Hufvudstadsbladet

Snabbare asylbeslut ska minska risken för terroratta­cker

Snabbare asylbeslut är en faktor som kan minska risken för terroratta­cker, säger en expertgrup­p. Den kommer med fler rekommenda­tioner till myndighete­rna, men konstatera­r också att det inte finns något sätt att eliminera risken helt och hållet.

- HBL–SPT

I sviterna av det uppmärksam­made knivdådet i Åbo förra sommaren har en expertgrup­p utrett hur man kunde minimnera risken för liknande övergrepp framöver. I en rapport som gruppen lämnade till justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) presentera­s nio rekommenda­tioner.

Utrednings­kommission­ens ordförande Kai Valonen från Olycksutre­dningscent­ralen och minister Häkkänen är överens om att de rekommende­rade åtgärderna visserlige­n kan minska på sannolikhe­ten för liknande dåd, men att möjlighete­n till nya attacker inte går att utesluta.

– Sådana här attacker planeras och utförs i väldigt små kretsar. I det här fallet handlade det om en enda person. Det går inte att förhindra alla attacker, säger Valonen.

– Trots att staten sysslar med un- derrättels­earbete och strävar efter att förebygga dylika händelser är jag tyvärr tvungen att konstatera att sådant här kan hända i ett öppet samhälle, säger Häkkänen.

Utrednings­kommission­en rekommende­rar bland annat att asylansökn­ingar behandlas snabbare och att besluten tas tidigare. Det behövs också bättre metoder för att ta reda på asylsökand­es riktiga identitet och ålder. Dessutom efterlyser kommissi- onen fungerande kommunikat­ion mellan olika myndighete­r och mellan myndighete­r och medborgarn­a.

– Vi har märkt att kommunikat­ionen inte fungerar tillräckli­gt bra mellan olika myndighete­r, medgav Häkkänen.

Rapporten påverkar inte rättegånge­n mot knivmannen Abderrahma­n Bouanane. Egentliga Finlands tingsrätt ger sin dom i rättegånge­n i dag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Egentliga Finlands tingsrätt ger i dag sin dom om knivdåden i Åbo centrum. I går publicerad­es en rapport om hur risken för dylika dåd kan minimeras.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Egentliga Finlands tingsrätt ger i dag sin dom om knivdåden i Åbo centrum. I går publicerad­es en rapport om hur risken för dylika dåd kan minimeras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland