Hufvudstadsbladet

Smakstart för hånat lag

”Ändå starkt av Ryssland att gå in och ta kontroll över det hela. Motståndet var visserlige­n dåligt men med alla nerver som måste ha funnits på ytan var det ändå imponerand­e att gå ut och köra över saudierna.”

- JONAS VON WENDT reporter

Premiären är avklarad. Vad fick vi se? Robbie Williams visa mittfingre­t i en tv-kamera, ett saudiskt passningss­pel som stundtals höll finsk division 2-klass, fem mål av ett på förhand uträknat Ryssland, Aleksandr Golovin glänsa och en komfortabe­l rysk seger. Det mesta gick enligt förhandsri­tningarna, det var väl bara en känslig duett av Vladimir Putin och Gianni Infantino som saknades. Fast de verkade ha trevligt värre på hedersläkt­aren i sällskap av den saudiske kronprinse­n Mohammad bin Salman.

Ryssland fick smakstarte­n de behövde. Landslaget var hånat, nederlagst­ippat och utskrattat inför VM. Resultaten under senare år har verkligen inte varit bra men mot Saudiarabi­en fick laget en väldigt bekväm resa till tre poäng.

Ryssarna behövde inte förta sig. Mest handlade det om att invänta saudiska misstag och hugga. Misstagen var många, oändligt många. Passningss­pelet var hemskt, det saudiska alltså, tekniken hos vissa spelare under all kritik och framåt var araberna ungefär lika farliga som en mygga som fastnat i en burk med vatten. Tränaren Juan Antonio Pizzi förespråka­r en teknisk kortpassni­ngsfotboll. Ambitiöst men utan någon som helst förankring i verklighet­en med detta material. De saudiska spelarnas kunnande räcker inte till det för det spelet.

Ändå starkt av Ryssland att gå in och ta kontroll över det hela. Motståndet var visserlige­n

dåligt men med alla nerver som måste ha funnits på ytan var det ändå imponerand­e att gå ut och köra över saudierna.

Tre poäng är väldigt mycket i gruppspele­t. Tre poäng i en premiär enormt mycket. Och det skulle ha varit ännu större om motståndar­en hållit lite högre klass. Väldigt svårt att se Egypten och Uruguay tappa poäng mot detta Saudiarabi­en. 5–0 ger ändå laget en väldigt bra målskillna­d, något som kan bli guld värt i längden. Oavgjort mot Egypten och den ryska drömmen lever i allra högsta grad.

Vad Ryssland egentligen kan prestera får Egyptenmat­chen visa. Det här var en utmärkt uppvärmnin­g och ett resultat som alldeles säkert ger laget lite arbetsro i några dagar framöver.

Insatserna är högre än vanligt i Sotji i kväll då Portugal och Spanien gör upp vid Svarta havets kust.

Ett Spanien som inför VM av många ansågs som en tung favorit till VM-titeln omges nu av rätt många frågetecke­n. Orsaken stavas naturligtv­is Julen Lopetegui som fick sparken två dagar före premiären.

Härvan som Lopeteguis kontrakt med Real Madrid orsakade skulle vara värd en tv-serie. Så dråplig känns den nämligen.

Att ett av världens största fotbollsfö­rbund och världens enligt många mätare bästa och största klubblag, Real Madrid, förmår att skapa en dylik soppa inför den största turnering många spelarefår uppleva under sin karriär är så dåligt att det gör ont.

Dummast framstår Lopetegui själv som efter ett succéartat VM-kval spolade ner ett par års jobb i WC-stolen. Jobbet som Real Madrids tränare är naturligtv­is något ytterst få med förståndet i behåll säger nej till men det finns tre sätt att sköta dylika ärenden på. 1) Rätt. 2) Fel. 3) Dumt.

Lopetegui är skyldig på de två sistnämnda punkterna.

Kommunikat­ion är en svår konst. Inom alla branscher och samhällssk­ikt. Men man skulle kunna tro att spanska fotbollsfö­rbundet och Real Madrid kunde ha skött detta lite smidigare.

Att fem minuter före meddela förbundet att man ämnar skriva på ett kontrakt som oundviklig­en påverkar träna-

rens och spelarnas koncentrat­ion håller naturligtv­is inte. Att Real Madrid, som brukat hållas på god fot med förbundet, agerar så här är svårt att förstå. Los Blancos måste ha tiotals pr-konsulter på sina lönelistor. Var det så att alla var på semester denna vecka? Verkar ha varit fallet.

Hela ärendet kunde utan större problem ha avklarats på ett sätt som inte hade irriterat särskilt många. Real Madrid och Lopetegui hade kunnat komma överens muntligt om kontraktet och stämt träff i juli för att skriva under. Hade man varit smarta skulle man också ha kontaktat förbundet och presentera­t sin plan på rätt sätt. Nu gick allt käpprätt åt helsike, Lopetegui fick sparken, förbundet befinner sig i en pinsam situation och Real Madrid, som av många antifans i Spanien, upplevs som en förtryckar­e och en institutio­n som inte behöver följa några regler alls, fick pinsamt dålig pr.

Blir oerhört intressant att se vilka följderna blir. Att förbundet vägrade lyssna på kapten Sergio Ramos som på spelarnas vägnar vädjade att låta Lopetegui fortsätta över VM är något som i värsta fall kan få det skeppet att förlisa rätt snabbt. Spaniens trupp är inte den mest harmoniska, det finns gruppering­ar, men Lopetegui har lyckats ena truppen med nya, taktiskt sett, fräscha infallsvin­klar.

Eller lägger man det åt sidan och fortsätter som ingenting har hänt? Det är ju inte så att man över en natt glömmer hur man spelat de två senaste åren.

Paniklösni­ngen, Fernando Hierro, är inget okontrover­siellt val han heller trots sin status som landslagsi­kon. Hierro om någon är framför allt Real Madrids man och redan det kan i värsta fall bädda för lite inre dispyter inom en redan jäsande trupp. Lopetegui var ju välkommet neutral just på den punkten. Basken hade så gott som inga kopplingar till vare sig Real Madrid eller Barcelona.

Men inget ont som inte för något gott med sig. Ett redan på förhand hyperintre­ssant slag om den iberiska halvön blev plötsligt väldigt mycket hetare.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: AP PHOTO/VICTOR CAIVANO ?? Bilden är talande för premiären. Ryssland gjorde vad man ville, Saudiarabi­en vad man kunde.
FOTO: AP PHOTO/VICTOR CAIVANO Bilden är talande för premiären. Ryssland gjorde vad man ville, Saudiarabi­en vad man kunde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland