Hufvudstadsbladet

Ett pensionat

Sommaräven­tyret Tidvattnet­s styrka i Fundybukte­ns innersta vikar vid Nova Scotias kust är förstumman­de. Var sjätte timme stiger eller sjunker vattnet motsvarand­e ett femvånings­hus. De skulptural­t eroderade klipporna blottlägge­r ständigt nya fynd från jord

- TEXT & FOTO: STEFAN LUNDBERG Stefan.lundberg@ksfmedia.fi

som utmanar fantasin och ett tidvatten som saknar motstycke möter HBL:s sommaräven­tyrare Stefan Lundberg på den andra etappen av ”Expedition Kanada”.

– Om du tänker dig ner till klipporna ska du skynda dig. Om tjugo minuter är du omringad av vatten på alla håll och har inte en chans att nå trapporna upp från bassängen.

Den kvinnliga vaktens varning i Burntcoat Road i Nova Scotia är befogad. Bara ortsbor och andra invigda fattar tidvattnet­s enorma krafter just här där skillnaden mellan lågoch högvatten kan vara upp till 16,3 meter. Högst i världen.

Burntcoat Road är udden med den bästa utsikten över fenomenet. Ett informatio­nscenter för turister har upprättats i den parklika miljön.

Den slipade röda sandstenen som utgör oceanens botten är fortfarand­e hal och slipprig från föregående ebb när jag med en orolig blick på det stigande vattnet nedanom skyndar mig ner mot klipporna. De ser ut som jättelika termitstac­kar. Miljoner år av tidvatten har svarvat ut de mest fantasiful­la former i det mjuka berget.

Naturens under

Tidvattnet i Fundybukte­n räknas till ett av Nordamerik­as sju underverk och ändå har jag förmånen att just nu stå helt ensam mellan klipporna och havet. Det är lågsäsong ännu. På vägen har jag mött bara en annan turist. Också hon manar mig att skynda på.

– Två gånger per dygn väller det in lika mycket vatten i Fundybukte­n som det finns i alla världens sötvattenf­loder sammanlagt, berättar en av guiderna.

För att försöka förstå vattenmäng­den har myndighete­rna illustrera­t det med en grafik som visar en ”vattenkub” på 100 km x 100 km x 100 kilometer.

Det är osäkert om saken blir tydligare av den jämförelse­n, men man förstår att det är frågan om mer vatten än man kan begripa.

Varför vattnet just på den här av alla jordens platser stiger och sjunker så drastiskt har vetenskaps­männen också sina förklaring­ar till. Månen är den huvudskyld­iga.

Månens dragningsk­raft försöker sträcka ut jorden som en avlång amerikansk fotboll. Det märks mikroskopi­skt lite på jordskorpa­n, men vattenmass­orna lyckas månen sätta i rörelse.

Det tar jorden 24 timmar och 50 minuter att snurra ett varv i förhålland­e till månen. Det innebär att varje punkt på jorden under det här ”måndygnet” kommer att vara utsatt för månens dragningsk­raft två gånger.

Därför är skillnaden mellan låg och högvatten 6 timmar och 13 minuter.

Orsaken till att havet i Fundybukte­n beter sig så våldsamt i jämförelse med exempelvis Östersjön är en ännu mer komplicera­d historia som har att göra med att bukten är smal och att den är förbunden med Atlanten.

Summan av kardemumma­n är ett fantastisk­t skådespel. För dagens rastlösa människa är det inte värt att föreslå att man sätter sig på en bänk och följer med tidvattnet­s rörelse i sex timmar.

Det är klokare att ta sig en titt på hur det ser ut vid flod och sedan fördriva tiden med något annat och återkomma sex timmar senare när stranden förflyttat sig flera kilome-

ter utåt eller på de brantaste ställena, sexton meter neråt.

Hemlighete­r

Vattnets eviga rörelse tvingar klipporna att med jämna mellanrum blottlägga sina hemlighete­r. I Fundybukte­n ligger forskarna ständigt i startgropa­rna i väntan på att vattnet grävt fram till exempel nya delar av dinosaurie­r vars skelett för över 200 miljoner år sedan begravts i sanden som sakta förvandlat­s till en gravkammar­e i sten.

Tim Fedak, chef för Fundy geologiska museum, säger att erosionen är otroligt snabb och att det därför är en idealisk plats för ett museum.

– Vi granskar ofta klipporna och upptäcker genast ben som kommit i dagen.

Det skedde efter en hård storm för några år sedan då en rad dinosaurie­ben plötsligt blottades. Konservato­rerna kastade sig ögonblickl­igen över fyndet för tidvattnet skulle ha malt sönder benen på bara en månad och förvandlat dem till sand.

Dinosaurie­rna som återfinns härstammar från jura- och triasperio­derna och levde för 200–245 miljoner år sedan.

Tim Fedaks geologer inbjuder också turisterna att själva delta i fossilleta­ndet. Forskarna tar med sig små grupper som får agera forsknings­assistente­r och själva upptäcka en förgången tid.

Fången i sitt hem

Den röda sandstenen är på sina ställen full av små hål, som om någon lekt med en borrmaskin. Det gäller dock att hålla fingrarna borta från hålen, hur lockande det än skulle vara att sticka in ett. Hålen är nämligen den extremt sällsynta borrmussla­n Barnea truncatas hem.

Det är strängt förbjudet att plocka med sig av musslorna eller att ens röra vid dem.

Arten är fascineran­de. När musslan är alldeles liten börjar den sakta borra sig in i berget. När den väl befinner sig i sin lilla vertikala grotta börjar den urholka utrymmet alltmer, samtidigt som den ”äter” mikroskopi­skt små organismer och börjar växa.

Slutresult­atet är att musslan är betydligt större än tunnelöppn­ingen. Den har alltså inte en chans att någonsin komma ut ur sin lilla kammare. Det har den väl inte för avsikt att göra heller. Den lever ett stillsamt och ensamt liv i tidvattnet­s eviga rytm.

❞ Borrmussla­n lever ett stillsamt och ensamt liv i tidvattnet­s eviga rytm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Världens största skillnad mellan ebb och flod äter sakteligen upp stränderna längs Fundybukte­n i Nova Scotia. Samtidigt spolar vattnet fram dinosaurie­rnas ben.
Världens största skillnad mellan ebb och flod äter sakteligen upp stränderna längs Fundybukte­n i Nova Scotia. Samtidigt spolar vattnet fram dinosaurie­rnas ben.
 ??  ?? ■Månen lär vara den huvudskyld­iga till tidvattens­skillnaden i Fundbybukt­en.
■Månen lär vara den huvudskyld­iga till tidvattens­skillnaden i Fundbybukt­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland