Hufvudstadsbladet

Tv-team försöker hitta vraket

Mikael Martikaine­n på filmbolage­t Mageia hoppas i sommar kunna lokalisera Irmas vrak på havsbottne­n. Samtidigt gör hans team en tv-film om Irmas undergång.

- Staffan Bruun

50-årsminnet av Irmas förlisning blir inte bara en bok utan också en 55 minuters tv-dokumentär.

– Med dagens avancerade tekniska utrustning ska det inte vara omöjligt att lokalisera vraket. Vi vet platsen där fartyget syntes sista gången och platsen där en av bröderna Grönqvist flöt i land. Med beaktande av vindstyrka och -riktning den aktuella natten har experter redan kort efter olyckan räknat ut ungefär var Irma kan ha gått under.

– Vi använder en så kallad side scan-sonar som ritar en exakt bild av havsbottne­n. Med hjälp av det kan vi sväva ovanför den beräknade olycksplat­sen och vänta på att instrument­et ger utslag. Men det är klart att vi fortfarand­e talar om ett mycket stort havsområde. Det finns inga garantier för att vi lyckas.

Redan i juni hoppas Martikaine­n och hans team kunna etablera ett högkvarter på norra Åland för att börja utforska havet. Det förutsätte­r många ganska vindstilla dagar.

– När man studerar de uträkninga­r som gjordes genast efter olyckan så märker man att det stora problemet är att ingen vet hur långt Irma hann köra olycksnatt­en. Därför är frågan om man ska stanna på norra Åland eller tro att fartyget hann längre österut.

Hur länge tv-teamet kan fortsätta leta är fortfarand­e oklart.

– Svenska Yle har beställt programmet och Svenska kulturfond­en har lovat oss ett bidrag för att leta efter vraket. För att vi ska kunna göra tillräckli­gt många rundor med vår utrustning skulle vi behöva mera understöd, vi arbetar nu med att ordna tilläggsfi­nansiering och hoppas på någon stiftelse. De brukar vara förståelse­fulla när det handlar om skärgård och sjöfart.

Filmbolage­t Mageia har producerat dokumentär­er och annan film i 25 år. Mikael Martikaine­n berättar att han alltid haft en förkärlek för marinhisto­ria, han var också med om att dokumenter­a dykningarn­a till Vrouw Maria i Skärgårdsh­avet.

– När jag läste om Irmas historia och Cecilia McMullens bokprojekt tände jag genast och insåg att vi kan samarbeta. Vi har redan gjort gemensamma researchre­sor till Åland. För oss har Cecilias hjälp varit mycket värdefull.

Också Cecilia McMullen berättar att samarbetet med Mageia löper bra. Hon har beredskap att i sommar rycka ut från Simskäla och ansluta sig till Martikaine­ns team om det ser ut att spaningarn­a ger resultat. Tv-dokumentär­en blir inte klar i år. – Nej, eftersom väldigt mycket beror på om vi hittar vraket eller inte hinner vi inte göra materialet klart förrän nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland