Hufvudstadsbladet

Rekordmång­a fick finskt medborgars­kap

Över tolvtusen utländska medborgare fick finskt medborgars­kap förra året. Det är fler än under något annat år under självständ­ighetstide­n, uppger Statistikc­entralen. Sannfinlän­darnas ordförande varnar för utveckling­en.

- HBL–SPT

Enligt Statistikc­entralen fick 12 219 utlänninga­r som är fast bosatta i Finland finskt medborgars­kap förra året. Det är 30 procent fler än året innan. Av de nya finska medborgarn­a är de flesta ryssar. Den näststörst­a nationalit­eten är somalier. På tredje plats kommer Irak och på fjärde plats Estland.

Majoritete­n av de nya finska medborgarn­a är i åldern 30–32 år. Kvinnorna är fler än männen.

Av alla de nya finska medborgarn­a behåller hela 98 procent sitt ursprungli­ga medborgars­kap. I slutet av år 2017 hade 117 024 fast bosatta finländare något annat medborgars­kap utöver det finska. Det är 11 procent fler än året innan.

Sannfinlän­darna ogillar den här utveckling­en. Partiordfö­rande Jussi Halla-aho säger i ett pressmedde­lande att det finska medborgars­kapet ska visa erkänsla för lyckad integratio­n och för att personen i fråga har förbundit sig till Finland och finländskh­eten.

– Det kan inte vara en gåva man får enkelt, inget sätt att lirka med invandrare för att integreras, säger han.

Halla-aho anser att en snabb tilldelnin­g av finskt medborarsk­ap till utlänninga­r försvårar chansen att följa upp hur integratio­nen framskride­r. Detta, menar Halla-aho, är ett sätt att dölja misslyckad integratio­n och misstag i migrations­politiken.

– Somalierna och irakierna hör till dem som integreras sämst i Finland, om man ser till sysselsätt­ningssiffr­orna. Att de hör till dem som får flest finska medborgars­kap är en stor kontrovers, säger Halla-aho.

Han kräver betydligt striktare migrations- och nationalit­etspolitik, och säger att det kommer att vara en knäckfråga för Sannfinlän­darna om de deltar i regeringsf­örhandling­arna nästa år.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ??
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland