Hufvudstadsbladet

Polisen: Mördaren våldtog offret

Polisen i Västra Nyland är nu klar med sin förundersö­kning om mordet på en kvinna i Ekenäs i fjol somras. Brottsrubr­iceringen är fortsättni­ngsvis mord, men polisen har kommit fram till att gärningsma­nnen också gjorde sig skyldig till grov våldtäkt.

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

I juni i fjol blev en ung kvinna mördad av en man i Ekenäs. Den rättsmedic­inska undersökni­ngen är nu klar och visar att kvinnan dog av skador som orsakats av en jaktkniv som senare hittades bland den misstänkte gärningsma­nnens saker.

Då förundersö­kningen inleddes var brottsrubr­iceringen mord. Utifrån utlåtanden från den rättsmedic­inska undersökni­ngen och platsunder­sökningen har polisen lagt till brottsrubr­iceringen grov våldtäkt. Polisen har sannolika skäl att misstänka att kvinnan också blivit utsatt för ett sexualbrot­t.

Eftersom gärningsma­nnen har dött har polisen inte fullständi­gt kunnat utreda motivet. I förundersö­kningen har polisen ändå kommit fram till att den misstänkte bland annat hotat kvinnan med allvarliga följder om deras förhålland­e tar slut.

Förhålland­et hade tagit slut flera månader före mordet. Den avlidna kvinnan hade inlett ett nytt förhålland­e som den misstänkte mannen sannolikt inte accepterad­e. Kommunikat­ionen mellan den misstänkte gärningsma­nnen och den avlidna kvinnan visar att situatione­n mellan dem förändrade­s ungefär en vecka innan mordet.

Den misstänkte mannen hade cannabis i blodet då mordet ägde rum. I flera av polisförhö­ren har det framkommit att den misstänkte mannen redan före mordet missbrukad­e cannabis. I förhören har det också kommit fram att mannen kunde vara impulsiv och aggressiv.

Eftersom den misstänkte har avlidit avslutar polisen sina undersökni­ngar. Ärendet skickas alltså inte till åtalsprövn­ing.

Hittades i lägenheten

Det var den 20 juni som polisen i Ekenäs tog emot en anmälan om att den misstänkte mannen eventuellt skulle ha gjort sig själv illa. Polisen sökte mannen men hittade inte honom. Den före detta flickvänne­n gick inte att nå. Polisen besökte därför hennes lägenhet, i den hittade polisen den avlidna kvinnan.

En förundersö­kning med brottsrubr­iceringen mord påbörjades och ett stort spaningsup­pdrag inleddes. Dagen efter, den 21 juni, hittades en bil övergiven i Svartbäck i Raseborg och senare fann man även den misstänkte gärningsma­nnen död i närheten av bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland