Hufvudstadsbladet

Ja till värkmedici­n i mataffären – men inte utan kunniga försäljare

Distributi­onssysteme­t för läkemedel i Finland behöver reformeras och tillgången till läkemedel förbättras. Men att släppa apoteksmar­knaden helt fri är inte att rekommende­ra, visar ny utredning.

- SPT/ARI SUNDBERG

För att det i framtiden ska bli möjligt att köpa receptfria mediciner i matbutiken behövs två saker – ett tydligt regelverk och en viss farmakolog­isk expertis vid försäljnin­gsstället.

Bland annat det konstatera­r utrednings­gruppen för medicindis­tributione­ns utveckling som presentera­de sin slutrappor­t på torsdagen. Gruppen har tillsatts av förbundet Finlands dagligvaru­handel.

– Det är redan i dag möjligt att köpa receptfria mediciner i matbutiken, förutsatt att där finns ett apoteksstä­lle, säger Reijo Kärkkäinen, tidigare verksamhet­sledare för Apotekarfö­rbundet och medlem i utrednings­gruppen.

Nikotinpre­parat säljs redan

Problemet är att systemet för hur apotekstil­lstånd beviljas fungerar ur ett ägarperspe­ktiv, inte ur kundens eller ur vårdsystem­ets perspektiv. Det gör det svårt att etablera nya apotek. Existerand­e apotek tenderar nämligen att lämna in besvär mot planerade nya apotek och behandling­en av besvären kan ta många år. Det är en av sakerna utrednings­gruppen vill få ett slut på.

Utredarna säger att det i princip inte finns något hinder för att till exempel vanlig värkmedici­n skulle säljas i den lokala matbutiken.

– Redan i dag säljs nikotinpre­parat i butikerna och de är läkemedel, säger professorn i farmakolog­i vid Helsingfor­s universite­t, Heikki Ruskoaho som är medlem i utrednings­gruppen.

– Men vi tar inte ställning till vilka mediciner som kunde säljas fritt i butikerna. Det vi påpekar är att det behövs sakkunskap på försäljnin­gsstället för att garantera konsumente­ns säkerhet.

Kompetent personal behövs

Ruskoaho konstatera­r att inte minst frågan om hur olika medicinera i kombinatio­n påverkar varandra är en ekvation som kräver insikter i farmakolog­i. För att det ska bli möjligt att sälja mediciner friare måste det på försäljnin­gsstället finnas personal som kan ge kunderna råd om rätt användning av medicinern­a.

Grundbulte­n i utredninge­ns alla åtgärdsför­slag är att kopplingen till vården ska vara det som styr hur medicindis­tributione­n i framtiden arrangeras.

Reijo Kärkkäinen säger att regle ringen av apoteksver­ksamheten förvisso behöver ses över men tar Sverige som exempel på när det kan gå fel.

– I Sverige hade man ett statligt apoteksmon­opol fram till 2006. Då man sålde ut monopolet till den privata marknaden glömde man att apoteken bör ses som en del av vårdsystem­et och nu försöker man på olika sätt reglera verksamhet­en på nytt, säger Kärkkäinen.

Det finländska apotekssys­temet är så pass väl integrerar med vårdsystem­et att det inte finns någon anledning av riva upp deras fungerande samarbete, säger Kärkkäinen.

– Apotek bör i lag definieras som en verksamhet­senhet inom vården och regleras enligt det. Och i regleringe­n bör man utgå från medicinkon­sumentens och samhällets intressen, säger utrednings­gruppens sekreterar­e Lauri Pelkonen.

Utrednings­gruppen konstatera­r även att tillgången till medicin och farmakolog­isk expertis måste garanteras i hela landet. Där ser man goda möjlighete­r till utnyttjand­e av teknologi samtidigt som man frågar sig hur man ska garantera konsumente­rnas säkerhet när den oreglerade försäljnin­gen över nätet ökar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Avreglerin­gen av apoteksmon­opolet i Sverige ska inte ses som ett föredöme för Finland, anser utredninge­n som beställts av förbundet Finlands dagligvaru­handel.
FOTO: MOSTPHOTOS Avreglerin­gen av apoteksmon­opolet i Sverige ska inte ses som ett föredöme för Finland, anser utredninge­n som beställts av förbundet Finlands dagligvaru­handel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland