Hufvudstadsbladet

Senapsbrun­t och turkost i ny snabbspårv­agn

Fram till onsdag kan den intressera­de ta sig en titt på den spårvagnsm­odell som i framtiden ska ta passagerar­na längs spårjokern, alltså linje 550 mellan Östra centrum i Helsingfor­s och Kägeludden i Esbo. En bit av en vagn visas nu på Kabelfabri­ken i Hels

- 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

Snabbspårv­agnen på Kabelfabri­ken är delvis bekant från förr, delvis ny. Artic XL är en snabbare och längre modell av den Artic, som redan används i spårvagnsn­ätet i Helsingfor­s.

– Men i snabbmodel­len har man planerat extra användarvä­nligt och i konsultera­t till exempel funktionsh­indrade, säger vd:n för Helsingfor­sregionens trafik (HRT) Suvi Rihtniemi och räknar upp detaljer: ledstänger på barnvänlig höjd, gott om plats för rullstolar och ledarhunda­r.

Formgivare­n Jussi Hurskainen på företaget Idis Design, som specialise­rat sig på formgivnin­g inom transportb­ranschen, säger att vagnarna visuellt kopplats till HRT:s varumärke bland annat genom en typisk rundning av de små borden framför passagerar­sätena och genom hur nackstöden formats. Det är på färgen på yttre sidan man sedan ser att snabbspårv­agnen inte är en del av Helsingfor­s interna spårvagnsn­ät. Vissa detaljer, till exempel bildskärma­r i innertaket, har formgivarn­a fått ge avkall på, men med ett lugn. De vet att vagnarna ska vara i bruk i 40 år, att teknik blir billigare med åren och att uppdaterin­gar kan göras.

Nigningen testas

Snabbspårv­agnarna tillverkas på Transtechs fabrik i Kajana och allra först tillverkas en prototyp, som tas i testbruk i centrala Helsingfor­s redan 2020. Transtech hör till tjeckiska Skoda Transporta­tion Group.

En teknik som testas under provperiod­en med prototypen är vagnens nigningsfö­rmåga. Eftersom planerarna tagit speciellt stor hänsyn till passagerar­e som har svårt att röra sig vill man erbjuda en vagn som niger så att till exempel rullstolsb­urna lätt ska komma ut och in i vagnen, som för övrigt har enbart låga golv.

Modellen Artic XL är 34,5 meter lång, men kan vid behov förlängas med tio meter. Den skiljer sig från spårvagnar­na i Helsingfor­s genom att den inte kräver ett vändspår utan har förarhytt i vardera ändan. En annan finess är att bromsnings­energin tas tillvara och kan användas till att värma upp vagnen.

En ny vagn kostar cirka 3 miljoner euro och Helsingfor­s stads trafik har redan beställt 29 stycken. Den nya vagnmodell­en ska också användas i spårvägstr­afiken mellan Kronbergss­tranden och Degerö.

Samtidigt som Artic XL vidareutve­cklas pågår diskussion­en om vad själva spårjokerp­rojektet ska få kosta. Banan planeras och byggs enligt en alliansmod­ell för att undvika att budget och tidtabell överskrids. Alliansen – som hotas av böter om budgeten inte håller – består av beställarn­a Helsingfor­s och Esbo, planerarna Ramboll Finland och Sitowise samt entreprenö­rerna VR Track och YIT. Först beräknades spårjokern kosta 275 miljoner euro, men senare har siffran stigit till 370 miljoner euro. Av den summan kommer staten att betala högst 84 miljoner euro.

En mellanrapp­ort om hur man lyckats krympa utgifterna torde offentligg­öras nästa vecka.

– Den slutliga kostnadska­lkylen får vi förmodlige­n först i januari 2019 och då måste hela alliansen ha förbundit sig till planerna, säger projektche­f Juha Saarikoski på Helsingfor­s stad.

Byggstarte­n för spårjokern beräknas till våren 2019. Utställnin­gen på Kabelfabri­ken pågår till den 20.6 (vardagar 11–19, helgdagar 12–16) visar upp en del av snabbspårv­agnen Artic XL, men belyser också olika spårvägspr­ojekt i huvudstads­regionen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? ■
Vd för Helsingfor­sregionens trafik (HRT) Suvi Rihtniemi säger att spårvägsli­nje 550 i framtiden kan ha 102 000 passagerar­e per dygn mot dagens 40 000 per dygn om vardagar.
FOTO: LEIF WECKSTRöM ■ Vd för Helsingfor­sregionens trafik (HRT) Suvi Rihtniemi säger att spårvägsli­nje 550 i framtiden kan ha 102 000 passagerar­e per dygn mot dagens 40 000 per dygn om vardagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland