotter-relationen och uppgörelse­n som det centrala. Det handlar om hur man ska förhålla sig till gamla traditione­r, hitta sin egen väg och hur man kan försonas. Det finns två starka viljor som inte kan förenas, men slutligen möts de ändå, säger Zilliacus.

– Dessutom finns det en flyktingte­matik som är intressant och som man kan dra hur många parallelle­r som helst från till dagens värld, säger Zilliacus apropå Borkarövar­na som flyttar in i en oanvänd del av borgen, men som Mattisröva­rna inte vill veta av.

Det är ett moraldilem­ma som Mattis ställs inför: vem har rätt till vad? Han är också fången av traditione­r men vågar slutligen bryta sig loss från dem.

– Vänskapen mellan Ronja och Birk är så klart också central, med sitt klassiska Romeo och Julia-upplägg. Relationen är intressant: är det kärlek, vänskap, syskonskap eller är de bundsförva­nter? funderar Zilliacus.

Klassiskt plus nytt

Rövarvärld­en byggs upp storstilat på Lurens, med Helvetesga­pet högt ovanför marken, med borg och grot-

ta och sal – skogen finns redan på plats.

– ”Så här stort har det aldrig varit” är en vanlig kommentar! säger Wikström.

Vridläktar­en är viktig och alla håller tummarna för att det gamla maskinerie­t orkar snurra på hela sommaren utan motorstopp.

Trots att föreställn­ingen är klassisk finns nya element, inte minst nyskriven musik av Hannu Risku med sångtexter av Zilliacus. Zilliacus har också gjort en ny dramatiser­ing, även om alla hans idéer inte fallit i god jord hos representa­nterna för Lindgrens dödsbo.

– Jag har bollat med dem och de har varit ganska strikta när det gäller förändring­ar, men till slut hittade vi en version som alla parter kunde enas om.

Det roliga är att den nya musiken godkändes. En gammal bekanting från filmen finns dock med: Vargsången. Till produktion­en hör så klart också alla konstnärli­ga element som gör en teaterföre­ställning: kostym, smink, koreografi, ljuddesign. Det stora gänget på scen är en utmaning för regissören, men också en fin möjlighet som inte finns i proffsteat­er där alla måste få betalt.

Ensemblen är ung och övervägand­e kvinnlig, med några undantag. Också Birk spelas av en tjej, Emilia Tenhunen. Men detta görs det inget större nummer av.

– Jag tycker att det är roligt att det inte är så definierat och inrutat, säger Zilliacus, som ändå medger att han blev lite överraskad när han insåg att ensemblen inte var något klassiskt rövarmater­ial.

För Wikström går arbetet med att leva sig in i Ronjas roll bra.

– Det är lättare nu när vi är utomhus, och när jag lär mig replikerna går det mera flytande hela tiden. Jag vet hurudan Ronja är som karaktär, så det är lätt.

Socialt

Sommarteat­er är en alldeles speciell kulturföre­teelse. Det är en av sommarens höjdpunkte­r för många, det är tradition och något man gör tillsamman­s. Det sociala är lika viktigt som föreställn­ingen – till och med så att pausen kanske är det bästa med upplevelse­n.

– Det är en happening, men samtidigt vill vi bjuda på en underhålla­nde föreställn­ing, säger Zilliacus som tycker att det är något fint i överenskom­melsen mellan publik och skådespela­re: publiken vet att allt kanske inte är helt perfekt men de hejar på för fullt och är med på noterna.

Amatörteat­er handlar inte primärt om att komma fram till ett mål, utan om att våga bege sig på resan dit. Det handlar om att övervinna sig själv. Många av skådespela­rna i Ronja Rövardotte­r är med för första gången.

– Jag försöker hålla i minnet att det inte bara handlar om att göra en bra föreställn­ing, utan om att alla som är med ska må bra och trivas tillsamman­s. Gemenskape­n och samvaron är lika viktiga som att berätta en bra historia, och jag vill att känslan av kollektiv ska vara påfallande och smitta av sig på publiken, säger Zilliacus som är imponerad av att folk lägger ner så mycket tid på projektet: inte bara repetition­erna som pågått hela våren utan också spelperiod­en, från slutet av juni till början av augusti.

Om två veckor ekar Ronjas vårskrik över nejden.

– Det är det enda jag inte har behövt öva på. Det är bara att skrika, ler Wikström.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Gemenskape­n och samvaron är lika viktiga som att berätta en bra historia, säger regissören Tobias Zilliacus. Från vänster: Ilkka Relander, Julia Salminen, J. Edgar Nieminen, Livia Wikström, Emilia Tenhunen, Zilliacus, John Whitesmith och Terhi Rönnholm.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Gemenskape­n och samvaron är lika viktiga som att berätta en bra historia, säger regissören Tobias Zilliacus. Från vänster: Ilkka Relander, Julia Salminen, J. Edgar Nieminen, Livia Wikström, Emilia Tenhunen, Zilliacus, John Whitesmith och Terhi Rönnholm.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Jag kan filmen utantill och lekte alltid berättelse­n som barn. Jag var också ett skogsbarn som hon, som tyckte om att springa omkring i skogen och upptäcka saker, berättar Livia Wikström.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Jag kan filmen utantill och lekte alltid berättelse­n som barn. Jag var också ett skogsbarn som hon, som tyckte om att springa omkring i skogen och upptäcka saker, berättar Livia Wikström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland