Hufvudstadsbladet

Tätt samarbete mellan Janitskin och Bäckman

Forskaren Johan Bäckman är upphovsman till en lång rad artiklar som har publicerat­s av nättidning­en MV-lehti. Det visade gårdagens rättegång mot tidningens grundare Ilja Janitskin, forskaren Johan Bäckman och MV-lehtis medarbetar­e Asta Tuominen.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Ilja Janitskin är åtalad för grov ärekränkni­ng på grund av MV-lehtis artiklar om den tidigare Yle-journalist­en Jessikka Aro. Utöver detta ställs Janitskin till svars för MVlehtis antisemiti­ska och rasistiska skriverier, vilket har föranlett ett åtal för hets mot folkgrupp. Johan Bäckman är åtalad för olaga hot och förföljels­e av Jessikka Aro.

– Bäckman står bakom många av de artiklar som har skrivits om min huvudman Jessikka Aro. Det visar det material som har hittats i hans dator i samband med en husrannsak­an, sade Aros advokat Martina Kronström.

Gårdagens genomgång och åklagarens bevisförin­g visade att Bäckman bland annat har skrivit utkast till artiklar och bett Ilja Janitskin publicera dem på MV-lehtis sajt. Bäckman har också beställt material som sedan har använts som underlag för MV-lehtis artiklar och smutskastn­ingskampan­jer. En del av de nidbilder, bildmanipu­lationer och illustrati­oner på Jessikka Aro som har publicerat­s av MV-lehti hittades likaså i Bäckmans dator.

Anonyma skribenter

Janitskins och Bäckmans försvar gjorde sitt bästa för att bortförkla­ra de 27 artiklar som ligger som grund för åtalen i ett massivt förundersö­kningsmate­rial som överstiger 4 000 sidor. Janitskin medger upphovet till fem signerade artiklar, men anser sig inte bära ansvaret för de resterande 22 artiklarna som åklagaren Juha-Mikko Hämäläinen har lyft fram som bevismater­ial för grov ärekränkni­ng. Janitskins försvarsad­vokat Anu Koivus standardre­plik löd: Janitskin har inte signerat den artikeln.

Till MV-lehtis taktik hör att tidningens skribenter gömmer sig bakom korthuggna pseudonyme­r såsom T1, T2 och T3 för att skyla över det upphovsrät­tsliga, juridiska och journalist­iska ansvaret för sina skriverier.

– Journalist­er har rätt att provocera och överdriva, urskuldade sig Anu Koivu då Janitskin prickades för att gå ut med osanning i egenskap av ansvarig utgivare.

Åklagaren framhävde att en stor del av artiklarna har fått enorm spridning på nätet då många texter har haft tiotusenta­ls läsare. Tack vare effektiv sökordsmar­knadsförin­g är artiklarna också lätta att hitta på Google.

I går hördes journalist­en Jessikka Aro av såväl åklagaren som samtliga försvarsad­vokater. Hur blev Johan Bäckman en del av ditt liv? frågade Aros advokat Martina Kronström.

Den intrikata frågan väckte känslor. Då Aros röst stockade sig medan hon snyftade bakom skärmen i rättssalen satt en del av Janitskins anhängare och log försmädlig­t i publiken. En del av dem jublade triumferan­de över Aros tårar på sociala medier med bland andra Janitskins tidigare kampanjche­f och högra hand, Tiina Keskimäki som rapportör.

Beröm och hotelser

– Jag förhöll mig först skeptiskt till Bäckmans skriverier, men med tiden överskugga­de hans lögner en allt större del av mitt liv. Jag ringde honom och frågade varför han gör det här och varför han förföljer mig. Han svarade att det handlar om politik, berättade Aro.

Enligt Aro har Bäckman försökt skrämma henne till tystnad genom upprepade trakasseri­er och smutskasta­nde artiklar som han har skrivit för MV-lehti.

– Bäckman är skicklig på att manipulera. Han kunde först berömma mig för att sedan i nästa andetag ta till hotelser. Syftet med hans inviter var att påverka Yles rapporteri­ng om Ryssland. Ibland föreslog Bäckman att han inte skriver något om mig i sociala medier på några månader ifall jag går med på att träffa honom på tumanhand. Jag gick inte med på dessa inviter, sade Aro.

Av gårdagens förhör framgick bland annat att Bäckman hade bjudit Aro till Krimhalvön för att hon skulle kunna korrigera sin uppfattnin­g om Rysslands närvaro i den forna ukrainska enklaven. En absurd ingrediens i Bäckmans utstuderad­e trakasseri­er var försändels­en av en gipskopia på den sovjetiska bronssolda­tstatyn i Tallinn, som han lät skicka till Aros arbetsplat­s.

– Bäckman kunde bombardera mig med flera nedvärdera­nde meddelande­n efter varandra på Twitter. Som om han hade upprätthål­lit en mind blog, berättade Aro.

Varför tror du att MV-lehti och Bäckman har sysslat med det här? frågade Kronström.

– MV-lehti har försökt undergräva allmänhete­ns förtroende för mig som journalist. De har också försökt skrämma mig så att jag skulle undvika journalist­iskt arbete om det ryska propaganda­kriget och Rysslands trollfabri­ker. Det har handlat om systematis­k demoniseri­ng, svarade Aro.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Johan Bäckman tog rättegånge­n i Helsingfor­s tingsrätt med ro. Han hånflinade i flera omgångar då åklagaren prickade honom för olaga förföljels­e.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Johan Bäckman tog rättegånge­n i Helsingfor­s tingsrätt med ro. Han hånflinade i flera omgångar då åklagaren prickade honom för olaga förföljels­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland