Hufvudstadsbladet

Enkät: Vård på svenska upplevs mycket viktig

Väst- och östnylänni­ngar är mer nöjda med den svensksprå­kiga social- och hälsovårde­n än huvudstads­regionens invånare. Men efterfråga­n på svensk service är stark i hela landskapet.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Projektet Nyland 2019, som förbereder organisati­onen och servicen i det nya landskapet Nyland, har utfört en invånarenk­ät för att ta reda på hur den svensksprå­kiga social- och hälsovårds­servicen fungerar i Nyland. Undersökni­ngen visade att invånarna i Ingå, Sibbo och Raseborg är nöjdast med servicen.

– Det var inte helt oväntat att man var mera nöjda med den svensksprå­kiga vården i östra och västra Nyland, än vad man var i Mellannyla­nd. I huvudstads­regionen handlar missnöjet ofta om att det inte finns personal som kan svenska, något som möjligen beaktas mera utanför Helsingfor­sregionen, säger Christina Gestrin (SFP), som jobbar med det svensksprå­kiga teamet i projektet Nyland 2019.

Känslosprå­ket viktigt

Missnöjdas­t är kunderna i kommuner där den svensksprå­kiga befolkning­ens andel är liten och i enspråkigt finska kommuner. Men också i kommuner med en stor svensksprå­kig befolkning såsom Esbo och Kyrkslätt finns ett rätt stort missnöje. I Esbo uppger många att den svensksprå­kiga telefontid­sbeställni­ngens återupprin­gningsserv­ice ofta sker på finska. I Helsingfor­s är kundnöjdhe­ten aningen högre än genomsnitt­et i Nyland.

– Anmärkning­svärt är att fast det finns stora variatione­r i hur nöjda invånarna är med social- och hälsovårde­n i olika delar av Nyland, så är den svensksprå­kiga servicen helt entydigt viktig på alla håll i landskapet. Många som svarat på enkäten påpekar att det för dem är viktigt att få förklara sina krämpor för sjukvården på sitt känslosprå­k, även om de annars skulle prata bra finska, säger Gestrin.

– Det finns orsak att se över socialoch hälsovårde­ns språkomstä­ndigheter. Myndighete­rna har en lagstadgad skyldighet att erbjuda vård på patientens modersmål och enligt svaren i enkäten är det tydligt att det i huvudstads­regionen inte lyckas till alla delar.

Enkät och intervjuer

Sammanlagt svarade 1 813 nyländska personer på webbenkäte­n. Svar kom från alla nyländska kommuner förutom Askola, Mörskom och Pukkila. Därtill gjordes 20 telefonint­ervjuer med personer i åldern 1617 samt 20 intervjuer med personer över 85 år eftersom det fanns minst svar på webbenkäte­n från de åldersgrup­perna. Kvinnor svarade aktivare än män på enkäten och stod för cirka 72 procent av svaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland